Koenzim Q10 – čuvar našeg srca

12 дец

CoQ10 – Prijatelj našeg srca i ćelijski katalizator

 

Da li ste već razmišljali o tome, šta se dešava u organizmu, unutar Vaših ćelija, kada se osećate puni snage ili baš suprotno, izuzetno umornim? pa, opisivanje celog procesa bi bilo jako teško, ali sigurno je, da naše ćelije vredno rade bez prestanka čak i u trenucima naše najveće iscrpljenosti: sagorevaju energiju, skladište, ponovo se izgrađuju, stvaraju enzime, belančevine i masne kiseline. Za taj izuzetno važan proces je neophodno prisustvo određenih vrsta molekula, kao na primer koenzim-Q10, iliti skraćeno CoQ10. Ova malena molekula je apsolutno neophodna za nas: ne samo što učestvuje u procesima izgradnje skladišta energije ćelija, već je istovremeno i izuzetno delotvoran antioksidant, koji štiti naše ćelije od dejstva slobodnih radikala.

Posle 30. godine života, već nam je potrebno malo dodatne pomoći Iako je naš organizam sposoban da samostalno proizvede Q10, nakon 30. godine starosti se smanjuju količine koje se stvaraju.

Pored toga, dobro je znati, da pojedini lekovi, kao npr. određeni lekovi za smanjenje nivoa holesterola, lekovi koji se koriste u psihijatriji, sredstva za kontrolisanje aritmije, kao i neki proizvodi korišćeni u slučaju šećerne bolesti, sprečavaju stvaranje koenzima Q10, kao što to inače čini i pušenje. Sa pravilnim načinom ishrane samo delimično možemo pokriti potrebe – pošto se tako, čak i uz unošenje govedine, koja je jedan od najboljih izvora CoQ10, za dobijanje samo 30 mg trebalo pojesti oko kilogram tog mesa, pa baš iz tog razloga se za postizanje maksimalnog učinka i zaštite, kao i za predupređivanje nedostatka istog preporučuje dopuna u vidu dodataka ishrani.

Koja su to blagotvorna dejstva koenzima Q10?

Prvenstveno zahvaljujući svom izuzetno jakom  antioksidativnom dejstvu, značajno smanjuje štetne uticaje slobodnih radikala, čime doprinosi zaštiti svih ćelija, deobe ćelija i nezasićenih masnih kiselina, čime doprinosi i usporavanju starenja. Pored toga, što je takođe od izuzetnog značaja, pomaže pravilno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema, kao i dodatno štiti zdravlje srca i krvnih sudova.

Iako učestvuje u dnevnim metaboličkim procesima svih ćelija, neophodno je njegovo stalno prisustvo u odgovarajućim količinama za organe koji vrše najintenzivnije zadatke, poput srca i jetre. Prema jednom istraživanju, kada su ispitivali osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska, uzimanje dnevno 2×50 mg CoQ10 je efikasno smanjilo povišeni pritisak, kao i nivo LDL holesterola, dok je istovremeno povećavao nivo zaštitnog HDL holesterola, tojest  značajno je doprineo smanjenju najbitnijih faktora rizika za nastajanje zakrečenja krvnih sudova. Q10 na sreću može da nam pomogne ne samo u prevenciji, već i u tretiranju postojećih zdravstvenih problema. Ispitivanja su dokazala, da kada se počelo sa primenom dnevno 120 mg CoQ10 tri dana nakon infarkta, da je to značajno doprinelo ubrzanom poboljšavanju stanja i smanjenju rizika od nastajanja dodatnih komplikacija (naknadni infarkt, aritmija, angina itd.). Rezultati su bili značajni i kod osoba sa hronično popuštanje srca. Njih su ispitivali sa posmatranjem rezultata tokom godinu dana, uz dnevnu primenu CoQ10 u količini od 2 mg po kilogramu telesne težine. U njihovom slučaju je došlo do smanjenja broja pojave edema na plućima i angine pektoris, koji se inače često javljaju kao prateći simptomi nepravilnog rada srca.

Q10 može doprineti ne samo zdravlju srca, već i očuvanju mentalnih sposobnosti. Utvrđeno je, da

ukoliko se CoQ10 uzima u visokoj dozi tokom 16 meseci, pokazaće se značajno poboljšanje kod pacijenata sa Parkinsonovom bolešću. Pozitivni rezultati se se pokazali i kod osoba koje pate od migrene, pošto se prilikom nekoliko ispitivanja pokazalo, da je dnevni unos velikih doza koenzima Q10 od barem150 mg prepolovio broj napada migrene! Pored toga, dopuna koenzimom Q10 se preporučuje i prilikom značajnijeg fizičkog opterećenja, kao i u slučaju izloženosti stresu, pošto se u tim situacijama potrebe za koenzimom Q10 srazmerno povećavaju!

Једно реаговање на “Koenzim Q10 – čuvar našeg srca”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: