Beta Carotene 9000IJ – Previtamin vitamina A

1 јан

Beta Carotene, 9000IJ (100 softgel kapsula)

Previtamin vitamina A

Beta karotin je prekurzor vitamina A, ljudsko telo može da ga pretvori u vitamin A u skladu sa svojim potrebama. Vitamin A je gradivni element mrežnjače, esencijalnog dela našeg oka, koje igra nezamenljivu ulogu u procesu percepcije svetla. Učestala primena takođe doprinosi normalnom stanju kože i može da bude od koristi u izbegavanju štete izazvane UV zracima.

Poznata je uloga beta-karotena u zaštiti kože od potencijalno štetnog uticaja UV zračenja na razvoj karcinoma kože. Preporučuje se suplementacija beta karotenom uz druge karotenoide, poput luteina ili likopena, zbog sinergističkog učinka na zdravlje organizma.

Beta-karoten igra važnu ulogu u antioksidativnoj zaštiti organizma. Karotenoidi cirkulišu krvlju u LDL i HDL lipoproteinima te, ukoliko uzimamo dovoljno karotenoida, osiguravaju efikasnu zaštitu ovih transportnih molekula od oksidacije.

Beta-karotin je provitamin vitamina A, tj. on se u jetri pretvara u vitamin A u skladu sa potrebama organizma i pojačava otpornu sposobnost organizma prema bolestima, prvenstveno prema malignim promenama. Beta-karotin se nalazi u svim zelenim biljkama, a njegovi najvredniji izvori su: rabarbara, šargarepa, spanać i kelj, a među voćem dinja i kajsija. Međutim, naše namirnice su često zagađene štetnim materijama (kadrnfjumom, nitratima) i stoga se preporučuje uzimanje dodataka ishrani.

Beta-karotin je biljni pigment koji spada u grupu karotenoida. Naš organizam iz njega proizvodi vitamin A. Iako u prirodi postoje stotine karotenoida, samo se njih 50-tak može pretvoriti u vitamin A. Najuspešnija pretvorba je upravo iz beta-karotena.
Beta-karoten igra važnu ulogu u antioksidativnoj zaštiti organizma. Karotenoidi cirkulišu krvlju u LDL i HDL lipoproteinima te, ukoliko uzimamo dovoljno karotenoida, osiguravaju efikasnu zaštitu ovih transportnih molekula od oksidacije.
Holesterol može dovesti do začepljenja krvnih sudova tek kada je oksidiran, a mnoga istraživanja dokazuju zaštitnu ulogu beta-karotena u tom procesu. To je pokazao i eksperiment sa 333 pacijenta koji su suplementirali beta-karoten, a kod kojih su teški poremećaji srca i krvnih sudova smanjeni za čak 50%. (Aldoorli i sur. 1997. godine).

Beta-karotin se preporučuje i osobama s anginom pectoris koje su, prema istraživanjima, imale manji osećaj boli u prsima. Zbog toga su karotenoidi, naročito beta-karotin, čuvari zdravlja naših krvnih sudova i srca.
Značajna je i uloga beta-karotena u očuvanju funkcionalne sposobnosti imuniteta. Naročito je značajan u borbi protiv akutnih i hroničnih infekcija.
Nedostatak beta-karotina zabeležen je naročito kod osoba sa dugotrajnim infekcijama, a kod dece koja boluju od AIDS-a taj je nedostatak čak 13 puta veći nego kod zdrave populacije. Jedno od zaštitnih svojstava beta-karotina je i smanjenje opasnosti od razvoja cervikalne displazije (patološka promena ćelija grlića materice) te uopšte zaštita od razvoja malignih tumora.
Poznata je uloga beta-karotina u zaštiti kože od potencijalno štetnog uticaja UV zračenja na razvoj karcinoma kože. Preporučuje se suplementacija beta karotinom uz druge karotenoide, poput luteina ili likopena, zbog sinergističkog učinka na zdravlje organizma.

Kome preporučujemo?

  • Pre odlaska na godišnji odmor u cilju pripreme kože za sunčanje i osobama koje žele duže da očuvaju tamniji ten
  • Delimično slepima i onima koji imaju određene tegobe sa vidom
  • Osobama koje traže efikasnu antioksidantnu zaštitu
  • Osobama koje slede dijetu sa niskim sadržajem masti ili pate od poremećaja apsorpcije

Simptomi nedostatka vitamina A mogu da budu: noćno slepilo, probleme sa formiranjem krvi, dijareju, određena stanja kože, podložnost oboljenjima gornjeg disajnog puta;

Jedna tableta Beta Carotene obezbeđuje toliko beta karotina kao 14 kajsija!

Da li ste znali da beta-karotin, u kombinaciji sa cinkom i vitaminima C i E može da bude od koristi u sprečavanju propadanja vida usled starenja?*

Pažnja! Pušači i osobe koje rade sa azbestom treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe preparata. Beta karotin nije zamena za spoljnu UV zaštitu. Ako se uzima u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda, može da dovede do promene boje dlanova i stopala, ali to nije abnormalna promena, fenomen nestaje kad se prekine suplementacija.

Direktan Link:
http://calivita.rs/products/PN0018/

* Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration – van Leeuwen R, Boekhoorn S, Vingerling JR, Witteman JC, Klaver CC, Hofman A, de Jong PT., JAMA. 2005 Dec 28;294(24):3101-7.

Beta karoten

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: