2012. – Priroda u prvom planu

9 јун

Ponovo je stiglo leto!
2012. – Priroda u prvom planu
Napokon, leto je ponovo tu! Prolaznu iscrpljenost organizma i prolećni nedostatak vitamina sada mo­žemo da „saniramo” odgovarajućom ishranom bo­gatom vitaminima, redovnom fizičkom aktivnošću, odnosno optimalnom količinom sna. Ovo godišnje doba je za sve nas vreme odmora, sunčanja, kupanja
i unošenja svežeg voća i povrća. Letnji meseci nam podmlađuju organizam.
Ove godine, hrabro mogu da tvrdim: stigli smo dotle, da CaliVita za mnoge od nas predstavlja način života. Način života putem ekološki osmišljenih rešenja, prirodnosti, očuvanja zdravlja, kao i neprestanog obnavljanja duhovnog, duševnog i materijalnog razvoja.
Počev od osnivanja naše Firme stalno smo stav­ljali izraziti akcenat na izvanredan kvalitet, i duže od dvadeset godina svoje proizvode izrađujemo u zna­ku prirode. A pored izvanredno kvalitetnih preparata koji potiču iz prirodnih izvora, sve je veća potražnja i za takozvanim organskim (ili kao što se u nekim
zemljama nazivaju: bio) proizvodima, poreklom iz gazdinstava proverenog ekološkog profila. CaliVita je uvek vodila računa da ide ukorak sa potrebama potrošača, a kao rezultat toga jedan od naših najpo­pularnijih proizvoda, Noni će uskoro biti dostupan i
u organskom kvalitetu. Ovaj naš preparat se utoliko razlikuje od njegove već dobro poznate verzije, što voće noni, odnosno maline, koje su uvrštene u nje­gov sastav (i koje daju osnovu izvanrednom ukusu ovog preparata) potiču iz provereno ekološkog uzgoja.
Ekološka proizvodnja je grana koja se dinamički razvija širom sve­ta, a proizvodnja bio proizvoda se u razvijenim državama u svetu sko­ro svuda stimuliše putem lokalne agrarne politike.
No, šta u stvari znači ekološko privređivanje? Način proizvodnje
putem uzgajanja koje se zasniva na prirodnim fiziološkim ciklusima, na korišćenju organskog đubriva, odnosno primeni biološke zaštite, što ne oštećuje životnu sredinu. U toku proizvodnje se izbegavaju sintetička đubriva i herbicidi, a tim putem se dobijaju namirnice u kojima nema otrovnih materija i koje imaju prirodan ukus i aromu.
Konzumiranjem bio hrane dakle možemo da zaštitimo svoj organiz­am od štetnih hemikalija koje se unose putem prehrambenih proiz­voda. Pored toga, i sama obrada bio namirnica se vrši sa posebnom pažnjom, bez dodataka veštačkih aditiva i konzervansa.
Kao i ranijih godina, i sada – pa čak u još izrazitijoj meri – nastoji­mo da tokom razvijanja naših preparata prednost damo prirodnosti.
Osnovni sastojci naših vitamina i dodataka ishrani dospevaju u pre­parate tek nakon stroge provere kvaliteta, doprinoseći time visokom kvalitetu i efikasnosti naših proizvoda. A naš moto je i dalje neprome­njen: „najefikasniji preparati se mogu izraditi samo od najkvalitetnijih sastojaka”.
Ovim putem želim svima Vama prijatan odmor i rekreaciju za
vreme letnjeg odmora, zaboravite na život pun žurbe i napunite se energijom!

Gerry Hargitai

Predsednik i osnivač

Zbog čega organsko?

Upotreba izraza „organski”, ili drugačije re­čeno „bio” je u zadnje vreme prilično u trendu. „organsko” poslovanje je u procvatu, a i potraž­nja je u značajnoj meri porasla. svesni potrošači pri kupovini daju prednost bio namirnicama i odevnim predmetima, međutim mnogi još uvek ne znaju šta u stvari podrazumeva ovaj izraz. Prema Ministarstvu za agroindustriju SAD „organska proizvodnja je proizvodni sistem, koji u sebi sadrži kulturalnu, biološku i mehaničku praksu, što omogućava obnavljanje resursa, ekološku ravnotežu i biološki
diverzitet.”
Naravno, prosečni potrošač nije u potpunosti upoznat sa propisima, šta više, ovaj izraz se na mnogim forumima upotrebljava na prilično dvosmisleni način. A kako možemo izbeći da nas obmane? Pre svega treba da znamo da isključivo oni prehrambeni proizvodi podležu oznaci „bio”, koji nose sertifikat ovlašćene institucije, dokazujući na taj način da prehrambeni proizvod odgovara izvesnim strogim propisima. A pri kontroli nalepnice nemojte tražiti samo natpis „bio”, već i naziv firme koja je izdala sertifikat!
Potrošače međutim više zanimaju „praktične” razlike između „bio” i „svakodnevnih” prehrambenih proizvoda. Da vidimo, na čemu se one zasnivaju!Bio namirnice se pripremaju, prave i proizvode bez upotrebe agresivnih hemikalija, npr. veštačkog
đubiva, herbicida i pesticida. Hemijska sredstva za zaštitu biljaka – ne napuštajući čovekov organizam – mogu da se natalože u jetri, i mogu se dovesti u korelaciju sa izvesnim smetnjama u ponašanju, problemima u rastu, sa niskim kognitivnim sposobnostima kod odojčadi, odnosno sa povišenim faktorima rizika za dobijanje izvesnih hroničnih bolesti kod odraslih (npr. Parkinsonove bolesti, limfoma).
U toku proizvodnje bio mesa i jaja zabranjeno je tretiranje živine i životinja veterinarskim farmakološkim sredstvima na bazi antibiotika ili hormona rasta. A takođe nije dozvoljena primena biotehnologije i genetske modifikacije, odnosno jonskog zračenja.Prema nekim istraživanjima bio voće, povrće, odnosno njihov ceđeni sok mogu da sadrže veću količinu antioksidanata, polifenola i mineralnih materija, nego njihovi srodnici, koji su proizvedeni metodama velike industrije. Voće proizvedeno u biogazdinstvima je ukusnije, a ima i veću hranljivu vrednost, dok prema nekim istraživanjima njihova antioksidativna aktivnost je mnogo intenzivnija, a i njihov sadržaj askrobinske kiseline, vitamina i suve materije je mnogo značajniji.
Kupci često sa žaljenjem konstatuju da su bio namirnice skuplje,
pa ih iz tog razloga često i ne kupuju. Ali iz kog razloga koštaju više?
Veštačko đubrivo i herbicidi su „jeftiniji” u odnosu na metode koje se koriste u biogazdinstvima. Na tim mestima se naime zaštita od biljnih štetočina i insekata vrši putem sađenja odgovarajućih biljnih vrsta. Zbog toga biogazdinstva iziskuju ulaganje više truda i rada, dok na istovetnoj površini daju niži prinos. „Normalna” proizvodnja je istovremeno obima velike industrije, što opet umanjuje prosečne fiksne izdatke, dok bio proizvodnju uglavnom obavljaju mali ili srednji proizvođači. Dakle ovi faktori znače u toku proizvodnog procesa veće izdatke. Gazdinstva u kojima se ne vrši bio proizvodnja mogu da budu znatno štetnija po okolinu. Ovi proizvođači obično ne plaćaju
odštetu za nastale štete usled primene opasnih hemikalija koje zagađuju vazduh, vodene površine i zemljište, a naparadoksalan način veći izdaci koji prate bio proizvodnju upravo odslikavaju izdatke saniranja štete nanete putem malopre spomenutih procesa proizvodnje.

PAŽNJA!
Pažnja! Svaki pojedinačni proizvod CaliVite je izrađen od prirodnih sastojaka najvišeg mogućeg kvaliteta. Nastojimo da isključimo sve one industrijske i tehnološke procese, kao i sve one hemikalije, koje mogu biti štetne za proizvod, potrošače, odnosno prirodnu sredinu. CaliVita Organic Noni potiče iz provereno ekološkog gazdinstva, o čemu svedoči sertifikat Organic Certifiers, Ventura CA, USA

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: