Šlog – lečenje i preventiva

1 феб

O šlogu

„Jedna od tri najčešce bolesti savremenog čoveka je, pored bolesti srca i malignih bolesti, moždani udar. Prema podacima Svetske zdravtsvene organizacije ovo oboljenje je na trecem mestu uzroka smrtnosti. Prouzrokuje i tešku invalidnost i ima veliki socioekonomski značaj – od dva do 20 odsto bolesnika je u stanju da nastavi svoj raniji posao. Uglavnom, pogadja starije osobe, ali je trećina obolelih mladja od 65 godina, a starosna granica se na zalost pomera ka mlađem dobu. Prosecna dužina života nakon moždanog udara je . bez obzira na tip bolesti i starost bolesnika , oko 4 godine.?

Moždani udar (kap ili šlog) nastaje obično u trenutku kada drugim organima treba veća kolicina krvi, usled čega ostatak nije dovoljan da ishrani mozak. Tako je, na primer, trbušnim organima posle obilnih obeda potrebno mnogo više krvi da bi svarili hranu, usled čega dolazi do smanjenja količine krvi u sudovima , do pada krvnog pritiska i drugih promena, te i pojedini delovi mozga ostaju bez dovoljne količine krvi. Nije slučajno da zbog toga veliki broj moždanih kapi i nestaje za vreme raznih slavlja i svečanosti, kada se preteruje u jelu i picu. (Savet: Jedite umereno i nikad do tačke zadovoljstva!) Posebno su meseci – decembar, januar i jul na crnoj listi po braju moždanih udara.

Hiljade ljudi doživi mali moždani udar a da uopšte toga nisu svesni.Važno je prepoznati upozoravajuće predznake, zato što oni kod jedne trećine pacijenata zaista prethode pravom moždanom udaru i blagovremeno početi sa lečenjem.

 

KOLIKO SE ZNA O ŠLOGU?

Prema Galupovom izveštaju o informisanosti javnosti o moždanom udaru u razvijanim zemljama, 38 odsto stanovnika starijih od 50 godina ne zna gde se šlog odigravau telu (otežan govor –pa misle da je šlog udario u jezik, slabost ruke –šlog je bio u ruci) dok 19 odsto stanovnika ne zna ni elementarne postupke u prevenciji moždanog udara. Samo tri odsto može da odredi da su imali mali šlog ?, odnosno tranzitorni ishemijski atak, (TIA) a većina nije u stanju da prepozna simptome kao što su – gubitak vida na jedno ili oba oka, gubitak ravnoteže, otežan govor, slabost ili utrnulost ekstremiteta – kao deo kliničkog spektra ishemije mozga….

– Pacijenti, pa čak i lekari, cesto pogrešno tumače upozoravajuće simptome: spavao je na ruci te mu je utrnula. Mučinu i povraćanje koji se često javljaju kod krvarenja u mozgu tumače, recimo, gastroenteritis, a glavobolju kao trenutno povišeni krvni pritisak. Bitno je prepoznati predznake, zato što oni kod jedne trećine pacijenata zaista prethode pravom moždanom udaru, a mogućnosti lečenja su bolje ako se bolest prepozna blagovremeno. Da bi se neblagovremeno obraćanje lekaru zbog takvih i sličnih tegoba  smanjilo, potrebna je edukacija stanovništva i lekara opšte prakse o prepoznavanju simptoma moždanog udara. Isto tako,važna je i organizacija hitnog transporta bolesnika, obezbedenje brže trijaže, racionalni tretman u cerebrovaskularnoj jedinici, upoznavanje i uvodenje dokaznih interventnih terapija i obezbedenje medicinske rehabilitacije.

ZNACI UPOZORENJA

– slabost ruke ili/i noge, nepravilnost hoda,

– otežan i nerazumljiv govor, gubitak moći govora,

– gubitak vida na istostranom oku, pojava dvoslika,

– gubitak osećaja, utrnulost udova ili /i polovine lica,

– pometnja, slabost, vrtoglavica, otežano gutanje.“

Preuzeto sa sajta: http://www.poliklinika.rs/index.php/slog

Iskustva lečenja šloga sa CaliVita proizvodima

1.

Osoba, 50 godina, bila potpuno nepokretna, nije mogla uopšte da govori.

Terapija: 

– Organik Noni, 2×1 čep pola sata pre jela (hrani ćelije)

– Oxymax 3 x 20 kapi u čaši čiste  pijaće vode pole sata pre jela ili Oxy kristal 3×10 kapi u čaši čiste  pijaće vode pole sata pre jela, (hrani ćelije kiseonikom),

– Spirulina 3×1 pre jela

– Coenzim Q10 sublingual 2 x 1 pod jezik (čuva srce)

– Omegu3 conc 2 x 1 posle jela

– C 1ooo, 1 dnevno posle jela

 

Žena je nakon 3 meseca ove terapije, počela da pokreće ekstremitete, da sedi i da izgovara neke reči.

Na svaka  2 meseca uvek sledi dalja konsultacija sa lekarom CaliVite.

Prevencija: Redovno koišćenje Oxy Max (kiseonika u kapima), Omega 3

Dodaci ishrani za zaštitu od bolesti srca i krvotoka

Snimak lekarskod predavanja sadrži informacije o sledećim preparatima:

Organic Noni, Polinesian Noni Juice, Polinesian Noni Caps, Coenzyme Q10, Super Coenzyme Q10, Coenzyme Q10 Sublingual, Resveratrol Plus;

Dodaci koji još blagotvorno deluju: Rhodiolin, Garlic Caps, OxyMax, Lodoc (Low Deuterium Oxy Crystal), Ginkgo XC, Omega 3 Concentrate;


Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: