Građanima Srbije sve preče od zdravlja

11 нов

Izvor:

ZELENE NOVINE

Prve dnevne ekološke novine – U SLUŽBI PRIRODE,ZDRAVLJA I ISTINE !

U Srbiji tek poneku osobu izdaju godine, a većinu zdravlje

Brojke govore da zdravlje naše nacije nije nimalo na zavidnom nivou. Govore da najviše života, i to u najproduktivnijim godinama, odnesu hronične nezarazne bolesti sa kojima, u poređenju sa drugim zemljama, beležimo neslavna mesta. To je, kažu lekari, posledica nezdrave ishrane, nedovoljne fizičke aktivnosti, pušenja, stresa, nedovoljno razvijenog skrininga i svesti o prevenciji.

Srbima krsne slave i svadbe preče od zdravlja

Sociolog Milimir Mučibabić kaže za da je nekoliko uzroka zabrinjavajuće statistike o zdravstvenom stanju nacije, ali kao najznačajniji navodi „socijalnu antropologiju nacionalnog bića Srbina kojem je sve preče od zdravlja”.

– Kod Srba se vreme i novac određuju prema manifestacijama kao što su krsne slave, rođendani, svadbe, krštenja… Srbin će dati i poslednji dinar da bi slavio tri dana, ali da ode kod lekara, proveri krvnu sliku ili promeni terapiju odložiće za „malo kasnije”. Rekao bih da je opšta karakterološka crta našeg naroda da o zdravlju najmanje vodi računa i da je investiranje u zdravlje poslednje što će uraditi, iako stalno govorimo o zdravlju. Stalno čujemo „prvo zdravlje, pa sve ostalo”, lamentiramo kad čujemo da je neko umro mlad jer nije vodio računa o zdravlju, a kad nas nešto zaboli, posetu lekaru stalno pomeramo za sutra. Pogledajte našu estradu, ne žale ni vreme ni novac na estetske korekcije, ali ako imaju gastritis, neće odmah otrčati kod lekara – kaže Mučibabić.

Odlaganje susreta sa istinom, kaže naš sagovornik, pitanje je kulture življenja, ali i činjenice da „institucije sistema ne vode računa o tome što je Srba svake godine ‘manje za jedan Vršac’”.

– Frapantan je broj umrlih od raka i srčanog udara, a to je pokazatelj da društvo i pojedinac goruće probleme ostavlja za neka druga vremena, a ne daj bože da se preventivno deluje. Ne znam koga više kriviti, državu koja nema novca da ulaže u zdravstveni sistem ili prirodu našeg čoveka koji u svom sistemu unutrašnjih vrednosti zdravlje stavlja na poslednje mesto. Država mora ozbiljno da razume ove alarmantne statističke pokazatelje i napravi strategiju ili bar putokaz da se o zdravlju nacije vodi individualna i kolektivna briga. Džaba vam teritorija, ako nemate naroda i ako vam u 40-im i 50-im postaju invalidi – kaže Mučibabić.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: