Lekovitost Aloe Vere

12 јун

Ocean 21

Mnogostrana Aloe vera

Aloe vera (obična aloja) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja je spominjana već i u Bibliji. Njeni listovi sadrže supstancu koja je čini popularnom već hiljadama godina. Žućkasti ekstrakt sličan mleku, dobiven iz ceđenog lišća se uglavnom koristio iznutra, pošto ima laksativno i antiparazitno dejstvo, dok se gel iz lišća koristio spolja, za lečenje rana i dermatitisa.

Danas je njena popularnost ponovo dobila podstrek, nakon što je više studija posvećeno ispitivanju bezbednog korišćenja i efektivnosti Aloe vere dalo potvrdne rezultate.

Ona je očigledno uvek bila efikasna u lečenju rana, međutim sada su klinička ispitivanja potvrdila i to da aloja to čini podržavajući više bioloških procesa. S jedne strane održava hidrataciju rane i okolnih tkiva, dok s druge strane pojačava aktivnosti ćelija odgovornih za zaceljenje rane i proizvodnju kolagena. Pored toga, takođe smanjuje i zapaljenje, a na taj način olakšava regeneraciju.

Više studija je takođe opisalo i njene blagotvorne efekte, kada se koristi iznutra. Prvo, prema rezultatima jednog eksperimenta koji je izveden na miševima sa dijabetesom, i koji je objavljen 2010-e, unošenje aloje je takođe ubrzalo zarašćivanje rana. A to znači da se ona ne mora isključivo spolja aplikovati da bi podsticala regeneraciju ozleda. Rane od kojih pate dijabetičari često zarašćuju mnogo sporije i sa više rizika od komplikacija, usled prirode bolesti, tako da je ovaj rezultat veoma obećavajući u cilju da Aloe vera može postati deo njihovog lečenja u budućnosti. Ovo se takođe potvrdilo i u ispitivanju izvedenom 2006-e, kada je ekstrakt gela Aloe vere signifikantno smanjio nivo šećera u krvi, kao i nivo holesterola i triglicerida pre obroka, dok je povećao nivo insulina.

Prema jednom zbirnom izveštaju, koji sumira rezultate nekoliko studija, Aloe vera može da normalizuje preterano stvaranje kiseline u želucu, i to na taj način da to ne rezultira protivreakcijom još intenzivnije proizvodnje želudačne kiseline, što je inače sporedni efekat mnogih antacida dostupnih u apotekama. Uz to, studije su takođe zabeležile njeno analgetsko dejstvo, što može biti korisno u slučajevima kada preterano stvaranje želudačne kiseline dovodi do bolova.

Jedna ranije rađena studija je ukazala i na dodatne blagotvorne efekte Aloe vere na crevni trakt. Prema tom izvoru, ona takođe može da podstiče množenje i operativnost crevne flore koja obitava u debelom crevu, što može da doprinese održanju zdravlja imunog sistema.

Njen imuno-modulativni efekat je trenutno tema mnogih istraživanja velikog obima. To može da bude važno u budućnosti, pošto nasuprot imuno-supresivnim lekovima, koji se većinom prepisuju u slučajevima autoimunih bolesti, Aloe vera ne potiskuje rad imunog sistema, već pomaže da se povrati njegovo stanje ravnoteže.

Pored svih nabrojenih uticaja, nekoliko nevezanih studija je takođe izvestilo o njenom antioksidativnom dejstvu. Prema tim rezultetima, ona efektivno štiti ćelije od peroksidnih slobodnih radikala, kao i od drugih slobodnih radikala nastalih u toku procesa zapaljenja.

Trenutno se vrše brojna ispitivanja o efektima Aloe vere, ali se već sad može jasno videti koliko je izrazito koristan u održavanju normalnih aktivnosti našeg organizma, bilo da se koristi iznutra, ili spolja.

Gore opisani pozitivni efekti se mogu i dalje jačati, ukoliko izaberete proizvod koji sadrže i druge biljke kao dodatak Aloi veri, kao što su na primer morske alge, ili brusnica, pošto Aloa vera pojačava iskorišćavanje vitamina C, koji se nalazi u ovim biljkama*.

Ocean 21

Ocean 21

Okeani u mnogo većem procentu predstavljaju širi životni prostor, sa posebnim okruženjem za najraznovrsniji svet živih bića, za razliku od kopna i biljaka na njemu koje se hrane iz zemljišta. Čak i na početku 21. veka u okeanima je okruženje prilično netaknuto, a 70 miliona godina stare morske alge su uspešno sačuvale svoje prirodno bogatstvo, što preparat Ocean 21 iskorišćava i prenosi u potpunosti. Ovaj preparat izuzetne kompleksnosti sadrži više od 200 značajnih aktivnih elemenata (8 vrsta morskih algi, lekovite biljke, vitamine, antioksidante, 60 vrsta minerala, 24 aminokiseline i enzime). Među tih 200 sastojaka se može naći sve što nam je potrebno za optimalan rad organizma, pošto su u pitanju materije koje nam obezbeđuju optimalno psihofizičko zdravlje. 

Aktivni sastojci

Zaštićena mešavina 7,500.33 mg
Aloe Vere đus 2,000.00 mg
Zaštićena mešavina: 
Ekstrakt moriskih algi 3.100,00 mg
Alaria marginata, Ascophyllum nodosum, Chondrus crispus, Focus vesiculosus, Laminaria digitata, Porphyra yezoensis, Palmaria palmate, Ulva lactuca, Ekstrakt Pau D’Arco (desetostruka koncetracija) 1.100,00 mg
Ekstrakt brusnice 600,00 mg
Ekstrakt cvekle 350,00 mg
Ekstrakt šargarepe 350,00 mg
Kompleks mineralnih materija 330,00 mg

Upotreba

1-2 doze čepa dnevno. Najbolje pola sata pre glavnog obroka, ujutru i uveče. Deca do 11 godina starosti pola doze čepa dnevno.

 

*Izvori:
Composition and Applications of Aloe vera Leaf Gel – J.H. Hamman, Molecules 2008. 13. p. 1599-1616.
MedLinePlus – Aloe vera Monograph
Rajasekaran, S.; Ravi, K.; Sivagnanam, K.; Subramanian, S. Beneficial effects of Aloe vera leaf gel extract on lipid profile status in rats with streptozotocin diabetes. Clin. Exp. Pharmacol.Physiol. 2006,
The effect of aloe vera oral administration on cutaneous wound healing in type 2 diabetic rats -Atiba A, Ueno H, Uzuka Y. J Vet Med Sci. 2011 May;73(5):583-9. Epub 2010 Dec 17.
Aloe vera and GI Tract Health – By Dr. Santiago Rodriguez
Bland, J., Effect of Orally Consumed Aloe Vera Juice on Gastrointestinal Function in Normal
Humans, Preventive Medicine, March/April 1985
Reynolds, T.; Dweck, A.C. Aloe vera leaf gel: a review update. J. Ethnopharmacol. 1999, 68, 3-37.
Vinson, J.A.; Al Kharrat, H.; Andreoli, L. Effect of Aloe vera preparations on the human
bioavailability of vitamins C and E. Phytomedicine 2005, 12, 760-765.
Bible Jn 19,39
Bible 4Mos 24,5-6 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: