Tuberkuloza i lečenje

2 окт

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza je dugo bila neizlečiva bolest, odnosno sve dok nije pronađen uzročnik bolesti i dok naučnici nisu dokazali da to nije nasledna bolest.

Ova bolest je jedno vreme bila na našem prostoru  gotovo iskorenjena, ali se, sa smanjenjem životnog standarada i pojave siromaštva, ponovo vraća na velika vrata, te je nikako ne treba zanemarivati.

Tuberkuloza je zarazna bolest a izaziva je bakterija koja se zove Mycobacterium tuberculosis. Bolest se najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe (mozak, moždane opne, bubrege, creva, kosti, jajnike itd.). Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu te je stoga zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze. Zaraza ne znači i bolest, a svega se 10% onih koji se inficiraju i razboli od aktivne tuberkuloze. Da li će do zaražavanja i oboljevanja doći zavisi, s jedne strane, od samog uzročnika (njegove zaraznosti), a s druge strane, od otpornosti organizma koji dolazi u kontakt s bacilom.

Faktori rizika za nastanak te bolesti jesu:

HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola i/ili droge, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, zatvorenici, stanovanje u zajednici s tuberkuloznim bolesnikom.

Najčešći simptomi tuberkuloze jesu:

malaksalost, gubitak apetita i mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena temperatura, uz kašalj koji je najčešće suv i uporan, a ređe praćen iskašljavanjem sluzi, gnoja ili krvi. Otežano disanje može biti prisutno ako je bolest uznapredovala, a bolovi u grudima javljaju se ukoliko je zahvaćena plućna maramica. Ako su zahvaćeni drugi organi, bolest se manifestuje tegobama vezanim za njih.

Preporuka je da se kod svih osoba koje kašlju duže od tri nedelje načini rendgenski snimak pluća da bi se isključila tuberkuloza.

Lečenje

Tuberkulozni bolesnici tokom celog lečenja treba da se pridržavaju odgovarajućeg higijensko-dijetetskog režima života, da izbegavaju fizički napor, da se odmaraju barem dva-tri sata dnevno, da se ne izlažu suncu, da koriste multivitaminske preparate, a u najvećem procentu slučajeva treba da su na bolovanju za sve vreme lečenja. Samo ukoliko lekar koji leči obolelog proceni da je bolesnik sposoban za rad (ako se radi o minimalnoj bolesti i ako oboleli ne radi u zdravstvu, prosveti ili sa prehrambenim namirnicama), on se može vratiti na posao i pre završetka lečenja.

Pošto su u najvećem riziku od infekcije članovi domaćinstva obolelog, neophodno je da se jave na pregled u nadležni dispanzer za plućne bolesti kako bi se isključilo postojanje aktivne bolesti i kod njih.

Lečenje tuberkuloze traje od 6 do 9 meseci, a u slučajevima reszistentne tuberkuloze, lečenje može da traje i mnogo duže, čak do 3 godine. 

CaliVita reparati koji pomažu brže izlečenje tuberkuloze

– Oxy Max (kiseonik u kapima)
– Organic Noni
– ParaProtex
– Super Mega 50 
– C1000 Plus
– Koenzim Q10
U zavisnosti od težine problema i krvne grupe osobe, potrebnu kombinaciju preporučuju lekari savetnici CaliVitinih suplemenata.
24 casa suplementacije 2
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: