Česte prehlade i herpes znak za brigu

3 мар

Tekst preuzet iz Večernjih Novosti:

Česte prehlade i herpes znak za brigu

M. V. | 02. mart 2014. 08:50 |

Vecernje n

Manifestacije na koje mnogi ne obraćaju pažnju pouzdano ukazuju da je odbrambena moć organizma oslabljena. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta „ispliva“ na površinu: javljaju se infekcije, alergije.

DA BI mogao uspešno da nas brani od svih zaraza, imunitet mora da bude u ravnoteži, ni prejak ni preslab. Oslabljen, imunitet nije dovoljno efikasan da se bori protiv bolesti, ali i previše aktiviran može da ima potpuno suprotan efekat i da ošteti sopstveni organizam, kao što je slučaj je kod autoimunih bolesti.

Iako je način odgovora našeg odbrambenog sistema zapisan u genima, on se prilagođava i uslovima u kojima živimo. Imunitet je podložan uticaju loše ishrane, stresa i svih životnih navika. Svako narušavanje ravnoteže imuniteta „ispliva“ na površinu: javljaju se češće infekcije, alergije, pa čak i maligne bolesti. Doktor Ivan Stanojević, imunolog iz Odeljenja za kliničku i eksperimentalnu imunologiju u Vojnomedicinskoj akademiji, kaže da je imunitet tesno povezan i sa funkcionisanjem mozga i endokrinog sistema:

– Hronični stres, kao dugotrajna reakcija organizma na negativne stimuluse iz okruženja, dovodi do poremećaja u endokrinom sistemu, koji se odražavaju na smanjenje odbrambenih snaga. Indukcijom stresa i oslobađanja kortikosteroidnih hormona, slabi imuni sistem. Zbog toga su infekcije češće kada su ti mehanizmi kontrole slabiji. Česte prehlade i upale grla, uglavnom su pojave zbog kojih svi „prst upiru“ najpre u imunitet.

– Imunitet se ne jača trenutno, ili kada do bolesti dođe, već je najbolje ne slabiti ga aloholom, cigaretama, lošim navikama i stresom. Samo tako on može da ostane dobra brana bolestima – objašnjava dr Stanojević. Imunološki sistem štiti telo od raznih izazivača bolesti, a njegovi organi i tkiva (primarni – timus i koštana srž, sekundarni – slezina, krajnici, grudna žlezda) povezani su limfnim sudovima kroz koje teku limfociti (bela krva zrnca), čija je uloga u odbrani organizma od ključnog značaja. Kada se uzročnik oboljenja nađe u telu, imunitet organizma se aktivira, a ukoliko ne uspe da se izbori sa napadačem, nastaje bolest. Prema rečima dr Stanojevića, urođeni poremećaji imunog sistema su veoma retki i uglavnom su posledica primene imunosupresivnih lekova, prisustva malignih bolesti, ozbiljnih gastrointestinalnih oboljenja ili izuzetno loše ishrane. Iako je uvreženo mišljenje da zima iscrpljuje organizam i slabi imunitet, dr Stanojević kaže da najhladnije godišnje doba nije faktor koji smanjuje efikasnost imunog sistema:

– Štaviše, niska temperatura ne pogoduje razmnožavanju mikroorganizama, pa je zima sa mikrobiološkog aspekta veoma zdrav period. Generalno, promena godišnjih doba, ili temperature ne može da utiče na zdrav imuni sistem.

NAJAVA BOLESTI

PRE nego što nastupi bolest, oslabljen imunitet može da se prepozna po nekoliko jasnih simptoma:

* Česte prehlade, nedostatak energije, nesanica, hronični umor, čest herpes, sigurni su znaci slabljenja imuniteta.

* Simptomi oslabljenog imuniteta su praćeni čestom potrebom za slatkim, prati ih i pojava suvog nosa i tamnožutog urina – koji je posledica manjka tečnosti u organizmu.

* Slab imunitet se lako može primetiti po izgledu kože, noktiju i kose. Ukoliko je reč o problematičnoj i suvoj koži, zatim kosi koja nema sjaja i deluje beživotno sa ispucalim krajevima, kao i problemi sa slabim i krtim noktima, verovatno je reč o padu imuniteta.

* Herpes na usni i koži jedan je od čestih manifestacija oslabljenog imuniteta. Iako je većina „zaražena“ herpes simpleks virusom, inficiranost ovim virusom ne pokazuje se uvek. Jer, on uglavnom miruje, prvenstveno u ćelijama nervnih ganglija. Kada padne imunitet, odnosno kada je kompromitovana odbrambena sposobnost organizma, virus se manifestuje i pokazuje u nekoliko kliničkih oblika, najčešće na usni i sluznici usta ili nosa.” (završen citat iz V. novosti)

Sipurak

Saveti za prevenciju i lečenje

Prevencija 

Najbolja prevencija za pojavu herpesa na usnama: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vežbanje.
Pošto se radi o zaraznoj infekciji, veoma je važna lična higijena: korišćenje čistih peškira, umivanje i izbegavanje ljubljenja sa osobama koje su već inficirane.

Pirodni lekovi i ishrana 

Jedan od uslova za borbu protiv herpesa jeste zdrava ishrana sa puno vitamina i minerala, a najvažniji su vitamin C, cink, L-lizin…
Za ishranu se preporučuju: lubenica, krastavac, dinja, tikva, zeleno lisnato povrće, spanać, salatno povrće, porodica kupusa, grašak, boranija, pasulj, beli luk, paradajz, krompir, žitarice, kajsija, šljiva, narandža, kivi.

Preporuka lekara savetnika CaliVite za prevenciju i lečenje:

–      VirAgo ili ImunAid (mačja kandža)

–      Super Mega 50 (kompleks vitamina i minerala)

–      Noni organic

–      ParaProtex

–      Chelated Zinc (helirani cink)

–      C-1000 Plus (vitamin C od 1000 mg plus flavonoidi)

–        L-Lysine PLUS  (Lizin plus C vitamin)

–      Power Mins

–      Mega protect

–      Mega B kompleks ili Stres B kompleks

L lisine

Proizvodi 1

Ključne reči: herpes, herpes na usnama, vitamini, minerali, lična higijena,  imunitet, pad imuniteta, slab imunitet, pravilna ishrana, plikovi,  vitamin C, prirodni preparati…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: