Moždani udar – uzrok, posledice, lečenje

4 авг

Moždani udar

Izvor: CaliVita Srbija

Bolesti sistema za cirkulaciju su vodeći uzrok smrtnosti, a među njima najubitačniji je moždani udar. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), moždani udar je treći uzrok smrtnosti u svetu, od kog oboleva više od 15 miliona, a umire 5 miliona ljudi.

Upoznajte proizvode koji mogu osnažiti vaš preventivni sistem.

Uzroci smrti u Srbiji statistika

Šta je moždani udar?

Moždani udar je naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbljenosti određenih delova mozga kiseonikom i hranjivim tvarima. Simptomi moždanog udara ne moraju uvek biti isti, o čemu zavise i posledice udara. Simptomi mogu biti trnci ili slabost u jednoj strani tela, poteškoće u vidnom polju (sivilo, tačkice, mutan pogled), jake glavobolje, vrtoglavice i opšta slabost, gubitak svesti, a ako se radi o desnoj strani javljaju se i teškoće u govoru.

Regulacija krvnog pritiska

Moždani udar, kao što kaže sama reč, udara iznenada, a stručnjaci tvrde da ga je moguće sprečiti za šta je najvažnija regulacija krvnoga pritiska. Činjenica je to koja proizlazi iz istraživanja objavljenog u Journal of Neurological Sciences, koje je obuhvatilo sedam evropskih zemalja. Visok krvni pritisak je najčešći zdravstveni problem koji pogađa ljude raznih starosnih grupa (pogađa oko 35-40% odrasle populacije razvijenih zemalja). Njega mogu uzrokovati problemi s bubrezima, povećanje telesne težine, hormonalna neravnoteža (menopauza, problemi s štitnom žlezdom), a ponekad i trudnoća, ishrana sa puno soli (natrijum), stres. Ipak, u gotovo 90% slučajeva uzrok je nepoznat. Većina ljudi koji imaju povišene vrednosti krvnog pritiska nisu toga svesni, jer nemaju nikakvih tegoba niti simptoma. Kada je pritisak izrazito visok, mogu osetiti glavobolju.

Najvažnija je prevencija!

Razni činiocii rizika (poput nezdrave ishrane, stresa, telesne neaktivnosti, prekomerne konzumacije alkohola, pušenja, itd.) doprinose pojavi dijabetesa, povišenim masnoćama u krvi, povišenim krvnim pritiskom, odgovornim za većinu moždanih udara. Zdraviji način života i podizanje visine svesti o važnosti preventivnih pregleda, najvažniji su činioci sprečavanja moždanog udara, ali i bolesti uopšte. To potkrepljuju epidemiološki podaci iz zapadnih zemalja koji pokazuju pad obolelih  i smrtnosti od moždanog udara kao rezultat preventivnih aktivnosti.

Promene načina života i korišćenje dodataka ishrani: 

– Smanjenje telesne težine (Trimex,  Nopalin)

– smanjiti unos soli, posebno paziti na tzv. skrivenu sol (hleb, sir, žitarice, dimljene i usoljene namirnice…),
– konzumirati ishranu bogatu celim žitaricama, povrćem, voćem te fermentiranim mlečnim proizvodima (DASH dijeta koja osigurava veće količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma te vlakana, a malo soli i zasićenih masnoća). Zaštitno delovanje ovakve ishrane može se povećati unosom pripravaka kalcijuma i magnezijuma (Strong Bones), i beli luk (Garlic Caps),
– češće konzumirati plavu ribu, te Omega 3 masne kiseline za koje se zna da pomažu kontroli krvnoga pritiska, te zaštiti krvnih žila te koristiti Cholestone ili Omega 3, naše proizvode koji nadomještaju omega 3 masne kiseline,
– regulisati stres – uz fizičku aktivnost i vežbe opuštanja, dobro je kombinovati adaptogene biljke poput Rhodiola rosea (Rhodiolin), koja putem kontrole hormona stresa utiče na regulaciju pritiska,  štiti srce i bubrege od štetnog delovanja kortizola,
– lagana fizička aktivnost poput joge, šetnje, thai-chi vežbi, pilatesa, plivanja i vožnje biciklom vrlo povoljno deluje na pritisak.

ČUVARI VAŠEG SRCA I MOZGA: NONI  i   KOENZIM Q10

I ako uzroci povišenog pritiska mogu biti brojni i raznoliki, po čemu razlikujemo i nekoliko tipova povišenog krvnog pritiska, kod većine slučajeva koren problema je nesposobnost krvnih žila da se normalno opuste. S obzirom na to, naš je izbor najučinkovitijih preparata usmeren na Noni i koenzim Q10.

Noni (Morinda citrifolia)
Noni je tropska biljka koja se intenzivno istražuje poslednjih nekoliko godina, a rezultati istraživanja opravdavaju očekivanja miliona korisnika širom sveta. Za sada znamo da jedan od delatnih sastojaka – skopoletin deluje tako da opušta krvne žile. Opuštanjem žila smanjuje se otpor krvi i srce ne mora raditi povećanom snagom. Dolazi do normalizovanja pritiska i rada srca. Deluje i kao antidepresiv i anti-migrenik. Delovanje skopoletina na smanjenje pritisak pojačava se delovanjem dušičnog monoksida čije stvaranje (otpuštanje) podstiče noni sok. Dušični monoksid takođe opušta

 

Direktan Link:

http://calivita.rs/products/CV0176/

CoQ10 Plus Noni+4

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: