Bazga (zova) – imunoborac

15 феб

Predstavljamo bazgu (zovu) – dobro nam poznatu biljku koja otkriva svoje novo lice širokim spektrom korisnog delovanja. U kombinaciji sa više vrsta ehinaceja, cinkom i C vitaminom, ona čini  SambuRex   – tekući imunostimulirajući proizvod! Približavanjem jeseni i proleća, vreme je da počnemo razmišljati o onim sredstvima koja će našem odbrandbenom sistemu pomoći u borbi protiv patogena na najefikasniji mogući način.

Zova

Bazga (Sambucus nigra L.) je grmolika biljka, autohtona u Evropi, Americi i Aziji čiji su cvetovi kao i ukusan sirup naširoko poznati. Manje je poznato da njena bobica bogata flavonoidima može biti vrlo korisna u kućnoj apoteci, pa se već vekovima koristi protiv prehlade i groznice, jer podstiče znojenje i iskašljavanje, a isto tako poboljšava i probavu.

S obzirom da se bazga pokazala kao vrlo popularan lek, počela ju je istraživati i savremena medicina, kao moguću alternativu ili komplementarnu terapiju često agresivnim lekovima kod različitih bolesti.

Godine 2004. sprovedeno je istraživanje o uticaju bazge na pacijente sa simptomima sličnim gripu, u poređenju sa placebom (pripravak koji ne sadrži aktivnu materiju). Dobijeni rezultati su obećavajući, jer se prema istraživanju opšteg stanja pacijenata vreme neugodnih simptoma skratilo za 4 dana, te su pri tome uzimali puno manje lekova (npr. protiv temperature i bolova) u odnosu na grupu koja je dobijala placebo. 
Druga su istraživanja dokazala antibakterijsko delovanje bazge, koja se pokazala efikasna ne samo protiv gripa, već i protiv određenih sojeva Streptococcus. Dalja istraživanja potvrdila su i protivupalne efekte ekstrakta bazge. 
Iako se bazga ili njen ekstrakt prvenstveno koriste protiv tegoba gornjeg respiratornog trakta, dobro je znati da se od njenih bobica može dobiti i blagi purgativ i diuretik. 
Sama biljka sadrži različite antioksidanse u visokim koncentracijama, kao i vitamin A i C, pa može biti vrlo korisna u borbi protiv slobodnih radikala. 
Bazga u kombinaciji sa Echinaceom može biti od velike pomoći u hladnim mesecima. Istraživanja su takođe dokazala da njeni aktivni sastojci i flavonoidi mogu podići otpornost organizma. Osim što deluje protivupalno, kod spoljne primene podstiče i zaceljivanje rana. Antivirusno delovanje bazge se još istražuje, ali se pokazalo da blokira virus herpesa u eksperimentalnim uslovima. Kao što možemo videti, davna opažanja popularne medicine pokazala su se tačnim i pod izuzetno visokim standardima moderne nauke. Ono što je bilo delotvorno u vreme naših dedova i baka, sada se ponovo koristi u modernoj medicini. Stoga, ako želimo korisiti manje hemikalija i lekova, iskoristimo ovu priliku!

SambuReX 3

SambuRex (240 ml)

Tečno sredstvo za jačanje imunog sistema

Koncentrisana velika doza ekstrakta zove u kombinaciji sa biljnim kompleksom koji sadrži Ehinaceu, biljku koja je u upotrebi već vekovima, kao i dodatnu količinu vitamina C i cinka. Sve u vidu ukusnog, tečnog preparata namenjenog svim članovima porodice u cilju dobre pripreme imunog sistema za hladne mesece kad postoji rizik od gripa. Ne sadrži šećer, veštačke ukuse i veštačke boje.

Kome preporučujemo?

  • Zahvaljući tome što je u tečnom obliku, preporučuje se starijim osobama i onima koji imaju problema sa gutanjem, u cilju jačanja imunog sistema
  • U slučaju obične prehlade ili gripa za ubrzanje procesa oporavka
  • U slučaju gušobolje ili kašlja, kao sredstvo za ublažavanje simptoma
  • Osobama koje se bore sa digestivnim tegobama, kao sredstvo za stimulaciju varenja
  • Ne sadrži alkohol, idealan je preparat za decu i vozače                              Sastav:
  • 100 mg Vitamin C
  • 5 mg Cink
  • 5000 mg Ekstrakt crne zove
  • 130 mg Zaštićena Biljna mešavina (Echinacea Purpurea Extract, Organic Echinacea Angustifolia Extract, Or

Pažnja! Proizvod se ne preporučuje onima koji su alergični na lekovitu biljku kstašicu (cruciferae),  pacijentima koji boluju od autoimunih oboljenja i uzimaju lekove za supresiju imunog sistema. Ne preporučuje se deci mlađoj od tri godine. Period upotrebe ne treba da bude duži od osam nedelja. Dobro promućkati pre upotrebe. Nakon otvaranja, čuvati u frižideru.


Izvori:
– Zakay-Rones Z, Thom E, Wollan T, Wadstein J. – Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections
– Szendrei-Csupor, Gyógynövénytár – útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz, (Herb store: a guide to the application of herbs) Medicina 2009.
– Prof. Dr. Petri G. – Gyógynövények és készítményeik a terápiában, (Herbs and herbal formula sin therapy) Galenus Kiadó, Budapest 2006.
– Rácz G., Rácz-Kotilla E., Szabó L. Gy. – Gyógynövényismeret – a fitoterápia alapjai, (The basics of phytotherapy) Sanitas Természetgyógyászati Alapítvány, Budapest 1992.
– Christian Krawitz, Mobarak Abu Mraheil, Michael Stein – Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses
– Antioxidant Activity in Variously Prepared Elderberry Foods and Supplements – K. CeJpeK*, I. MaloušKoVá, M. Konečný and J. VelíšeK Department of Food Chemistry and analysis, Institute of Chemical Technology in Prague, 166 28 Prague, Czech Republic
– Lindenmuth GF, Lindenmuth EB. The Efficacy of Echinacea Compound Herbal Tea Preparation on the Severity and Duration of Upper Respiratory and Flu Symptoms: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Study J Altern 
– Complement Med 6[4], 327-334. 2000

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: