Kako se braniti i sačuvati od parazita

2 јун

Kako se braniti i sačuvati od parazita

Paraziti su danas najveća napast koja se dešava svakom od nas, mada nismo toga baš uvek svesni jer ih ne vidimo golim okom pa ih i ne doživljavamo kao opasnu pretnju našem zdravlju i kao najčešći razlog našim bolestima.

Na stotine raznih vrsta parazitskih vrsta (virusa, viroida, bakterija, gljivica, glista …) nalazi stanište u ljudskom organizmu a oko 80% ljudske populacije zaraženo je nekim oblikom parazita koji su uzrok sve većeg broja oboljenja.

Ipak, još uvek se ne posvećuje dovoljno pažnje prevenciji, dijagnosticiranju i lečenju parazitskih infekcija.

Jedan od osnovnih temelja prevencije i svakodnevne zdravstvene higijene predstavlja redovno čišćenje organizma i blagovremenu zaštitu od mnogih bolesti. To se postiže odgovarajućim lekovitim biljem i prirodnim preparatima – prirodnim antibioticima koji ne štete organizmu i nemaju neželjena dejstva.

 

Što su paraziti?

Reč parazit znači onaj ko jede sa tuđeg stola.

Dakle, to su proždrljivci koji crpu sve hranljive sastojke iz našeg organizma i tako ga iscrpljuju i istvaraju pogodno tlo za razvoj bolesti.

Kako paraziti ulaze u organizam?

Jajašca parazita se nalaze svuda oko nas pa su putevi njihovog ulaska u naš organizam brojni (putem hrane, vode, raznih kontakata, preterana upotreba antibiotika i lekova, upotreba hrane sa raznih delova sveta koja usput, dok stigne do nas, može “zakačiti” jajašca parazita koja su nevidljiva golim okom pa često ne obraćamo pažnju na njih…)

Zašto su paraziti toliko opasni za nas?

Priroda je stvorila ljudski organizam sa veoma dobrim imunitetom kao odbranom od uljeza, no, intrigantan 21. vek koji podrazumeva brz i stresan život, doveo je do slabljenja čovekovog imuniteta a time i do oslabljene odbrane od uljeza i bolesti koje oni izazivaju. Na primer, stalna jurnjava za boljim životom dovela je do nepravilne i neredovne ishrane koja je prebogata  mastima, skrobom, veštačkim šećerima, pesticidima, aditivima kao i brza hrana sumnjivog kvaliteta, pogoršan kvalitet pitke vode, svakodnevne stresne situacije, zloupotreba antibiotika, lekovi, fizička neaktivnost… učinili su da ljudski organizam postane idealan domaćin za raznorazne parazite.

 

Problemi u čovekovom organizmu koje mogu da izazovu paraziti su:

manjak mineralnih materija u organizmu, glavobolje, nesanica, škrgutanje zubima, nadutost, mučnina, povraćanje, probavne smetnje, premorenost, bolovi u leđima i vratu, alergije, kolitis, hipoglikemija, dijabetes, lupus, nepravilnosti štitnjače, bolesti debelog creva i želuca, maligne pojave.

 

Paraziti i gliste ne mogu opstati kada u želucu ima dovoljne količine želudačne kiseline, kada je žuč zdrava i kad su prijateljske bakterije prisutne u crevima u dovoljnoj količini. Takođe, važno je da u organizmu ima dovoljno enzima kako bi sva hrana bila dobro svarena a otpaci izbačeni iz organizma. U suprotnom, u našim crevima se sakuplja takozvana metabolička šljaka koja opterećuje organizam, često je uzrok neprirodne gojaznosti, smanuje imunitet i stvara osećaj težine sopstvenog tela i oslabljenu pokretljivost. U čovekovom telu može da ima 3 do 15 kg metaboljičke šljake, a to je teret koji svakodnevno opterećuje organizam.

Tog tereta svako može na vrlo jednostavan način da se reši korišćenjem kvalitetnih dodataka ishrani.

Kako se odbraniti od parazitskih infekcija i oboljenja?

Do prve polovine prošloga veka, u vreme kada ni zdravstvo, ni tehnika ni komunikacijska tehnologija nisu bili razvijeni kao danas, kada su ljudi bili nepismeni ili poilupismeni, znali su da redovno, najmanje dva puta tokom godine, čiste svoj organizam koristeći razna mineralna ulja i bilje.

Medicina to i danas preporučuje, ali, uprkos razvijenoj tehnologiji izrade dodataka ishrani, načinima i brzini medijskih i elektronskih informacija i komunikacije kao i obrazovnom nivou čovečanstva, malo tih informacija dopre do svesti današnjeg čoveka. Današnji čovek se zdravlja seti tek kad je bolestan, a onda bude kasno za izlečenja i popravke.

Sve drugo je savremenom čoveku preče od zdravlja. Preča su kola, stanovi, kuće, razne đinđuve i nakit, spoljašnji izgled, prestiž u čemu sve ne, samo zdravlje se zapostavlja i ostavlja za kraj.

A taj kraj najčešće stvarno bude kraj.

CaliVita international već više od 20 godina promoviše zdravlje i isceljenje na prirodan način, bez posledica.

Jedan od najjačih antiparazita (antibiotika) iz palete njenih proizvoda na koji je jako ponosna je u svetu jedinstven ParaProtex, preparat sastavljen od 10 pažljivo odabranih i dobro izbalansiranih biljaka  sa antihelmitičkim svojstvima koje se u narodnoj medicini koriste vekovima čime osigurava uspešno uklanjanje širokog spektra parazita pa i onih najupornijih i najpodmuklijih, a pri tom ujedno i jača imunitet.

Koje su to biljke?

  • Lišće i seme crvenog jasmina (Quisqualis Indica, Rangunska puzavica) koristi se za terapeutske svrhe, između ostalog protiv crevnih glista. Ima pozitivno delovanje u slučaju proliva, groznice, rahitisa i kožnih infekcija uzrokovanih parazitima, a koristi se i kao antivirusni agens. U narodnoj medicini stavlja sa na rane zbog svojih antivirusnih i antiupalnih svojstava.
  • Prirodno stanište mirišljave pepeljuge (Chenopodium Anthelminticum, meksički čaj) je  Meksiko i Južna Amerika, ali ona se potpuno odomaćila na severu. Lišće i semenke se koriste pre svega za izbacivanje glista. Glavni sastojak ulja mirišljave pepeljuge, poznatog kao Chenopodium ulje, je askaridol i safrol. Mirišljava pepeljuga, obzirom da je vrlo efikasan antihelmintik, često se koristi za izbacivanje lumbrikoida, odnosno glista, naročito kod dece. Zbog njegove efikasnosti, lakoće uzimanja i niske toksičnosti moguće je da je ova biljka najbolje sredstvo za izbacivanje glista.
  • Od žutike (Berberis Vulgaris) u lekovite svrhe se koriste kora, koren i zreli plod. Glavni sastojak ovih lekovitih komponenti je berberin (alkaloid) koji ima antiinfektivna svojstva. Djeluje protiv sledećih uzročnika: Staphylococcus Aureus, Streptoccocus (bakterija gnojenja rana), Salmonellae, Shigellae (uzročnik crevnih smetnji), Entamoeba Histolitica (uzročnik dizenterije), Vibriona Cholerae (uzročnik kolere), Giardiae (Lambliae) Intestinalis, Escherihiae Coli (uzročnik urinarnih infekcija) i gljivične infekcije vaginalne sluznice (s gljivicom Candida Albicans). Berberis Vulgaris je i imuno-stimulans i efikasan u tretmanu upala zglobova. Ostali sastojci žutike su berberamin, berberubin, oksiakantin i drugi alkaloidi. Po drugim farmakopejama i priručnicima farmakognozije, žutika se koristi kao koleretik, jer smanjuje žučne kolike. Ova biljka sadrži aktivne principe ekvivalentne antibioticima. U jednoj studiji dokazano je da berberin, jedan od aktivnih principa žutike, djeluje efikasnije na bakterije od kloramfenikola.
  • Mirta (Balsamodendron Myrrha, izmirna smola) u drevna je vremena tretirana kao miris i isceljujući agens. Mirta sadrži izuzetno snažan spoj, bioflavonoid, poznat kao silimarin, koji štiti jetru od hemijskih toksina i pomaže u pobojšanju funkcija iste. Mirta pomaže u brzini zaceljivanja mukusnih membrana, uključujući desni, dušnik (gušu), želudac i tanko crevo. Bogata je mineralima, kao što su natrijum, kalijum, silicijum, cink i hlor, koji čiste, pročišćavaju i izbacuju otpadne sastojke iz organizma. Ovi elementi pomažu organizmu da proizvede normalne količine želučanih sokova odgovarajućeg sastava. Polje delovanja mirte je široko: antibiotsko i antiseptično delovanje, kao i delotvornost u eliminaciji halitoze (lošeg zadaha), tretiranju dijareje, probavnih problema, infekcija, pokvarenog želuca, gastrointestinalnih čireva i infekcija parazitima i kvasnim gljivicama.
  • Ulje karanfilića – glavni aktivni princip ulja karanfilića (Eugenia Cariophyllata Thumb. Caryophyllus Aromaticus) je eterično ulje, zvano eugenol (84-96 %). Pomaže pri probavi jer relaksira glatku muskulaturu gastrointestinalnog  trakta. Eugenol je snažan antioksidans koji deluje protiv crevnih parazita, a deluje i u širokom spektru antimikrobno i antifungalno (fungicidno).
  • Od biljke Pau D’Arco (Tabebuia Impetiginosa, Taheebo) koristi se unutrašnja kora. Naučna istraživanja, sprovedena tokom sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, pokazala su da je lapahol, komponenta Pau D’Arco, efikasna protiv virusnih infekcija, parazita i svih vrsta raka. Pau D’Arco je bogata kalcijumom, gvožđem, vitaminom C i cinkom. Sadrži i magnezijum, mangan, fosfor, kalijum, natrijum, vitamin A i neke vitamine B-kompleksa. Hemijski sastojci kore Pau D’Arco su lapahol i ksiloidon, hinoidi. Aktuelna farmakologija ukazuje na njene sledeće osobine: antifungalne, posebno protiv Candida albicans, antiparazitske, smrtonosne Schistosoma Mansoni, antimalarijske, imunostimulirajuće, kao i na sledeće aktivnosti: antitumorsku, citotoksičnu, hipotenzivnu, mišićno-relaksirajuću, antiinflamatornu i antibakterijsku. Ova čudesna biljka je efikasna i protiv Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Salmonella typhosa i Shigella dysenteriae.
  • Crni orah (Juglans Nigra) odlikuju astringentne osobine, on čisti krv i pokazuje antiseptička svojstva. Koristi se u tretiranju problema s kožom, uključujući čireve, ekcem i herpes, kao i lečenje prstenastih lišajeva. Crni orah sadrži obilje organski vezanog joda, kao i magnezijum, kalcijum, selen, kalijum, gvožđe, natrijum, fosfor, hlor, vitamine A i C, niacin, vitamine B1, B2, B6 i bioflavonoide.

Dr. Albert Leang, farmakolog, smatra da crni orah sadrži i junglan, koji je efikasan protiv parazitskih infekcija.

 

  • Ulje Kraljevskog  oraha (Juglans regia) jača imunološki sistem, pomaže kod slabe jetre, kod raznih kožnih bolesti, koristi se kao oblog za rane,  protiv proliva, pomažu u borbi protiv karcinoma i srčanih bolesti.
  • Ekstrakt semenki grejpfruta (Citrus Paradisi) imaju antibakterijsku, antivirusnu i fungicidnu aktivnost. Laboratorijska i klinička ispitivanja dokazuju da je ovaj ekstrakt efikasan protiv 800 različitih virusa i bakterijskih vrsta i oko 100 vrsta gljivica, kao i nekih parazita. Zanimljivo je da ekstrakt semenki grejpa ne šteti «prijateljskim» crevnim bakterijama, a stimuliše funkcionisanje imuniteta. Semenke grejpa sadrže mnoge flavonoide, glikozide i vitamin C. Prisustvo flavonoida osigurava dezinfekcijsko delovanje ekstrakta, a veruje se da su ovi spojevi zaslužni i za odsustvo bakterijske rezistencije koja se javlja kod primene antibiotika. Gorak ukus grejpa čini ga izvrsnim sredstvom za otvaranje i jačanje apetita (u svojstvu amara). Pored navedenog, uspešno se primenjuje za lečenje gastrointestinalnih, kožnih, gingivalnih i vaginalnih infekcija izazvanih gljivicom (Candida albicans).
  • Beli luk (Allium Sativum, češnjak) je dobro poznat po blagotvornom učinku na zdravlje. On pročišćava krv, ima antibiotsko, antihelmitično, stimulativno delovanje. Istraživanja su otkrila još neka delovanja belog luka. Louis Pasteur je ustanovio da beli luk pokazuje antibiotska svojstva. Danas je već potvđeno da beli luk efikasno sprečava rast bakterija, štiti jetru od štetnog delovanja lekova i toksina, uništava parazite i gliste, štiti ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala i radijacije. Takođe, pomaže probavljanje, rad jetre i žuči. Zato je beli luk nezamenjivo sredstvo u prevenciji. On je moćna biljka koja pruža potporu imunitetu.

ParaProtex mogu koristiti i deca i odrasli.

Doziranje i upotreba:

ParaProteX se koristi  2 x 2 tbl dnevno, pola sata pre obroka, tokom 1-2 meseca.  

Napomena:  ParaProteX još efikasnije deluje kada se koristi zajedno sa nekim sa nekim pd preparata za poboljšanje varenja ((ProBioBalance, AC-Zumes, Acidophulus, Digestivni emzim, Meal Time – enzim papaje) 

Sa preparatima Calivita, po Vašem izboru, pripremite telo, um i psihu kako biste u potpunosti uživali u radostima života.

ParaprotexZa lose varenje

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: