Rhodiolin – Adaptogen? – Je li to možda rođak adaptera?

26 дец

Samo opušteno! – Živite barem 100 godina!

 (O Rhodiolinu (Rhodiola Rosea) je već bilo mnogo reči na ovom blogu, ali, zbog sve većeg interesovanja naučnika za istraživanjem  te, dokazano najadaptogenije biljke, uvek stižu nove informacije o njegovoj blagotvornosti za ljudsko zdravlje, pa sve informacije rado delimo sa Vama)

Priroda nam daruje veliki broj lekovitih biljaka, pomoću kojih možemo da smirimo ili osvežimo svoj nervni sisem. Rhodiola Rosea L. jedna je od najpopularnijih adaptogenih biljaka, koje se koriste u tretiranju stresa.
Istorija ove biljke u tradicionalnoj medicini doseže više vekova unazad. Tibetanski lekari su ga evidentirali kao sredstvo za jačanje i kao esenciju životne snage, i smatrali su da može značiti rešenje i u slučaju visinske bolesti. Mongolski lekari su ga prepisivali kao lek protiv tuberkuloze, dok su ga u Kini koristili kao sredstvo za pročišćavanje krvi i za stimulisanje cirkulacije. Pisani dokumenti azijskih naroda nejedanput spominju ovu biljku od čijeg se korena kuvao čaj, za koji su smatrali da će onom, ko ga svakodnevno pije, podariti stogodišnji životni vek.

Od prošlog veka je adaptogeno dejstvo i naučno dokazano. Aktivni sastojci biljke deluju pozitivno na centralni nervni sistem, a zahvaljujući tome, moć koncentracije, psihički i fizički kapacitet se mogu uvećati. Može da pomogne u učenju, u sportu, može da umanji mentalni zamor, i može doprineti poboljšanju opšteg raspoloženja. Jača imunitet organizma prema bolestima, ublažava stres i simptome izazvane napetim načinom života. 

Što je stres?

Uobičajeno značenje stresa je “stalna napetost” ili “stalna nervoza”. Detaljnije: stres je odgovor našeg tela na neku promenu, koja traži fizičku, psihičku ili emocionalnu reakciju ili odgovor. Dakle, sama promena uključuje mogućnost pojave stresa. U današnjem ubrzanom svetu sve se neprekidno menja, pa nije čudno da je stres postao opšte prisutan.

Jesmo li u stanju prepoznati stresne situacije?

U teškim situacijama svako reagira drugačije, tako da i fizičke, psihičke i promene u ponašanju mogu biti sasvim različite. U neočekivanoj situaciji istovremeno se mogu pojaviti drhtavica, znojenje, povišeni puls, nedostatak vazduha, napetost u mišićima, glavobolja, panika ili ljutnja. Kontinuirani, negativni stres može delovati na naše zdravlje. Može izazvati teskobu, depresiju, probavne poremećaje, povišen krvni pritisak, poremećaj sna, čak i srčane probleme, može uticati na menstrualni ciklus i na plodnost. Iako različita istraživanja ističu različite populacije kao najugroženije, izgleda da je stres sveprisutan od dečje pa do starije dobi.

Lekovita biljka Rhodiole Rosea, upotrebljena u Rhodiolin kapsuli, u mnogim zemljama sveta je objekat kontinuiranih istraživanja. A u kom pravcu se kreću ova istraživanja?

Na italijanskom Univerzitetu u Kamerinu (Camerino) su, na primer, eksperimenti na životinjama potvrdili da je već samo i jednokratna aplikacija ekstrakta ove biljke ublažila akutni stres.*

Istovremeno, prema istraživanjima litvanijskog Univerziteta medicine Kaunas ona može da bude efikasna u stanjima koja prate opšta iscrpljenost, a takođe povećava opšti imunitet ćelija i organa prema štetnim uticajima spoljašnje sredine. Može da deluje blagotvorno i na kardio-vaskularni sistem u slučaju problema kao su što na primer srčana aritmija i stres. Prema nekim podacima preparati izrađeni od Rhodiole rosea-e mogu da zaustave rast malignih tumora i stvaranje metastaza u jetri.** 

CaliVita Rhodiolin

Kapsula Rhodiolin je predstavljena pre više od jedne decenije u globalnoj mreži CaliVite, a njen uspeh je sve od onda nepromenjen. Prema povratnim informacijama neki je koriste za smanjivanje i kontrolisanje svakodnevne napetosti, odnosno za saniraje naglo nastalih stresnih situacija. Drugi je uzimaju za održavanje opšteg energetskog stanja i za očuvanje koncentracije. Kada se uzima pre spavanja, može da pomogne u održanju neprekidnog sna, pošto je pogodna za uravnoteženje stresa koji se u toku dana nakupio. Šta više, može da posluži i kao dodatni element antidepresivne terapije.

Dakle, ne zaboravite!

– preparat nije adiktivan (ne izaziva zavisnost, kao na primer neka sredstva za smirivanje);
– sporedni efekti nisu poznati;
– nežno „sarađuje“ sa organizmom u cilju održanja ili vraćanja njegove ravnoteže;
– njegovo delovanje se nastavlja i kada se uzima na duže staze (ne izaziva zavisnost).

Njegovo uzimanje se optimalno može dopuniti tabletama Stress Meagement, MagneZi B6, odnosno BioHarmonex aparatom.

Znači vredi pozvati u pomoć prirodu, kada osećate da je vašem telu i nervnom sistemu potrebna nežna i izjednačena podrška!

Adaptogen? – Je li to možda rođak adaptera?

I stvarno! Isto kao što je i u slučaju električnih uređaja (npr. lampi, računara itd.) potreban adapter (ispravljač) da bi se obezbedila tačno onolika koločina i vrsta struje, koliko je potrebno za pravilno funkcionisanje, tako se i adaptogene biljke iskorišćavaju tačno u onolikoj meri, u kolikoj su meri one potrebne organizmu. Ni u manjoj, ni u većoj meri! Tako, zahvaljujući ovoj izvanrednoj osobini, ove biljke – za razliku od medikamenata – ne uzrokuju zavisnost, sporedni efekti im nisu zabeleženi, nežno sarađuju sa organizmom, i njihovo dejstvo se ne smanjuje čak ni ako se uzimaju na duže staze.

(Najpoznatiji primeri adaptogenih biljaka: Rhodiola rosea, beli luk, peršun.)

Direktan link: http://calivita.rs/products/CV0128/

Rodiolin 5

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: