Gubitak sluha i zujanje u ušima (Tinitus)

12 апр

Gubitak sluha i zujanje u ušima (Tinitus)

Funkcionalne smetnje u unutrašnjem uhu mogu da ugroze sluh, da dovedu do tinitusa (konstantno zujanje u uhu) ili vrtoglavice. Ovi problemi su veoma rasprostranjeni, posebno kod osoba starijih od 65 godina. Jedna trećina, pa do polovine ove populacije, ima oštećenja sluha. Gubitak sluha, koji je uslovljen godinama starosti, može se sprečiti. Faktori koji potiču iz načina ishrane i snabdevenosti hranljivim supstancama igraju važnu ulogu kod ovih smetnji.

Preporuke za način ishrane

Prekomerno konzumiranje zasićenih masnih kiselina i holestrol mogu da snize osetljivost sluha. Do toga dolazi pošto povišene vrednosti masnoća u krvi sputavaju protok kiseonika i hranljivih supstanci u kapilarima unutrašnjeg uha.

Ishrana koja sadrži puno šećera podstiče izlučivanje adrenalina, a adrenalin, takođe, sužava sićušne krvne sudove u unutrašnjem uhu, što može da dovede do pojave simptoma kao što su gubitak sluha i tinitus, koji se javljaju i opet nestaju. Visok nivo šećera u krvi može da reaguje sa proteinima u krvi i dovede do oštećenja krvnih sudova. To se javlja kod dece i kod odraslih.

Kofein i nikotin sužavaju, takođe, krvne sudove i mogu da dovedu do prolaynog nastanka tinitusa i gubitka sluha.

Uzimanje aspirina i redovno veliko konzumiranje alkohola može da izazove zvonjenje i zujanje u ušima. Alergija na namirnice mogu, takođe, da prouzrokuju funkcionalne smetnje unutrašnjeg uha, npr. zujanje u ušima i smanjenje sluha. 

Posebne napomene

– Prekomerno opterećenje bukom tokom celog života oštećuje vremenonm čulne ćelije uha i čest je razlog za gubitak sluha. Na radnom mestu sa velikom bukom treba obavezno nositi zaštitu za uši. Izbegavajte da duže vreme slušate preglasnu nuziku (naročito preko slušalica).

– Nasvestica, koja naprasno nastaje i opet nestaje, može se ublažiti ako redovno jedete đumbir. Za lečenje nesvestice preporučuje se uzimanje jedne kašike mlevenog đumbira pomešanog sa vrućom vodom. Đumbir ublažava i mučninu na putovanju.

– Opterećenost aluminijumom ili olovom može da dovede do tinitusa.

Hranljiva supstanca Preporučene dnevne doze Komentari
Vitamin A 20.000 IJ Velike doze vitamina A uzimati samo pod lekarskim nadzorom. Preporučuje se probni period u trajanju od 4 do 6 meseci. Ćulnim ćelijama u uhu potrebno je puno vitamina A. Nizak nivo vitamina A dovodi se u vezu sa umanjenom sposobnosti sluha. Treba ga uzimati zajedno sa vitaminom E.
Vitamin E 400 mg Zajedno sa vitaminom A delotvoran u lečenju gubitka sluha.
Magnezijum 400 – 600 mg Magnezijum je antagonist glutamina; u literaturi ima podataka o njegovom pozitivnom dejstvu kod nestanka sluha i tinitusa.
Kompleks B-vitamina Vitamin B2, B6, B12 i folna kiselina regulišu nivo homocisteina i na taj naćin popravljaju mikrocirkulaciju.
Vitamin Dsa kalcijumom 10 – 20 μg Nedostatak vitamina D spoušta nivo kalcijuma u srednjem uhu, što vodi u gubitak sluha. Osim toga, vitamin D može pozitivno da utiče na otosklerozu (deformitet kosti u uhu koji smanjuje sluh).
Cink 50 – 60 mg Nedostatak cinka dovodi do pojave tinitusa i gubitka sluha; studije su pokazale pozitivne rezultate kod intervencije cinkom (dva meseca).
Mangan 10 – 30 mg Nedostatak mangana dovodi do nastanka tinitusa i gubitka sluha.

Izvor: Burgerštajnov priručnik hranljivih supstanci

CaliVita proizvodi koju mogu da pomognu:

–         Vital po krvnoj grupi (90 tableta), sadrži sve vitamine, minerale i ostale elemente  potrebne organizmu u skladu sa krvnom grupom

–         Beta karoten, vitamin A (100 kapsula)

–         Vitamin E, 100 gelkapsula

–         D-drops, vitamin D/3 (u tečnom obliku)

–         Stres B kompleks (100 tableta)

–         Power Mins (100 tableta), kompleks neophodnih minerala

–         Koenzim Q10 (CoQ10)

Oci 2

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: