Šta sve može da prouzrokuje nedostatak cinka u organizmu

8 нов

Značaj cinka za imuni sistem

Cink je glavni igrač imunog sistema. S godinama telo ga sve slabije apsorbuje, pa bi ga trebalo uzimati kao dopunu, posebno starije osobe.

Pošto ga u današnjoj ishrani ima malo trebalo bi ga uzimati kao dopunu.

Znaci koji ukazuju na pomanjkanje cinka su: impotencija, noćno slepilo, promene na koži, dijareja, opadanje kose, poremećaji spavanja, sklonost infekcijama, benigna hipertrofija prostate, sterilitet.

Delovanje cinka na organizam čoveka:

– sastavni je dio enzima SOD-a,

– održava nivo E vitamina u krvi,

– održava kiselo – lužnatu ravnotežu u telu,

– normalizuje rad prostate i reproduktivnih organa,

– važan je za moždane funkcije, ima ga u hipokampusu centru za pamćenje,

– nizak nivo cinka jedan je od uzroka Alzheimerove bolesti,

– koristan je u tretmanu protiv akni i to u obliku monometionina – ima odličnih uspeha u lečenju takozvanih dubokih akni – deluje bolje od tetraciklinskih antibiotika, a nema loše nuspojave,

– pomaže lečenje šizofrenije,

– važan je za sintezu DNK,

– znojenjem se gubi pa ga treba uzimati kao dopunu ishrani,

– ubrzava zarastanje rana,

– kod pacijenata s oligospermijom i niskim nivoom testosterona – leči neplodnost ( za 45 dana uzimanja 60 mg cinka digne se broj spermatozoida sa 8 000 na 20 miliona),

– smanjuje holesterol,

– ublažava i skraćuje prehladu, štiti od infekcija,

– veći unos cinka i vitamina B6 pomaže pri impotenciji,

– cink i mangan pomažu kod senilnosti (cink i orasi),

– najdelotvorniji je sa vitaminom A , kalcijumom (Ca) , fosforom,

– trudnice koje su uzimale 25 mg cinka na dan njihova novorođenčad su dobijala više ocene na porođaju od onih čije majke nisu uzimale cink.

Nedostatak cinka dovodi do

– kožnih promena kao što su akne i ekcemi po licu, psorijaza, opadanje kose,

– usporavanja razvitka i rasta i apatije,

– kašnjenja menstrualnog ciklusa kod žena,

– problema sa spavanjem,

– čestih prehlada,

– preosetljivih creva,

– oslabljenja čula ukusa, vida i mirisa,

– povećane mogućnosti za oboljevanje od raka,

– kod muškaraca dolazi do slabije proizvodnje spermatozoida i defekta u reproduktivnim organima, kod omladine izaziva usporen seksualni razvitak, a kod žena neredovne menstruacije,

– slabog razvoja umnih sposobnosti,

– slabog razvoja novorođenčeta,

– anemija, smanjenog apetita,

– pojave belih tačaka na noktima,

– slabog prenosa nervnih impulsa, mentalnih poremećaja,

– osetljivosti na infekcije,

– usporenog i slaboga zarastanja rana,

– mogu se javiti i komplikacije pri porođaju ukoliko kod trudnica nema dovoljno cinka.

Promene u metabolizmu cinka se mogu primetiti i kod osoba obolelih od dijabetesa (tip I i tip II) jer cink pospešuje stvaranje insulina. U tom slučaju povećan je iznos cinka kroz urin. Takođe nedostatak cinka u ishrani povećava rizik oboljenja od dijabetesa. 

Kod bolesnika sa nedostatkom cinka aktivnost serum ribonukleaze je visoka, dok je aktivnost karboanhidraze u eritrocitima niska,

Bolesti gastro-intestinalnog sistema, kao što su razni zapaljenski procesi u stomaku i celijačna bolest redukuju resorpciju cinka u organizam i lako može doći do simptoma deficita cinkom. Nizak nivo cinka se može naći i kod osoba obolelih od srpaste anemije i kod osoba koje imaju poremećaj u metabolizmu masti.

Ukoliko se nedostatak cinka javi u ranoj fazi trudnoće povećava se rizik od kongenitalnih defekata kod ploda, male telesne mase novorođenčeta, spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, mentalnih poremećaja i problema u ponašanju kod novorođenčeta. Takođe povećava rizik za pojavu visokog pritiska kod trudnica. Majke koje unose niske količine cinka u toku trudnoće rizikuju, da njihove bebe budu sklonije infekcijama. 

Kod starijih osoba resorpcija cinka je znatno smanjena i često je javljaju simptomi nedostatka cinka. Osim toga starije osobe često piju lekove koji ometaju resorpciju cinka. Simptomi nedostatka cinka su gubitak apetita, usporeno zarastanje rana, gubitak čula ukusa i oslabljen imunitet.

Alkoholizam takođe utiče na nedostatak cinka u organizmu, posebno ukoliko je obolela jetra. Nedostatak cinka kod alkoholičara je povezan sa promenama u metabolizmu vitamina A, smanjenom imunitetu, problemima sa vidom i problemima sa seksulanim funkcijama. 

Nizak nivo cinka u organizmu je povezan i sa kardiovaskularnim bolestima. Postoje podaci da cink štiti unutrašnji omotač krvnih sudova od oštećenja i na taj način pomaže u sprečavanju ateroskleroze. Ovo se može objasniti i njegovim antizapaljenskim i antioksidativnim osobinama.

Osobe obolele od HIV-a (i AIDS-a) često boluju od nedostatka cinka u organizmu što nepovoljno utiče i na imuni sistem. 

Nedostatak cinka vodi i do smanjenja ili gubitka vida obzirom da nekoliko enzima koji igraju važnu ulogu u funkcionisanju oka sadrže cink. Nivo ovih enzima opada sa godinama. Nedostatak cinka dovodi do degeneracije centralnog dela retine. 

Usled nedostatka cinka i bakra može doći do pogoršanja premenstrualnog sindroma.

Dokazano je da je nivo cinka kod neplodnih muškaraca niži što dovodi do niskog nivoa testosterona i stvaranja manje količine sperme. Nedostatak cinka u adolescenciji može uzrokovati kašnjenje puberteta jer cink kontroliše nivo testosterona u serumu kod muškaraca.

Nedostatkom cinka je pogođen i imuni sistem jer dovodi do smanjene količine nekoliko vrsta T ćelija, ćelija prirodnih ubica (eng. natural killer cells) i drugih komponenti imunog sistema. Ovo dovodi do povećane osetljivosti na infekcije i sporo zarastanje rana.

Nedostatak cinka u hrani može usporiti rast kostiju kod adolescenata i povećati mogućnost za pojavu osteoporoze u kasnijim godinama. 

Nivo cinka može biti smanjen i kod asmatičara.

Koliko vam cinka treba

Strucnjaci preporucuju konzumiranje najmanje 10-15 miligrama cinka dnevno. Potrebe za cinkom zavise i od individualnih faktora, kao što su starost, pol i fizicka kondicija.
Za vreme menstruacije žena gubi i mineralne supstance, te bi u ovom periodu trebalo posebno da obrati pažnju na to da sa hranom unosi dovoljnu kolicinu cinka u organizam. Trudnicama, ženama u fazi dojenja i hronicno obolelima potrebno je 25 miligrama dnevno.
I sportistima je potrebno više cinka, buduci da sa jednim litrom znoja izgube jedan do 1,2 miligrama ovog minerala. Za povecanje mišicne mase potrebne su prilicno velike kolicine cinka. Pošto se u organizmu ne stvaraju rezerve cinka, mala je mogucnost da dode do predoziranja. 

I povećan nivo cinka je štetan

Višak cinka u organizmu se retko javlja, a ukoliko su količine veće od 200 mg) dolazi do bolova u stomaku, mučnine i povraćanja.

Drugi simptomi uključuju dehidrataciju organizma, letargiju, anemiju i nesvesticu.

Dugotrajno unošenje većih količina cinka u organizam može uzrokovati nedostatak bakra u organizmu. Ovo se može javiti ukoliko se dnevno unosi preko 25 mg cinka. Dugotrajno unošenje cinka u količinama od preko 150 mg dnevno dovodi do smanjene funkcije imunog sistema i smanjenog nivoa HDL holesterola koje dovodi do bolesti srca. 

Unos većih količičina cinka od propisanog u trudnoći može biti štetno za plod. 

Još nešto o cinku i njegovom značaju za zdravlje:  http://www.zdravahrana.com/prirodne-terapije/naturologija/cink-i-netolerancija-na-gluten.html

Cink 1

Једно реаговање to “Šta sve može da prouzrokuje nedostatak cinka u organizmu”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Važnost cinka za nervni sistem | Zdravljem do bogatstva - јануар 4, 2014

    […] Šta sve može da prouzrokuje nedostatak cinka u organizmu […]

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: