Resveratrol Plus – čuvar vašeg srca i kardiovaskularnog sistema

10 сеп

Resveratrol Plus – i za vreme berbe grožđa

Kontakt:  rbduna2@gmail.com

Pošto su kardiovaskularna obolenja među vodećim zdravstvenim rizicima sa smrtnim ishodom, nauka se sa posebnom pažnjom posvetila proučavanju aktivnih materija koje imaju dejstvo očuvanja zdravlja srčanog mišića i vaskularnog sistema. Poslednjih nekoliko godina, izuzetna pažnja i visoka očekivanja su se posvetila jedinjenju resveratrol, koje se prirodno nalazi u nekim vrstama voća i povrća, kao što su kakao i lešnici, ali najpoznatiji izvor je svakako crno vino, pošto je ljuska crvenog grožđa jedan od najbogatijih izvora.
To se i do sada znalo da resveratrol ima blagotvorno dejstvo na zdravlje srca, ali je jedna nedavno objavljena studija koja je rađena u Španiji otkrila zapanjujuće rezultate. U ispitivanju su učestvovali takve osobe, koje su već imale povećane faktore rizika za nastajanje kardiovaskularnih obolenja (na primer zbog šećerne bolesti ili visokog nivoa holesterola). Jedna grupa je dobijala placebo bez aktivnih materija, druga grupa je dobijala dodatak ishrani na bazi grožđa sa visokim sadržajem resveratrola, dok je treća grupa dobijala dodatak ishrani na bazi grožđa, ali bez dodatnog resveratrola, u pratnji odgovarajućih lekova za lečenje bolesti (npr. lekova za smanjivanje nivoa šećera u krvi ili za smanjenje nivoa holesterola). Ispitivanje je trajalo godinu dana, sa redovnim praćenjem stanja učesnika, ali krajnji rezultati su iznenadili čak i lekare. Osobe koje su dobijale dodatke ishrani sa sadržajem resveratrola su imale značajno niže rezultate markera koji označavaju stepen rizika od nastajanja zapaljenja i ateroskleroze naspram kontrolne grupe, što je jasno pokazalo da se kod njih smanjio rizik od nastajanja kardiovaskularnih obolenja. I to sve bez ikakvog neželjenog sporednog dejstva! To ukazuje na to, da dodaci ishrani sa sadržajem resveratrola mogu imati značajnu ulogu u prevenciji očuvanja zdravlja kardiovaskularnog sistema!

Ovo ispitivanje je takođe ukazalo i na to, da na iskorišćenost resveratrola utiče i način na koji se unosi u organizam. Najbolje se apsorbuje iz voća i vina, pošto se u njima nalazi u svom prirodnom okruženju, međutim istovremeno izuzetno je teško uneti dovoljne količine istih kako bi se zadovoljile potrebe organizma za odgovarajućom količinom resveratrola. U savremenim dodacima ishrani resveratrol se ne nalazi sam, već zajedno sa „materijama svog prirodnog okruženja u približno prirodnom stanju”, na primer zajedno sa semenkama grožđa, kako bi se osiguralo moguće najbolja apsorpcija i iskoristljivost aktivnih sastojaka.

Takođe, i kod nekoliko drugih ispitivanja vršenih na životinjama se pokazalo, da je kod ispitivanih jedinki, u slučaju ishrane bogate mastima i visoko-kaloričnim namirnicama, ali dopunjene resveratrolom, životni vek bio znatno duži, naspram jedinki, koje su dobijale istu ishranu, ali bez resveratrola. (Čak što više, uz primenu resveratrola je bila jako blizu grupi sa normalnom ishranom!). Resveratrol je uticao ne samo direktno na životni vek, već i indirektno, pošto je efikasno umanjio negativne posledice takve ishrane, kao na primer na nastajanje dijabetesa ili masne jetre. Najverovatnije se baš to dejstvo posmatralo na međunarodnom nivou i u slučaju Francuske, pošto je kod njih bez obzira na prisustvo brojnih zasićenih masti u ishrani izrazito mali broj slučajeva kardiovaskularnih obolenja, zahvaljujući blagotvornom dejstvu resveratrola iz crnog vina, koji je takođe sastavni deo lokalne ishrane.

Sada smo posebno istakli samo nekoliko primera, među njima i onaj najnovijeg datuma, koji i naučno potvrđuju blagotvorno dejstvo resveratrola na zdravlje kardiovaskularnog sistemam, ali naravno ta lista nije ni blizu konačna. Ukoliko biste i Vi želeli da učinite nešto dodatno za zdravlje i zaštitu srca, pored pravilne ishrane svakako uzmite u razmatranje i upotrebu resveratrola! Preparat vrhunskog kvaliteta Resveratrol Plus CaliVite može u potpunosti obezbediti neophodne količine resveratrola koje su korišćene u ispitivanju vršenom u Španiji!

Korišćena literatura:
One-Year Consumption of a Grape Nutraceutical Containing Resveratrol Improves the Inflammatory and Fibrinolytic Status of Patients in Primary Prevention of Cardiovascular Disease – João Tomé-Carneiro, American Journal of Cardiology Volume 110, Issue 3 , Pages 356-363, 1 August 2012
Resveratrol improves health and survival of mice on a high-calorie diet – Baur JA, Pearson KJ, Price NL, Jamieson HA; Nature. 2006 Nov 16;444(7117):337-42. Epub 2006 Nov 1.
Urinary and plasmalevels of resveratrol and quercetin in humans, mice and rats after ingestion of pure compounds and grapejuice Meng,X.,Maliakal,P.,Lu,H.,Lee,M.J.,andYang,C.S, J. Agric.FoodChem. .(2004) 52, 935–942.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: