Menopauza i klimakterijum – i zdravlje

3 феб

Zdravlje u menopauzi i klimakterijumu

Menopauza ili prestanak menstrualnih krvarenja označava završetak reprodukcijskog ciklusa žene, koji se uobičajeno javlja između 45. – 55. godine života. Menopauza može nastupiti i između 40. – 60. godine, ali i ranije kao posledica operacije ili bolesti. Može se pojaviti i kod mladih devojaka usled bolesti i preteranog gladovanaja – meopauza precox. Pojam menopauza često se koristi za opis celog razdoblja koje prethodi (premenopauza) i koje sledi po prestanku menstrualnih krvarenja (postmenopauza). Pojam perimenopauza ili prelazno razdoblje (prelaz) obuhvata kratko razdoblje pre, menopauzu i kratko razdoblje nakon poslednje menstruacije. Ako ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (51,5 god). Kod žena koje puše menopauza nastupa godinu – dve ranije, nego kod žena koje ne puše. Ovo se objašnjava hipoksičnim efektima na jajnike, ili destrukcijom folikula u jajnicima policikličnim hidrokarbonima iz dima cigarete. Uzrok menopauze je postupno iscrpljivanje funkcije jajnika s naposletku potpunim prestankom sinteze ne samo ženskih polnih hormona – estrogena i progesterona, nego i muških spolnih hormona androgena – testosterona i DHEAS.

Menopauza

Veliki broj žena gaji neispravne predrasude o prirodi i učincima menopauze. U kulturama koje s manje bojazni prilaze menopauzi, simptomi zapravo ne postoje, a menopauza se dočekuje tek kao prelaz u sigurnije i mudrije razdoblje života. Zavisno o stupnju uspeha ili zamišljenog uspeha u životu, žena se može zateći u krizi koja nije toliko fiziološka koliko je razvojna. Kako će rešiti tu krizu, delovaće na njeno zdravlje na svim nivoima kako bude prolazila kroz menopauzu. Sveukupno dobro zdravlje žene tokom menopauze zavisi ne samo od broja estrogena i progesterona, već i od broja muških polnih hormona – androgena kao što su DHEA i testosteron. Broj androgena povezuje se sa seksualnom reakcijom i polnom željom, kao i opštim zdravstvenim stanjem. Androgeni se kod žena proizvode osim u jajnicima pre svega u nadbubrežnim žlezdama, potom u koži, masnom tkivu, žlezdama lojnicama, mišićima, mozgu i hipofizi. Postupni prelaz je otuda izuzetno zavisan o uravnoteženoj funkciji nadbubrežnih žlezda, koje preuzimaju stvaranje hormona. Ovde svakako treba napomenuti uticaj emocionalne iscrpljenosti i iscrpljenosti zbog loše prehrane na optimalnu funkciju nadbubrežnih žlezda. U ovakvim uslovima će verovatno biti potrebna kako hormonska, tako i prehrambena, emocionalna i druge potpore tokom ovog perioda, sve do uspostavljanja ravnoteže žlezda s unutrašnjim lučenjem. Što jedna žena doživljava tokom ovog razdoblja zavisi od mnoštva faktora – od naslednih osobina, preko očekivanja, kulturne sredine iz koje potičemo do vlastitog vrednovanja i prehrane. Ipak, većina žena u savremenoj kulturi proživljava neku nelagodu i neke problematične simptome u menopauzi. Danas postoje široke terapijske mogućnosti za lečenje ovih simptoma – od prirodnih hormona, preko homeopatije do hormonskog nadomesnog lečenja. Idealan put kroz perimenopauzu jeste odabrati i koristiti ono najbolje šta pruža savremena medicinska nauka za metabolizam hormona, gustoću kostiju i zdravlje srca u kombinaciji s komplementarnim metodama Istoka – od meditacije do akupunkture i lekovitog bilja, sve s ciljem omogućiti optimalni individualni tretman.

Menopauza 1

Menopausal Formula,(135 kapsula) je idealan suplementski preparat za žene ove životne dobi, te je sam dovoljan ako nema teže izraženih promena u smislu učestalih valunga (30 puta na dan, srčanih smetnji, izražene osteoporoze itd.) kad je neophodno uzimanje dodatnih preparata.

Multivitaminski preparat koji sadrži i lekovito bilje, čiji sastav je usklađen sa promenjenim potrebama za vitaminima i mineralnim materijama. Njegovi sastojci doprinose optimalnom metabolizmu i ublažavaju neprijatne simptome menopauze. Unos kalcijuma i vitamina D3 može biti od posebne važnosti za odbranu zdravlja koštanog sistema, utoliko pre što ove dve materije često nedostaju u ishrani žena. Takođe, od ključnog značaja je i doziranje magnezijuma, bora, hroma i cinka. Antioksidanti koji štite ćelije – vitamini A, C i E, beta-karotin i selen – jačaju otpornu sposobnost organizma prema bolestima. Rastavić deluje kao diuretik, a kineska anđelika ojačava muskulaturu materice. Sibirski ženšen stimuliše umnu i fizičku snagu i ublažava simptome koji potiču od nedostatka ženskih polnih hormona. Slatki koren pomaže u savladavanju depresija i štiti imuni sistem i jetru. Protiv problema u vezi sa nervnim sistemom efikasan je koren crnog kohoča. Blaženi čkalj prečišćava krv i jača želudac. Kostrika stimuliše stvaranje progesterona.

AMENOREJA I POREMEĆAJI KRVARENJA

Najočigledniji simptom prekida redovne ciklusne funkcije jajnika je dugotrajna amenoreja. Prestanak menstrualnog ciklusa ukazuje da količina estrogena koju proizvode jajnici nije dovoljna da pokrene endometrijalnu proliferaciju. Veoma čest problem menopauze su disfunkcionalna krvarenja koja ne reaguju na hormonsku terapiju, miomatosni uterus, sekundrarne anemije. Takva žena bude podvrgnuta operativnom zahvatu histerectomiji.

Shark Aid, (90 tableta)samlevena čista ajkulina hrskavica sa belačevinama i ugljenim hidratima, u interesu efikasnog funkcionisanja imunog sistema, kao jačanja zglobne hrskavice i antiinflamatornog delovanja. Sadrži belančevine koje sprečavaju razvoj mreže krvnih sudova kojima se tumori snadbevaju hranljivim materijama, te na taj način sprečavaju rast tumora, posebno ako su u pitanju manji miomi.

VAZOMOTORNI SIMPTOMI

Manifestuju se u vidu valunga, noćnog preznojavanja i palpitacija i oni predstavljaju najkarakterističnije simptome klimakterijuma. Valunzi su periodičan simptom, i opisuju se kao trenutan period znojenja, napad toplote, često praćen lupanjem srca, osećajem uznemirenosti i ponekad praćen hladnoćom. Cela ova epizoda ne traje duže od 2 do 3 minuta, a može se ponavljati i 30 puta u toku dana. Valunzi se javljaju kod polovine ukupnog broja žena kod kojih je nastupila menopauza. Tokom valunga raste serumska koncentracija adrenalina koja uslovljava palpitacije, ubrzan puls. Posle 30 sekundi, opada serumska koncentracija noradrenalina, uslovljavajući dilataciju krvnih sudova i povećanja krvnog protoka. Vazodilatacija obuhvata krvne sudove kože lica, nadlaktica i šaka, i dolazi do povećanja temperature .Kod učestalih valunga neophodno je da se pored  Menopausal Formule uzima dodatno selen.

Menopausal

Pro Selenium 50mcg, (60 tableta) – Selen igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja i usporava starenje tkiva. Njegovo uzimanje se posebno preporučuje ženama u periodu menopauze, jer ublažuje toplotne valunge poboljšava opšte osećanje. Selen i vitamin E, uzajamno jačajući dejstvo (sinergija), potpomažu zdravo funkcionisanje srca i stvaranje antitela.

POREMEĆAJI SNA I PSIHIČKI POREMEĆAJI

Promene u spavanju dešavaju se sa godinama kod oba pola. Međutim kod početka menopauze žene imaju velikih problema sa spavanjem i nesanicom koje su povezane sa nedostatkom endogenih estrogena. Insomnija je čest problem kod žena u perimenopauzi i postmenopauzi. Endogeni estrogeni imaju veliku ulogu u emotivnom stanju, pošto utiču na aktivnost centralnih neurotransmitera, posebno serotonina. Alfa – receptori za estrogene (ER) preovlađuju u ventramedijalnom hipotalamusu, a betareceptori (ER) jesu gušći u paraventrikularnom i supraoptičkom delu, hipokampusu. Sa starenjem, u menopauzi dolazi do pada vrednosti neurotransmitera (dopamin. neuropeptidY-NPY) i neuromodulatora (neurosteroidi, prostaglandini i katehoestrogeni). Istovremeno imamo porast vrijednosti norepinefrina i somatostatina.Najčešći psihički poremećaji su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost i gubitak libida. Primećeno je da žene koje su dugo pod supstitucionalnom terapijom ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti, koja je najčešći uzrok demencije. Postepeni gubitak pamćenja je prva klinička manifestacija. Dugogodišnja ispitivanja su pokazala da je acetil-holin izuzetno značajan u procesu zapažanja i pamćenja, pa je zato dat izuzetan značaj acetil-holinskom neurotransmitorskom sistemu kao terapijski postupak kod Alchajmerove bolesti.

Rhodiolin, (120 kapsula) – Rhodiola rosea raste na planinama Sibira, na nadmorskoj visini od oko 3000 metara. Rhodiola rosea poseduje sledeća naučno dokazana svojstva:
• Adaptogena i imunoprotektivna svojstva.
• Kardioprotektivna svojstva (zaštita od kardiovaskularnih tegoba).
• Antistresno i antidepresivno dejstvo. 
• Povećanje mentalnih funkcija (povećava sintezu acetil-holina).
• Poboljšanje prokrvljenosti mozga i mišića.
• Doprinosi poboljšanju opšteg stanja i mentalne budnosti, kao i boljoj memoriji.
• Jača seksualnu energiju. 
• Doprinosi stvaranju insulina, kao i poboljšavanju osetljivosti na insulin. 
• Zaštita od smetnji i tegoba vezanih za starost.

KOŽA, SLUZNICE I KOSA U MENOPAUZI

Kako koža sadrži estrogene receptore, zbog toga trpi promene kad dođe do pada nivoa estrogena. Promene na koži se javljaju oko četrdesetihih, pedesetihih godina života. Sa postepenim istanjenjem, atrofijom epiderma, naročito u delovima koji su izloženi svetlosti, dolazi do vidljivog starenja kože. Imamo degeneraciju kolagenih i elastičnih vlakana. Atrofija kože je suva, sa svrabom i lako se traumatizuje. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko pubisa, aksila i temena.Suvoća vagine je dosta neugodno stanje. Uobičajeni su simptomi svrbež, bol, nadraženost i bol tokom polnoga odnosa (dispareunija). Većina žena ne zna da se ti simptomi, koje objedinjuje medicinski naziv atrofični vaginitis, pojavljuju zbog smanjenog broja estrogena tokom menopauze. Rastući nedostatak estrogena odgovoran je za gubitak elastičnosti sluznice vagine i dovodi do bolnih simptoma te često do opetovanih infekcija mokraćnoga sistema. 
Žene često ne vole s lečnikom govoriti o temi suvoće vagine i s njome povezanim polnim problemima. Nasuprot erektilnoj disfunkciji kod muškaraca, polno zadovoljstvo žene i dalje je tabu. Ono se često dobro ne razumije i odbacuje kao tek psihološki problem. Ipak, žene ne moraju s time živjeti: vaginalna se suvoća može lečiti uz pomoć lokalno primenjenih estrogena. Kod žena s pretežno vaginalnim simptomima nedostatka estrogena treba dati prednost lokalnom liječenju niskom dozom estrogena.

IntiMoments, (135grama) je prirodna kozmetička krema, na biljnoj bazi, koja može da ulepša Vaše seksualne odnose, i da popravi i vrati čvrstoću i zdravlje vaginalnih mišića.
IntiMoments vas oslobađa pritiska i čini čuda za vaše samopouzdanje, čineći vreme koje provedete sa partnerom opuštenijim i ugodnijim.

Ukoliko se IntiMoments pravilno nanese, prouzrokuje proširenje unutrašnje ćelijske strukture vagine, i prodire duboko u spoljašnje slojeve tkiva.
Jednostavno rečeno, IntiMoments funkcioniše slično kao sunđer dok upija vodu, učvršćujući tkivo, čime se postiže zadovoljavajući osećaj.

KARDIOVASKULARNI SISTEM

Ove bolesti zajedno su uzrok smrti, kod žena starijih od 50 godina, preko 50%. Utvrđeno je da estrogeni na nejasan način smanjuju opasnost od ateroskleroze. U prilog takvoj pretpostavci ide i činjenica da su kardiovaskularne bolesti čak 6-7 puta ređe kod žena nego kod muškaraca tih godina. U postmenopauzi nedostatak estrogena, učestalost kardiovaskularnih oboljenja raste, jer jako brzo napreduje ateroskleroza. Zato kod žena u pedesetim godinama života postoji oko 46% šansi da se u daljem životu pojavi koronarno oboljenje, a verovatnoća da će od nje umreti je oko 30%. U menopauzi verovatnoća za nastajanje moždanog udara je oko 20% i 8% da će od njega umreti. Većina studija je potvrdila da se u postmenopauzi smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja u oko 50–60% primenom adekvatnih preventivnih mera u mladosti(prestanak pušenja, fizička aktivnost, kontrola telesne težine, kontrola holesterola u krvi, uzimanje dodataka ishrani).

Super Soya Lecithin, (100 gelkapsula) – Lecitin je prirodna materija koja se nalazi u namirnicama biljnog porekla, na primer, u soji. Ispoljava pozitivna dejstva na nivo holesterola na taj način što holesterol i druge masti pretvara u smesu sa vodom, koja se potom izbacuje iz organizma. Čisti zidove krvnih sudova i jača srčanu muskulaturu.

KOŠTANI SISTEM I OSTEOPOROZA

Osteoporoza nastaje kad kosti gube mineralnu gustoću zbog smanjene nivoa estrogena u telu žene i posledica je menopauze. Kosti postaju tanje i lomnije. Stoga je gotovo 80 posto bolesnika od osteoporoze ženskoga pola. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, gubitak od 1 posto koštane mase godišnje prihvaćen je i unutar normalnog raspona u procesu starenja tela, no kod otprilike trećine žena gubitak je kosti veći od 5 posto godišnje. Svetska zdravstvena organizacija svrstava osteoporozu među deset najvažnijih bolesti. U Europi jedna od tri žene starije od 80 godina doživi prelom kuka prouzrokovan osteoporozom. Očekuje se kako će broj preloma kuka zbog osteoporoze porasti širom sveta trostruko sredinom ovog veka, sa 1,7 milijuna u 1990. na 6,3 miliona u 2050. Žena posle 35-e godine trebala bi početi preventivno uzimati preparate kalcijuma i magnezijuma u malim količinama, dok kod žena u menopauzi sa izraženom osteoporozom neophodno je uzimanje ovih preparata.

Svima je poznato da je našem telu potreban kalcijum i magnezijum za izgradnju i očuvanje zdravih zuba i kostiju, Strong Bones PLUS, (100 kapsula). Istraživanja pokazuju da kalcijum, naročito ako se kombinuje sa vitaminom D – D-drops može da predupredi gubitak koštane mase. Ukoliko se u vašoj ishrani ne nalazi dovoljna količina kalcijuma, tada je potrebno da se putem suplemenata unosi dodatna količina. Njihovi sastojci predstavljaju efikasnu pomoć u prevenciji osteoporoze i očuvanju zdravih kostiju. Helatna veza obezbeđuje efikasnu apsorpciju. Mogu ih koristiti i osobe sklone nastanku bubrežnog kamenca. Potrebe žena za kalcijumom su relativno veće, a ta potreba se dalje povećava u menopauzi.

ZAŠTITA OD ZAČEĆA I KLIMAKTERIJUMA

Ne dajte da vas neredoviti ciklusi prevare. U poslednjim godinama pre menopauze (poslednje menstruacije) ne dolazi, doduše, do ovulacije u svakom ciklusu, ali i dalje postoji mogućnost da zatrudnite. I dalje biste se morali koristiti nekom od sigurnih metoda zaštite od začeća. Ginekolog će vam preporučiti najprimereniju metodu. Nakon što godinu dana više ne dolazi do mesečnoga krvarenja, ginekolog može ustanoviti jeste li još plodni.

SEKSUALNOST I KLIMAKTERIJUM

Klimakterijum je vreme promena. Nemojte si uskratiti seksualne užitke, koristite i VitalWoman, (60 tableta). Otvoreno porazgovarajte sa svojim partnerom o novonastaloj situaciji. U iskrenom ćete razgovoru doći do zaključka da su se promenile vaše potrebe, ali i potrebe vašeg partnera. Kod vas zbog suvoće vaginalne sluznice može doći do bolova prilikom odnosa, dok će vaš partner verovatno zapaziti da sporije dolazi do uzbuđenja. Klimakterijum vam pruža mogućnost da ponovo otkrijete sebe i partnera i tako doživite odnos koji će biti drukčiji, opušteniji od nestrpljivog odnosa ranih godina. Ukoliko ipak imate jake bolove za vreme odnosa, posavetujte se s ginekologom lečnikom, jer za lečenje suvoće sluznice na raspolaganju vam je pripravak za vaginalnu (lokalnu) primjenu.

Vital Man Vital Wouman

MUŠKI KLIMAKTERIJUM-ANDROPAUZA

Stanje uzrokovano hormonskim promenama prvenstveno niskim brojem testosterona javlja se u periodu 40-50 godina, sa odstupanjem +- 5. I muškarci kao i žene trpe promene ovog životnog doba. Simptomi: valunzi kod 1/3, opterećenje, manjak motivacije, manjak životnog elana, zamor, opadanje želje za održavanjem dotad aktivnog polnog života, nesanica, ćelavost, depresija, povećan rizik od srčanih bolesti, strah od starosti.

VitalMan, (60 tableta) jača fizičku sposobnost, adaptogenu i antistresnu moć muškaraca. Sibirski ženšen na primer, povećava sposobnost organizma za prilagođavanje (adaptogenost) i podnošenje stresa, izgrađuje ćelije i utiče na poboljšanje raspoloženja i opšteg stanja. Katuaba stimuliše centralni nervni sistem. Damiana je afrodizijak i osim što deluje na poboljšanje raspoloženja, poznata je i kao antidepresiv. 

Preporuka: 1-2 tbl dnevno.

Mega Zinc 50mg, (100 tableta) je savremene tablete koje sadrže organski spoj cinka. Helatna veza obezbjeđuje potpunu apsorpciju i iskorišćenje. Posebno se preporučuje muškarcima, mlađe životne dobi, kao i onima u andropauzi sa problemima održavanja seksualnog života.

Pošto je cink potreban za normalnu prozvodnju testosterona i sperme, neki slučajevi poremećaja potencije mogu se objasniti nedostatkom cinka. Nije slučajno što je ostriga kao afrodizijak (sredstvo za pojačanje polnog nagona) neobično popularna, jer ona sadrži veliku količinu cinka.

Preporuka: 1 tbl dnevno.

Omega 3 Natural concetrate, (100 gelkapsula) su želatinske kapsule napravljene iz ribljeg ulja, sadrže masne kiseline omega-3, koje obezbeđuju nezasićene masne kiseline potrebne za očuvanje zdravlja, a koje nedostaju našoj ishrani. One smanjuju povišen nivo holesterola i triglicerida, pomažu u sprečavanju slepljivanja krvnih pločica u ugruške i tako smanjuju rizik od začepljenja krvnih sudova i nastanka srčanog infarkta.

Preporuka: 3×1 tbl dnevno.


dr Bedrana Muračević

Omega 3

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: