Probiotici i varenje hrane

1 мај

KONTAKT ADRESA:  rbduna@gmail.com

Probiotici – pitanja i odgovori

Šta su probiotici?

Probiotici su vrsta dobroćudnih bakterija koje dospevaju u organizam putem hrane i u stanju su da se nastane i razmnože u crevnom traktu, gde ispoljavaju blagotvorno dejstvo na zdravlje domaćina. Pošto su probiotici u stvari bakterije, oni se dele na nekoliko vrsta, na primer bifidobakterije i laktobacili. Važno je, međutim napomenuti da nisu sve mlečne bakterije probiotici.

U čemu je razlika između probiotika i prebiotika?

Dok reč probiotik označava samu bakteriju, prebiotik označava molekule ugljenih hidrata (tzv. oligosaharida) koji predstavljaju hranu za probiotike.

Kakve prednosti može doneti organizmu unošenje probiotika?

Najvažnija blagotvorna osobina probiotika jeste njihovo inhibitorno dejstvo na razmnožavanje štetnih mikroorganizama, čime oni aktiviraju i niz drugih efekata u organizmu, kao što je na primer jačanje imunog sistema. Pored toga, oni mogu imati i brojna druga pozitivna dejstva, na primer pomažu peristaltiku creva, podstiču apsorpciju nekih hranljivih materija, a neki od njih proizvode i vitamine.

Odakle možete znati da li imate potrebe za probioticima?

Probiotici se obično unose u organizam putem redovne ishrane. Ipak, brojna štetna dejstva mogu dovesti do smanjivanja njihovog broja. Takvo dejstvo mogu da ispolje pogrešne navike u ishrani: konzumiranje masne hrane ili prezačinjene hrane i alkohola, prolivi različitog uzroka. Važno je napomenuti, da jedan od najagresivnijih faktora odgovornih za desetkovanje populacije probiotika je lečenje antibioticima, koji koje ne biraju bakterije, i pored patogenih mikroorganizama uništavaju i korisnu mikrofloru.

Na mnogim mestima se može pročitati da probiotici utiču na čitav imuni sistem. Kako je to moguće?

Reakcija imunog sistema na strane materije obično započinje na nekoj od unutrašnjih ili spoljašnjih telesnih površina. Pošto putem hrane dospevaju veće količine nepoznatih materija u organizam, nije slučajno da se u toku evolucije crevni trakt razvio kao jedna od najvažnijih graničnih površina između organizma i stranih materija koje u njega dospevaju iz spoljašnje sredine. Tako skoro 80% ljudskog imunog sistema obitava u crevima, pa je tako njihovo zdravlje od naročite važnosti. Probiotske bakterije su u stanju da potisnu štetne bakterije iz creva, a sa druge strane vrše i stimulaciju imunih ćelija fagocita, koje su zadužene za „čišćenje” patogena.

Kako se probiotici primenjuju?

Do probiotika možemo doći putem probiotskih namirnica (uglavnom mlečnih proizvoda), ali i putemdodataka ishrani sa sadržajem probiotika. Način unošenja probiotskih namirnica se podudara sa uzimanjem normalne hrane. A dodaci ishrani sa sadržajem probiotika u jednoj svojoj jedinici (tableti ili kapsuli) mogu da sadrže čak i više skupina, sa vrlo velikim brojem klica. Njihova primena je zato jednostavna, efikasna i može da znači rešenje i osobama koje iz nekog razloga ne mogu jesti probiotske namirnice.

Da li treba brinuti zbog eventualnih sporednih efekata?

Savremeni preparati danas već sadrže prohumane skupine probiotika, koje bilo ko, pa čak i deca mogu uzimati potpuno bezbedno. Ipak, u slučaju bolesti digestivnog trakta, pre njihove primene trebalo bi konsultovati lekara.

       Acidophilus With Psylium (100 kapsula)

Lactobacillus Acidophilus i prah ljuske tropske bokvice, služi za očuvanje i ponovno uspostavljanje zdrave crevne flore.

Lactobacillus Bulganicus je bakterija koja se nalazi u kiselom mleku. Ona je stalno pnisutna u digestivnom sistemu osoba čija ishrana sadrži velike količine kiselog mleka. Prema zapažanjima, ti ljudi su zdraviji i žive duže od proseka. Od Lactobacillusa Bulganicusa je još efikasnija bakterija Lactobacillus Acidaphilus, poznatija pod imenom Acidofilus, koja je sposobna da u digestivnom sistemu ostane živa 10 dana, pa i duže. Ona stvara nepovoljne uslove za opstanak raznih uzročnika bolesti, na primer, mikrokoka, klostridija, raznih kolibakterija, odnosno gljivica. Može da pomogne u preradi mlečnih belančevina, aminokiselina, masti i laktoze, a igra ulogu i u sintezi vitamina grupe B. Uz njenu pomoć možemo očuvati normalnu bakterijsku floru digestivnog trakta. Peroralno uneseni antibiotici uništavaju korisnu crevnu floru i zbog toga se Acidofilus posebno preporučuje u toku i posle terapija antibioticima. Nauka ne poznaje nijednu vrstu Acidofilusa koji bi bio štetan po ljudsko zdravlje.

Aktivni sastojci

Prah ljuske tropske bokvice 100 mg
Aktivni Lactobacilius Acidophilius 2 milijarde

Upotreba

1 tableta dnevno, pre glavnog obroka.

Napomena

U slučaju dijareje, pored uzimanja preparata, treba preduzeti i ostale mere (obilno uzimanje tečnosti). U slučaju jakih gljivičnih infekcija (dermatološki i ginekološki problemi), pored ciljane terapije lekovima, preporučuje se kontinuirana primena Acidophilusa! Aminokiselina arginin i beli luk mogu biti od pomoći u suzbijanju gljivičnih infekcija. U slučaju ozbiljnih probavnih obolenja (npr. čir, Kronova bolest) potražite lekarski savet pre uzimanja preparata! U slučaju primene lekova ili drugih dijetetskih dodataka, Acidophilus sa Psylium-om treba uzimati sa, najmanje, dvosatnom razlikom!

Digestive Enzymes, 100 tableta

Enzimski kompleks čisto biljnog porekla. Deluje u širokom spektru, kako u kiseloj tako i u alkalnoj hemijskoj sredini, a njegova aktivnost obuhvata celokupan digestivni trakt. Pod njegovim uticajem se lakše vari kako i hrana životinjskog tako i biljnog porekla.

Varenje (digestija) hrane predstavlja razgradnju sastojaka hrane – belančevina, ugljenih hidrata i masti. Može se zapaziti da uporedo sa odmicanjem starosne dobi opada stepen efikasnosti varenja. Uzroci mogu biti različiti, na primer, smanjena sposobnost žvakanja ili zamor – eventualno upala – žlezda za proizvodnju enzima. Otežano varenje praćeno je čestom nadutošću i stvaranjem gasova u crevima. To može biti praćeno povremenim prolivima ili zatvorom. Kao posledice apsorpcione insuficijencije usled otežanog varenja najčešće se javlja mršavljenje, slabost, loše opšte osećanje i slabljenje imunog sistema. Smetnje u varenju, naravno, ne moraju se pojavljivati samo u starijim godinama, već se mogu pojaviti i u bilo kojem drugom uzrastu, usled određenog telesnog sklopa. Pošto varenje regulišu enzimi, spolja uneseni digestivni enzimi mogu da odigraju ulogu u prevenciji i olakšavanju nepravilnosti.

Aktivni sastojci

Digezyme biljni enzimki kompleks 100 mg
Aktivator razgradnje belancevina 600 U
Aktivatori razgradnje ugljenih hidrata:
Alfa-Amylase min. 2400 U
Amylomaltose min. 50 U
Aktivator razgradnje masti min 100 U
Aktivator ragradnje ceuloze min. 25 U
Aktivaor laktoze min. 400 U

Upotreba

1 – 3 tableta dnevno, uz obrok.

AC – Zymes,  100 kapsula

 

Kapsule koje sadrže najefikasnije prijateljske crevne bakterije, Lactobacillus Acidaphilus, služe za očuvanje i ponovno uspostavljanje zdrave crevne flore.

Lactobacillus Bulganicus je bakterija koja se nalazi u kiselom mleku. Ona je stalno prisutna u digestivnom sistemu osoba čija ishrana sadrži velike količine kiselog mleka. Prema zapažanjima, ti ljudi su zdraviji i žive duže od proseka. Od Lactobacillusa Bulganicusa je još efikasnija bakterija Lactobacillus Acidaphilus, poznatija pod imenom Acidofilus, koja je sposobna da u digestivnom sistemu ostane živa 10 dana, pa i duže. Ona stvara nepovoljne uslove za opstanak raznih uzročnika bolesti, na primer, mikrokoka, klostridija, raznih kolibakterija, odnosno gljivica. Može da pomogne u preradi mlečnih belančevina, aminokiselina, masti i laktoze, a igra ulogu i u sintezi vitamina grupe B. Uz njenu pomoć možemo očuvati normalnu bakterijsku floru digestivnog trakta. Peroralno uneseni antibiotici uništavaju korisnu crevnu floru i zbog toga se Acidofilus posebno preporučuje u toku i posle terapija antibioticima. Nauka ne poznaje nijednu vrstu Acidofilusa koji bi bio štetan po ljudsko zdravlje.

Aktivni sastojci

Aktivni Lactobacilius Acidophilius 2 milijarde

Upotreba

1 tableta dnevno, ili po preporuci lekara.

 

Probio Balance, 60 tab

Svedoci smo intenzivnih istraživanja koja ispituju povezanosti debelog creva, mikroflore i zdravlja, a čiji nam rezultati donose bogata saznanja. Debelo crevo se sve do kraja 20-og veka smatralo samo mestom gde se reapsorbuju joni i voda, i gde se sakuplja nesvarena hrana.

Međutim, postoji tesna veza između funkcionisanja debelog creva i zdravlja čoveka. A prvobitan razlog za to se može potražiti u kvalitetu brojnih biohemijskih procesa koji se odvijaju u crevima. Preovladavanje mikroorganizama koji izazivaju truljenje, štetne materije (na primer toksini, metan, amonijak, itd.) mogu da prouzrokuju pojavu nekih bolesti. Ali ovi štetni procesi se mogu uspešno blokirati pomoću korisnih, tzv. probiotskih bakterija. Probioticima nazivamo one žive, dobroćudne mikroorganizme koje ne uništava dejstvo stomačne kiseline, žuči i digestivnih enzima, i dospevaju živi do debeleog creva, gde su u mogućnosti da se nastane i razmnože. Probiotici imaju višestruku ulogu:

– u prevenciji razmnožavanja štetnih mikroorganizama;
– u apsorbciji određenih hranljivih materija;
– u podsticanju peristaltike creva;
– a neki od njih mogu da proizvedu i vitamine (B- i K-vitamin, folnu kiselinu).

Prema dosadašnjim saznanjima, u našem crevnom traktu živi u proseku između 400 i 500 vrsta mikroba. Da bismo ilustrovali tu količinu, dovoljno je reći da 40-60% stolice koju izbacujemo sastoji se od mikroba, što kod odrasle osobe može biti od 1 do 1,5 kilograma.

Po pitanju zdravlja, vrsta i broj ovih mikroba ima odlučujući značaj. Poznato je da se 80% imunog sistema nalazi u debelom crevu, pa je njegova uravnoteženost takođe veoma važna. Idealno je da dobroćudne bakterije budu u većem broju, da ih ima nekoliko vrsta, od kojih je najpoznatiji Laktobacil (Lb.), Streptokoka (Sc.), i Bifidobakterjium (B.). Korisno je reći da nije svaka gore navedena vrsta potvrđeno probiotik. Na primer probiotske vrste su Laktobacil acidofillus (Lb.) Lb. rhamnosus GG, Lb. plantarum, Bifidobacterium (B.) bifidum kao i Bifidobacterium (B.) longum.

Do momenta rođenja bebino debelo crevo je sterilno. Novorođenče se sa bakterijama prvi put susreće u porođajnom kanalu. Na početku sastav crevne flore određuju probiotske vrste koje ulaze putem majčinog mleka. (To je jedan od razloga što dojenje ima tako značajnu ulogu.) Količina korisne crevne flore kod dojenih beba je oko 95%, ali kad se pređe na raznovrsnu ishranu, odnosno u slučaju starijih osoba kod kojih se upliću i drugi faktori koji narušavaju odnos blagotvorne crevne flore, taj odnos se menja, u nekim slučajevima i dramatično opadne. Sastav crevne flore nije stalan, već se stalno menja. U crevima se takođe mogu pojaviti i štetne bakterije, neke od njih su uvek štetne, ali imamo i tzv. „dvolične“ bakterije, koje povremeno mogu odigrati i neku korisnu ulogu (na primer kod sinteze vitamina).

Brojka je alarmanta, ali neke studije govore da broj korisnih mikroba u debelom crevu kod odraslih osoba ne prelazi 12%, a kod najvećeg broja ljudi kreće se između 1-2%(!)

Koji faktori mogu da naruše crevnu floru?

Jedan od najštetnijih (i najčešćih) uzroka jeste antibiotski tretman. Nažalot, antibiotici koje lekari prepisuju ne biraju šta će uništiti. Oni obave svoj primaran zadatak, unište uzročnike bolesti, ali u isto vreme unište i korisne bakterije. Iz tog razloga se preporučuje probiotska kura nakon svake antibiotske terapije, na taj način se zdrava crevna flora obnavlja i korisne bakterije se ponovo nastane u našem telu. Drugi faktori koji štetno deluju na bakterije jesu pušenje i nepravilna ishrana (previše začinjena i masna hrana), a još jedan veoma štetan faktor (a nažalost i veoma čest) jeste alkohol. Susreratanje sa stranim bakterijskim kulturama takođe može kod mnogih izazvati stomačne probleme, najčešće je to „putnička dijareja” (ili neka druga vrsta dijareje), ili problemi sa varenjem koji su takođe štetni za crevnu floru. I na kraju još jedan, ne manje bitan faktor jeste stres, koji se takođe mora navesti među najčešćim „narušivačima“ ove delikatne unutrašnje ravnoteže.

Sada vidimo koliko mnogo stvari mogu imati nepovoljan uticaj na zdravo stanje crevne flore. Ovo saznanje je pokrenulo i proces razvijanja preparata u CaliVita® Internationalu – ProbioBalance. ProbioBalance pomaže održanje zdrave crevne flore i njeno pravilno funkionisanje, i doprinosi zdravom odbrambenom sistemu organizma. ProbioBalance je kompleksna formula, sadrži 3 probiotske grupe (Lb. acidophilus, Lb. rhamnosus i B. longum) u 4 miliona CFU (colony forming unit – jedinica formiranja kolonija). Pored toga ProbioBalance sadrži korisne crevne bakterije u mnogo većem broju, nego druge slične formule, njegova primena je sigurna, jer ne može doći do predoziranja. Grupe bakterija koje su korišćene u formuli se već i inače nalaze u probavnom sistemu čoveka. Uz grupe dobroćudnih bakterija proizvod takođe sadrži i tzv. prebiotike (voćne oligosaharide). Prebiotici nisu bakterije, već kompleksni ugljeni hidrati, koji su eksluzivna hrana probiotika. Ovi nakon unošenja takođe neoštećeni stižu do debelog creva, gde – zbog činjenice da se na ovom mestu sakuplja pretežno svarena hrana – vlada relativni nedostatak hranljivih materija, pa oni mogu poslužiti kao isključiva hrana korisnim bakterijama, i tako pomažu opstanak i razmnožavanje probiotika. Proizvodi koji pored probiotika sadrže i prebiotike, nazivaju se sinbioticima.

Proizvod CaliVita® ProbioBalance je u obliku tableta za žvakanje, prijatnog ukusa višnje, lak za primenu. Pošto se žvaće, idelan je i za decu, a namenjen je svima, siguran je i bez ikakvih kontraindikacija.

Za dobro zdravlje vaše crevne flore, probajte ga i Vi!

Uravnotežen život!

Aktivni sastojci po tableti

Probiotic culture (LGG)
(Lactobacilus acidophilus Bifidobacterium longum Lactobacillus rhamnosus 4 milijarde
Inulin 25mg

Upotreba

1 tableta dnevno ili prema preporuci lekara.

 

Meal Time, 100 tab

Žvakaće tablete spravljene od ploda i lišća tropske papaje. Najvažniji razgradni enzim papaje je papain, sličan ljudskom pepsinu. Njegovo najvažnije dejstvo je prethodno varenje mesa – fermentacija (dakle, još pre digestije se omekšava pojedeno meso, da bi u želucu moglo da započne njegovo varenje).

Varenje (digestija) hrane predstavlja razgradnju sastojaka hrane – belančevina, ugljenih hidrata i masti. Može se zapaziti da uporedo sa odmicanjem starosne dobi opada stepen efikasnosti varenja. Uzroci mogu biti različiti, na primer, smanjena sposobnost žvakanja ili zamor – eventualno upala – žlezda za proizvodnju enzima. Otežano varenje praćeno je čestom nadutošću i stvaranjem gasova u crevima. To može biti praćeno povremenim prolivima ili zatvorom. Kao posledice apsorpcione insuficijencije usled otežanog varenja najčešće se javlja mršavljenje, slabost, loše opšte osećanje i slabljenje imunog sistema. Smetnje u varenju, naravno, ne moraju se pojavljivati samo u starijim godinama, već se mogu pojaviti i u bilo kojem drugom uzrastu, usled određenog telesnog sklopa. Pošto varenje regulišu enzimi, spolja uneseni digestivni enzimi mogu da odigraju ulogu u prevenciji i olakšavanju nepravilnosti.

Aktivni sastojci

Enzim iz papaje 250 mg

Upotreba

1-2 tablete dnevno, nakon glavnih obroka.
Napomena

U slučaju dijareje, pored uzimanja preparata, treba preduzeti i ostale mere (obilno uzimanje tečnosti). U slučaju jakih gljivičnih infekcija (dermatološki i ginekološki problemi), pored ciljane terapije lekovima, preporučuje se kontinuirana primena Acidophilusa! Aminokiselina arginin i beli luk mogu biti od pomoći u suzbijanju gljivičnih infekcija. U slučaju ozbiljnih probavnih obolenja (npr. čir, Kronova bolest) potražite lekarski savet pre uzimanja preparata!

KONTAKT ADRESA:  rbduna@gmail.com


Pri sastavljanju odgovora korištena je sledeća literatura:
Probiotikumok és humánegészség*, Szerk: Dr. Szakály Sándor, G-Print Nyomda, Budapest 2004
Élelmezés és táplálkozásegészségtan**, Szerk.: Rodler Imre, Medicina Kiadó, Budapest 2008
* Probiotici i humano zdravlje
** Nauka o zdravlju i ishrani

http://suplementi-srb.com/index.php/svi-clanci/107-probiotici–pitanja-i-odgovori

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: