Bio proizvodi – da li se zaista razlikuju?

29 нов

Bio proizvodi – da li se zaista razlikuju?

Sigurno ste se već i Vi zapitali, kako to postojeće farme i gazdinstva uspevaju da održe korak i zadovolje sve potrebe za hranom stalno rastuće populacije i tržišta. Na žalost, često je neophodno da se urade nasilne ljudske intervencije kako bi se osigurala proizvodnja prstupačnijih prehrambenih proizvoda. Hemikalije, čija je upotreba u najvećem broju slučajeva dozvoljena, treba da se primenjuju na već dodate, kako bi se na inače neplodnom ili manje kvalitetnom zemljištu ciljano mogli ostvarivati prihodi, koji prevazilaze normalne nivoe. Međutim, sve više i više ljudi postaje oprezno zbog tih hemikalija, pošto njihovi ostaci u tragovima u istim tim namirnicama na duge staze mogu dovesti do nastajanja zdravstvenih poremećaja.  

Bio proizvodi 

Iako se pouzdani uzgajivači i proizvođači pridržavaju odgovarajućih propisa, i zaista sačekaju da prođe period potreban za razlaganje tih materija, kako bi te namirnice postale bezopasne, ima veliki broj osoba koje se okreću organskoj (ili drugim rečima bio) varijanti namirnica, usled različitih razloga.

Zašto se isplati odlučiti se za organski uzgajane namirnice?

Njihova proizvodnja ne opterećuje prirodu sa hemikalijama, pošto se mogu primenjivati samo za prirodno okruženje neškodljiva sredstva, koja određuju vrlo striktni propisi.
Pošto su te prirodne supstance znatno manje agresivne, potrebno je uložiti više ljudskih resursa, kako bi se ostvario isti stepen efektivnosti. U većini slučajeva, insekti i štetočine se uklanjaju ručno, a i iskorenjivanje korova se takođe obavlja ručno, pa kupovinom bio proizvoda Vi zapravo pružate podršku i dodatnom zapošljavanju.
Zbog toga što se ne upotrebljavaju veštačka đubriva, bio farme ne zagađuju zemljište, pa samim tim ni izvore vode za piće.
Prema nekim studijama, proizvodi koji potiču sa bio farmi sadrže čak i do 25% više hranljivih materija naspram ostalih sličnih proizvoda proizvedenih standardnom procedurom na velikim farmama industrijskog profila. Meso živine, kao i mleko i mlečni proizvodi koji se dobijaju od životinja uzgajanih na bio farmama sadrže više proteina, značajno više minerala, vitamina i vrednih masnih kiselina. Razmislite samo o tome, koliko prihvatljivije životne uslove imaju onda životinje na bio farmama u poređenju sa masovno uzgajanom stokom i živinom.
Tokom procesa proizvodnje, bio uzgajivači izbegavaju upotrebu veštačkih supstanci, pošto primenjuju prirodne materije i one sa prirodnim aromama, kako bi ostvarili željene ukuse, pri tom izbegavajući veštačke pojačivače arome i konzervanse.
Cene bio proizvoda na prvi pogled mogu delovati visokim, ali treba uzeti u obzir da time za svoj novac zapravo dobijate proizvode višeg kvaliteta sa bogatijim sadržajem hranljivih sastojaka.
Pošto izuzetno strogi propisi određuju kako se može dobiti bio klasifikacija i sertifikat, to znači ozbiljnu garanciju kvaliteta za potrošače tih proizvoda!

Organski

Da bismo sačuvali našu planetu za buduće generacije, neophodna je promena u pristupu, i to je veoma hitan i važan zadatak za sve nas. Mali, a zatim i veliki koraci na tom putu od strane svih nas mogu dovesti do održivog razvoja, tako da dugačak spisak neophodnih promena možemo početi primenjivati ako za početak krenemo da kupujemo bio proizvode, što je ne samo dugoročna investicija, nego Vam može doneti i odmah vidljive rezultate! 

Organic


Korišćena literatura:

The nutritional advantages of bio products and the necessity of a change in attitude – prof. dr. Árpád Pusztai 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: