Šta radi farmaceutska sintetika sa našim organizmom?

21 феб

Evo šta radi farmaceutska sintetika sa našim organizmom i našim zdravljem:

Lista 7 lekova u Srbiji koji su na crnoj listi sa GMO supstancom

U Srbiji se u apotekama može nabaviti 7 lekova koji su trenutno na „crnoj listi“ (iz Američke Agencije za hranu i lekove (FDA)), sa GMO supstancom koji izazivaju teške nuspojave. Između ostalih kod nas se prepisuje i „Avandia“, lek protiv dijabetesa tipa 2, a za koji se zna da je povezan s desetinama hiljada srčanih udara kod dijabetičara širom sveta.

Odbor za finansije američkog senata na 334 strane izveštaja je opisao ćutnju proizvođača „Avandie“, firme „GlaxoSmithKline“, koja je godinama znala za izuzetno visoke rizike korišćenja ovog leka.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije kažu da kroz aktivnosti Nacionalnog centra za praćenje neželjenih dejstava lekova kontinuirano prate situaciju na našem tržištu.

„To se čini preko prijava neželjenih dejstava koje dostavljaju lekari i farmaceuti, ali i procenom periodičnih izveštaja o neželjenim reakcijama na lekove.

Centar je u stalnoj saradnji i vezi sa kolaborativnim centrom SZO za praćenje neželjenih reakcija lekova u Upsali“, kaže Pavle Zelić iz Agencije.

Prema prijavama se formira tzv. bezbednosni profil leka, ali se ne prave nikakve liste prema ozbiljnosti ili učestalosti neželjenih dejstava.

Takođe se ne sprovode istraživanja o pojedinim lekovima jer je to odgovornost proizvođača. Mogući rizici primene nekog leka sagledavaju se prema potencijalnoj koristi prilikom sprovođenja terapije tim lekom. 

Posledično, rizici pri primeni jednog leka, kada je benefit značajan, biće prihvatljivi, dok je za drugi lek stepen prihvatljivosti rizika značajno manji usled manjih „dometa“ primenjene terapije, objašnjava Zelić.

O tome da li neki lek treba da se povuče sa tržišta procenu vrši Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, na osnovu novih bezbednosnih informacija sagledanih u svetlu benefita primenjene terapije, kao i na osnovu procene dokumentacije dostavljene od strane proizvođača.

 ALIMS zatim sprovodi povlačenje leka sa tržišta u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i nosiocem dozvole za stavljanje leka u promet u Srbiji, rekao je Zelić.

U Srbiju je 2012 godine od strane SZO, uvezen lek za mršavljenje „Reduktil“ za koji je utvrđeno da razvija rizik od leukemije. 

 Naziv leka  Proizvođač  Nuspojave
Alli ili Xenical (Orlistat), tablete za mršavljenje GlaxoSmithKline Slabost i hronični umor, braon boja mokraće, žutica, mučnina i povraćanje, teško oštećenje jetre
Avandia (Roziglitazon), lek protiv dijabetesa GlaxoSmithKline  Srčani udar, smrt 
Viagra, lek za poboljšanje erekcije Pfizer Srčani udar, aritmija, moždani udar, nagle promene pritiska, smrt
Seroquel (Kvetiapin),lek protiv šizofrenije AstraZeneca Uništava ćelije u centralnom nervnom sistemu.
Nexium (Esomeprazole Magnesium), tablete protiv gorušice AstraZeneca Povećava rizik od frakture kostiju, posebno loma kuka kod starijih. Naučnici pretpostavljaju da redukovanje želudačne kiseline otežava apsorpciju kalcijuma, što uzrokuje gubitak koštane mase i frakture
Actonel (Risedronat), za osteoporozu kod žena u menopauzi Procter & Gamble Povećava rizik od frakture kostiju, i aktivaciju malignih ćelija, koji razvijaju karcinom materice.
Gardasil, vakcina protiv raka grlića materice Merck and Co. Inc Guillain-Barre sindrom (često se završava potpunom paralizom), degeneracija mišića, stvaranje krvnih ugrušaka, pobačaj, smrt. NMS sindrom, kao jedna od nuspojava može da ošteti bubrege. Simptomi NMS-a uključuju visoku temperaturu, ukočenost u mišićima, znojenje, aritmiju, nestabilan krvni pritisak, akutni zastoj bubrega. Ostale nuspojave: srčani udar, nizak pritisak, dijabetes, povećani holesterol, nagle promene telesne temperature, bolesti jetre, katarakta, bolesti štitne žlezde

Ovo je jedna od lista opasnih i zabranjenih medikamenata.

Da li Vam treba veći i jači razlog da se okrenete prirodi i prirodnim proizvodima???

Odluka zavisi od Vas samih.

Zdravi bili!

1 CaliVita promovise

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: