Ulje žutog noćurka

5 јун

Evening primrose oil (ulje  žutog noćurka)

100 gelkapsula

Evening Primrose Oil, 100 gelkaps

Ulje žutog noćurka se primenjuje kod hroničnih kožnih upala (dermatitisi, ekcemi), kod upala zglobova i vezivnog tkiva (artritis), autoimunih oboljenja (lupus), kod žena zbog PMS-a.

Žuti noćurak (Oenothera biennis) je prirodni izvor gama-linoleinske kiseline (GLA) od koje se u organizmu stvaraju protivupalni agensi (prostaglandini). GLA je omega-6 masna kiselina, koja se često nedovoljno stvara u organizmu, te je neophodno unositi je ishranom. Smatra se da ishranom ne unosimo dovoljno supstrata za stvaranje protivupalnih materija – prostaglandina, te da je odnos protivupalnih i upalnih materija često narušen. Za pravilno funkcionisanje imunog sistema potreban je adekvatan odnos u unosu omega-3 i omega-6 masnih kiselina. U našoj ishrani, generalno, ipak su više zastupljene omega-6, pa je često ovaj odnos poremećen na štetu omega-3 masnih kiselina.

Kod nekih stanja, kao što su: alkoholizam, gladovanje, atopijski ekcem, maligna oboljenja, dijabetes, kardio-vaskularna oboljenja, povišen nivo holesterola, virusne infekcije, predmenstrualni sindrom (PMS) dolazi do poremećaja enzimskog sistema koji je odgovoran za stvaranje protivupalnih agenasa (prostaglandina). U takvim slučajevima dodatni unos ulja žutog noćurka snabdeva organizam sa GLA i omogućava vraćanje ravnoteže ovog enzimskog sistema. Na taj način sprečavaju se upalni procesi u organizmu, a ovo je najvidljivije kod kožnih oboljenja kakav je ekcem. Naravno, rezultati se ne dobijaju odmah na početku upotrebe ovog ulja, već je potebno koristiti ga oko dva meseca da bi se videli efekti u organizmu.

Za razliku od antiinflamatornih (protivupalnih) lekova  gama-linoleinska kiselina – GLA nema nikakvih neželjenih dejstava, pa je to njena osnovna prednost u odnosu na zvanične lekove. Pošto je neškodljivo, ulje žutog noćurka se često primenjuje i u formulacijama za atopijski dermatitis i ekceme kod dece.

Primenjuje se u vidu ulja, kapsula sa uljem žutog noćurka, lokalno u kremama, mastima i melemima za kožu. Potrebne količine ulja žutog noćurka zavise od stanja koje se tretira, a kod kožnih oboljenja najbolji efekat se postiže ako se ulje primenjuje i spolja (lokalno na kožu) i sistemski (ako se uzima kao dodatak ishrani).. Prvi efekti terapije uljem žutog noćurka vidljivi su nakon 2-3 meseca od početka primene.

U fitoterapiji ulje žutog noćurka se najčešće koristi kod autoimunih oboljenja, artritisa , ekcema, poremećaja cirkulacije i PMS-a, mada ga primenjuju i za virusne infekcije, maligna oboljenja, dijabetes.

Calivita ulje zutog nocurka.Nezasićene masne kiseline prirodnog su izvora i neophodne za zdravu funkciju cirkulacije . Proizvod se može koristiti i u kozmetičke svrhe nanošenjem na kožu. Izuzetne vrednosti žutog noćurka čine ovaj proizvod idealnim za svaku porodicu.U njenom ulju nalaze se dve nezasićene masne kiseline : linolna kiselina i gama-linolenska kiselina, koje su poznate po svojim brojnim blagotvornim djelovanjima. One regulišu telesnu težinu, smanjuju krvni pritisak i mogućnost nastanka krvnih ugrušaka , čime mogu umanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i krvarenja u mozgu. Ulje žutog noćurka može biti blagotvorno i na drugim područjima : ono olakšava neugodne simptome koji prethode menstruaciji (predmenstrualni sindrom – PMS), u određenoj meri štiti jetru od štetnih uticaja alkohola, poboljšava funkciju imuno sistema i usporava proces starenja. Naša ishrana je bogata zasićenim masnim kiselina i kolesterolom, a siromašna za organizam korisnim nezasićenim masnim kiselinama i stoga korišćenje ulja žutog noćurka ima veliki značaj.

Aktivni sastojci

Cis-linolenska kiselina 365.0 mg
Gama-linolenska kiselina 45.0 mg

Upotreba

1 kapsula dnevno.

Napomena

Nezasićene masne kiseline su veoma osetljive na štetno delovanje slobodnih radikala, pa se onima koji unose veće količine ulja žutog noćurka, savetuje dodatan unos antioksidanata. Pacijenti koji boluju od epilepsije treba da potraže lekarski savet pre uzimanja preparata!

Cena: 2.237  RSD

Cena za clanove: 1.678  RSD

Ušteda:  559  RSD

KONTAKT ADRESA:  rbduna@gmail.com


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: