Vitamin E antioksidativna zaštita

4 Feb

Zašto vitamin E?

Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala. Nastajanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja ćelija i tkiva u organizmu, čime se pospešuje proces starenja i nastanak bolesti, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Takođe, sprečava oksidaciju masti i oštećenja krvnih sudova, ugradnju holesterola u arterijski plak, a na taj način sprečava i razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Smatra se da je vitamin E zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi) dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja. Antioksidativna odbrana organizma je složena, pa koncentrisanje samo na jedan izolovani vitamin, nije najbolji pristup. Stručnjaci veruju da je unošenje kombinacije antioksidanasa iz raznovrsne ishrane najbolji način za stvaranje antioksidativne zaštite organizma.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin E?

Vitamin E je rastvorljiv u mastima, a najbogatiji izvor ovog vitamina su pšenične klice, tj. ulje pšeničnih klica. Druge namirnice koje sadrže vitamin E su: jaja, orasi, lešnici, bademi, seme suncokreta, hladno ceđena biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, sojino), spanać.

Koje su preporučene dnevne doze?

Vitamin E se javlja u obliku alfa, beta, gama, delta- tokoferola i alfa, beta, gama, delta-tokotrienola. Za suplementaciju se koriste prirodni vitamin E (d-alfa-tokoferol ili prirodna mešavina tokoferola) i sintetski vitamin E (dl-alfa-tokoferol). D oblik tokoferola ispoljava dejstvo u organizmu, dok L oblik nema biološko dejstvo, stoga sintetski vitamin E ima upola slabije dejstvo od prirodnog. Neki stručnjaci preporučuju upotrebu prirodne mešavine tokoferola, jer se u tom obliku nalaze u hrani. Suplementi vitamina E koji su na bazi biljnih ulja (meke želatinske kapsule, tečni vitamin E) poseduju bolju iskoristljivost. Studije su pokazale da se vitamin E mnogo bolje usvaja u prisustvu hrane, nego na prazan stomak sa tečnošću, pa ga treba konzumirati uz obrok. Preporučen dnevni unos prirodnog vitamina E za odrasle je 15mg ili 22IJ. Za suplementaciju vitamina E koriste se doze od 50-1000IJ.

Kada može doći do nedostatka vitamina E?

U stanjima smanjene apsorpcije masti, lučenja žuči, kod retkih poremećaja metabolizma masti može doći do poremećaja u usvajanju vitamina E. Simptomi nedostatka vitamina E su: slabost mišića, gubitak mišićne mase, problemi sa vidom. Hronični nedostatak može dovesti do problema sa bubrezima i jetrom.

Kome su potrebne povećane količine vitamina E?

Osobe sa smanjenom mogućnošću usvajanja masti (oboljenja sistema za varenje) mogu imati deficit E vitamina. Hronova bolest, inflamatorna oboljenja creva, cistična fibroza neka su od stanja u kojima u organizmu može doći do nedostatka vitamina E zbog smanjenog usvajanja iz hrane.

Da li se može uneti previše vitamina E?

Vitamin E je relativno netoksičan, ipak u velikim dozama može dovesti do krvarenja (ukoliko se konzumira u kombinaciji sa antikoagulansima) i do smanjenja nivoa vitamina K u organizmu.

Simptomi nedostatka vitamina E uključuju: 

oboljenja očiju (poremećaj krvotoka u mrežnjači), poremećaj koštanog razvoja, smanjenu seksualnu funkciju ili, u težim slučajevima, oštećenja nerava i mišića koja rezultiraju slabijim mišićima.

E vitamin

Vitamin E (100 gelkapsula)

Sastav:

Vitamin E  100 I.J.

Vitamin E, kojeg nekad zovu i vitamin večne mladosti, ima nekoliko blagotvornih efekata na celo telo. Štiti dragocene masne kiseline od slobodnih radikala koji ih oštećuju (kao moćan antioksidant) i na taj način doprinosi očuvanju zdravlja i mladosti naših ćelija, kože, nervnog sistema i cirkulacije.

Želatinska kapsula sa vitaminom E prirodnog porekla, koji su telesna tkiva u stanju da lageruju mnogo duže nego sintetički vitamin E.
Vitamin rastvorljiv u masti, igra važnu ulogu u metabolizmu belančevina, ugljenih hidrata i masti u našem organizmu, kao i u ekonomisanju tečnošću. Predstavlja veliku pomoć u stanju oslabljenog organizma nakon bolesti, jer ubrzava regeneraciju ćelija. Vitamin E štiti vitamin A i višestruko nezasićene masne kiseline od oksidacije i time doprinosi prevenciji začepljenja krvnih sudova. Učestvuje i u snabdevenosti organizma vitaminom A. lspoljava povoljno dejstvo na nervni sistem, seksualnu sposobnost i podmlađuje kožu i kosu. Sprečava nastanak grubih ožiljaka. Njegovo antioksidantno dejstvo se ogleda u tome što je u stanju da 200 molekula nezasićenih masnih kiselina zaštiti od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Kome preporučujemo?

– Svima koji žele da očuvaju mladalački duh

– Nakon bolesti i u stanju slabosti, u cilju podrške za regeneraciju ćelija

– Nakon dobijanja modrica i opekotina u cilju bržeg oporavka kože

– Sportistima za pravilan razvoj mišića i povećanje performansi mišića
Ukoliko lekar drugačije ne odredi, 1 želatinska kapsula dnevno, posle obroka.
Da li ste znali da u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama, vitamin E doprinosti normalnom funkcionisanju mozga, dok sam po sebi vitamin E predstavlja i zaštitu omega-3 masnih kiselina od oksidacije, na primer EPA i DHA iz ribljeg ulja?

Pažnja:

Usled blagog efekta vitamina E u pravcu razređivanja krvi, osobe koje uzimaju antikoagulante treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe ovog proizvoda.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: