Negovanje digestivnog trakta

25 дец

Probiotici – pitanja i odgovori

Gde stanuje imunitet?

Imunitet stanuje u crevima.

Zato je važno bar jednom godišnje očistiti crevni sistem od parazita i nezvanih gostiju koji mogu prozrokovati sve bolesti koje danas prate savremenog čoveka u civilizovanom svetu.

Šta su probiotici?

Probiotici su vrsta dobroćudnih bakterija koje dospevaju u organizam putem hrane i u stanju su da se nastane i razmnože u crevnom traktu, gde ispoljavaju blagotvorno dejstvo na zdravlje domaćina. Pošto su probiotici u stvari bakterije, oni se dele na nekoliko vrsta, na primer bifidobakterije i laktobacili. Važno je, međutim napomenuti da nisu sve mlečne bakterije probiotici.

U čemu je razlika između probiotika i prebiotika?

Dok reč probiotik označava samu bakteriju, prebiotik označava molekule ugljenih hidrata (tzv. oligosaharida) koji predstavljaju hranu za probiotike.

Kakve prednosti može doneti organizmu unošenje probiotika?

Najvažnija blagotvorna osobina probiotika jeste njihovo inhibitorno dejstvo na razmnožavanje štetnih mikroorganizama, čime oni aktiviraju i niz drugih efekata u organizmu, kao što je na primer jačanje imunog sistema. Pored toga, oni mogu imati i brojna druga pozitivna dejstva, na primer pomažu peristaltiku creva, podstiču apsorpciju nekih hranljivih materija, a neki od njih proizvode i vitamine.

Odakle možete znati da li imate potrebe za probioticima?

Probiotici se obično unose u organizam putem redovne ishrane. Ipak, brojna štetna dejstva mogu dovesti do smanjivanja njihovog broja. Takvo dejstvo mogu da ispolje pogrešne navike u ishrani: konzumiranje masne hrane ili prezačinjene hrane i alkohola, prolivi različitog uzroka. Važno je napomenuti, da jedan od najagresivnijih faktora odgovornih za desetkovanje populacije probiotika je lečenje antibioticima, koji koje ne biraju bakterije, i pored patogenih mikroorganizama uništavaju i korisnu mikrofloru.

Na mnogim mestima se može pročitati da probiotici utiču na čitav imuni sistem. Kako je to moguće?

Reakcija imunog sistema na strane materije obično započinje na nekoj od unutrašnjih ili spoljašnjih telesnih površina. Pošto putem hrane dospevaju veće količine nepoznatih materija u organizam, nije slučajno da se u toku evolucije crevni trakt razvio kao jedna od najvažnijih graničnih površina između organizma i stranih materija koje u njega dospevaju iz spoljašnje sredine. Tako skoro 80% ljudskog imunog sistema obitava u crevima, pa je tako njihovo zdravlje od naročite važnosti. Probiotske bakterije su u stanju da potisnu štetne bakterije iz creva, a sa druge strane vrše i stimulaciju imunih ćelija fagocita, koje su zadužene za „čišćenje” patogena.

Kako se probiotici primenjuju?

Do probiotika možemo doći putem probiotskih namirnica (uglavnom mlečnih proizvoda), ali i putem dodataka ishrani sa sadržajem probiotika. Način unošenja probiotskih namirnica se podudara sa uzimanjem normalne hrane. A dodaci ishrani sa sadržajem probiotika u jednoj svojoj jedinici (tableti ili kapsuli) mogu da sadrže čak i više skupina, sa vrlo velikim brojem klica. Njihova primena je zato jednostavna, efikasna i može da znači rešenje i osobama koje iz nekog razloga ne mogu jesti probiotske namirnice.

CaliVita international iz svoje palete proizvoda  nudi prirodne suplemente koji koji regulišu varenje, čiste organizam od parazita i kompletno sređuju crevnu floru:

Nazivpreparata  Korišćenje
Meal Time,100 žvakaćih tableta 1-2 tablete nakon glavnog obroka
Digestive Enzymes,100 tableta 2 x 1 tabletaUz obrok, ujutru i uveče
ProbioBalance, 60 tableta za žvakanje 1 tabletu sažvakati dnevno
Acidophilus With Psullum, 100 kapsula 1 tableta dnevno
Paraprotex,100 tableta 2-4 tablete pola sata pre jela
AC – Zumes100 kapsula 1 kapsula dnevno
Nopalin,200 tableta 3×2  tablete dnevno uz glavne obroke

Dnevne doze mogu biti i veće, što zavisi od zdravstvenih problema i preporuke lekara. 

Preporuka: Učlanite se, besplatno je, i preparate ćete dobiti na kućnu adresu i po pvlašćenoj ceni. U paketu dobijate 4 kataloga i karticu sa registracionim brojem koja važi u svih 37 država u svetu gde CaliVita posluje.

Kontakt:       rbduna@gmail.com

6 Varenje 2

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: