Alergija i kako se boriti protiv nje

14 јун

Alergije 

Jeste li znali da su danas alergije učestalije nego ikad pre. Čak jedno od petero dece razvije alergiju do 20. godine života, a procenjuje se da približno 20% stanovništva boluje od nekog  oblika alergije. U poslednjih 20 godina, pojavljivanje alergija se udeseterostručilo! Najčešći je alergijski rinitis.

Pre 100 godina nije se ni znalo za alergiju?

Šta je alergija?  

Alergije nastaju kad organizam određene, inače bezopasne materije, prepozna kao napadača tj. alergen. Ove materije ulaze u telo kroz pluća, probavni trakt ili preko kože. Većina tih materija je bezopasna, ali ih telo ponekad zameni za nešto šta je štetno i nastoji ih odbaciti. 
Alergija se stoga može smatrati neodgovarajućim ili preteranim odbrambenim odgovorom na supstance  iz okoline.

Šta se dešava prilikom bliskog susreta sa alergenom? 

Kada alergen dospe u telo, počinje specifična reakcija organizma. Za svaku stranu materiju organizam stvara odgovarajuća antitela (imunoglobuline IgE). Oni se vežu za receptore obrambenih ćelija (mastociti) koji sadrže histamin. U trenutku vezanja mastociti otpuštaju histamin iz svojih vrećica u okolinu, a on uzrokuje širenje okolnih krvnih žilica i pojavu alergijskih simptoma. To se dešava u našem nosu (rinitis), spojnici oka (konjuktivitis), plućima (bronhitis i alergijska astma), crevima itd. I tako pri svakom susretu s alergenom. Zbog toga alergija, kao i svaka druga upala, troši energiju tela, iscrpljuje imunitet, guta zalihe minerala i vitamina čineći telo podložnijim drugim oboljenjima.

Podela alergijskih reakcija i simptomi  

Reakcije probavnog sistema (povraćanje, mučnina, proliv, zatvor…),
Kožne reakcije (ekcem, dermatitis, osip, svrab, urtikarija, angioedem),
Oralni alergijski sindrom (osećaj pečenja ili svrab jezika, otok jezika ili grla),
Reakcije disajnog sistema (kijanje, kašljanje, curenje nosa, svrab i crvenilo vrška nosa, smanjenje ili čak nestanak njuha…),
Reakcije na očima (crvenilo, natečeni kapci, suzenje očiju),
Reakcije na centralnom nervnom sistemu (razdražljivost, pospanost, nemir).

Nutritivne alergije

Nutritivne alergije su alergije na pojedine namirnice ili hemikalije u hrani, a danas su sve češće. Najčešći alergeni u prehrani su kravlje mleko, žitarice, soja, paradajz, kupus, citrusno voće i sokovi, jagode, kikiriki, orasi, bademi, lešnjaci, čokolada, jaja, ribe, rakovi i školjke. Alergijske reakcije na ovu hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Česta je pojava na farmama da se životinjama u prehranu dodaju antibiotici koji kasnije, pri konzumaciji takve hrane, kod osetljivih osoba mogu izazvati alergije. Kod nutritivnih alergija savetujemo, uz izbegavanje hrane na koju smo alergični, korišćenje probiotika (Probio Balance, Acidophillus), jer je dokazano da smanjuju alergijske simptome, poboljšavaju imunološki status i absorpciju hranjivih materija. Mogu ih koristiti svi bez obzira na uzrasnu dob.

Gde potražiti pomoć?  

I kod alergija pomoć možemo potražiti u neiscrpnoj riznici prirode. Pre svega ono šta tražimo su materije antihistaminskog delovanja. To su materije koje smanjuju ili sprečavaju oslobađanje histamina te tako donose olakšanje kod akutnih i hroničnih alergija. Za razliku od kortikosteroida koji se danas široko koriste, ovi prirodni antihistaminici deluju podjednako uspešno, ali bez štetnih nuspojava.
Protiv alergije

Šta CaliVita nudi kao uspešno rešenje?

Polifenoli i koenzim Q10 – dobitna kombinacija

Izdvojili smo po jednu kombinaciju za odrasle i decu, sačinjenu od preparata, za koje smatramo, na osnovu dostupnih rezultata istraživanja i naučne literature, da bi mogle biti trenutno najučinkovitije. Naime, u prirodi se ističe jedna grupa biljnih spojeva koje zajedničkim imenom nazivamo fenolni spojevi (mangostin, flavonoidi, antocijanidini,…) potvrđenog antihistaminskog i antioksidativnog delovanja te prirodni energetik i antihistaminik koenzim Q10. 

ZenThonic

ZenThonic je vrlo ukusna mešavina koncentrata voćke mangostina (Garcinia mangostana), crvenog bobičastog voća (crno grožđe, jagode, brusnice, trešnje, borovnice, maline), te jabuke i kruške. Ovaj je voćni koncentrat posebna riznica biljnih materijai iz grupe fenola kojima po delovanju nema premca u prirodi. Poznato je već duže vreme da su polifenoli najjači antioksidanti u prirodi, a zaista su posebni. Poseduju antihistaminska (antialergijska), antitumorska, antibakterijska i antigljivična svojstva. Antihistaminsko svojstvo mangostina i crvenog bobičastog voća dokazano je u brojnim istraživanjima. Zanimljivo je ono objavljeno 2002.godine (Biol Pharm Bull.) gde je zabeleženo da je iscrpina mangostina postigla bolji antihistaminski efekat od uobičajenog biljnog leka (Rubbus s.) koji se u Japanu koristi kao lek protiv alergije. Kada bismo iz riznice prirode morali izdvojiti nešto posebno korisno za zdravlje svoga deteta zasigurno bi crveno voće i mangostin bili naš izbor.

Koenzim Q10

Osim ostalih pozitivnih učinaka na organizam, CoQ10 pokazuje i antihistaminsko delovanje te tako smanjuje ili sprečava alergijsku reakciju uzrokovanu otpuštanjem histamina. Ujedno jača imunitet jer potiče sazrevanje ćelija imuno sistema te proizvodnju antitela. Jedan je od najboljih antioksidanata topivih u ulju. Preporučujemo njegovo korišćenje nekoliko sedmica pre pojave alergije ako je ona sezonska, ili konstantno tokom godine ukoliko se radi o alergiji na prašinu, dlaku, grinje, hranu. Zanimljivo je da je nivo koenzima Q10 kod osoba koje su razvile alergiju u poznijim godinama jednaka nivou koenzima kod umirućih osoba. Koenzim Q10 ne izaziva pospanost, čak deluje kao energetik. 

Vitamin C 

Vitamin C ima mogućnost sprečavanja ili ublažavanja alergijskih reakcija, na primer na kućnu prašinu ili životinjsku dlaku. Takođe, je dokazano da vitamin C pomaže u prevenciji i olakšanju simptoma astme kod astmatičara kod kojih je čest manjak vitamina C. Vitamin C treba uzimati kroz duže vremensko razdoblje da bismo postigli optimalne rezultate. Antialergijsko delovanje samog vitamina C pojačava se njegovom kombinacijom sa bioflavonoidima.

Probio Balance,

ProbioBalance je ukusna tableta za žvakanje koju će svako dete i odrastao čovek uzeti sa zadovoljstvom. Svaka tableta sadrži četiri miliona probiotskih bakterija. Tri loze probiotskih bakterija u formi tablete doprinose zdravlju crevne flore. Potpomažu rad imunog sistema, smanjenje alergija, redovno pražnjenje, eliminaciju proliva i obnavljanje oštećene crevne flore. Prebiotici (frukto-oligosaharid) dodati ovoj tableti potpomažu rast probiotika.

~ Acidophillus , AC-Zumes

AC-Zymes i Acidophillus su probiotski preparati sa velikom koncentracijom Lactobacillus acidophilus bakterije. To je veoma korisna i rezistentna bakterija koja blagotvorno utiče na zdravlje sistema za varenje putem zamene probiotskih ćelija koje se svakodnevno gube, a učestvuje i u aktivnostima imunog sistema. Potpomaže u zaštiti normalne bakterijske flore digestivnog trakta i efikasno omogućava njegovo zdravo funkcionisanje. Proizvod Acidophilus pored probiotika sadrži i vlakna semenke tropske bokvice, koja mogu da se fermentiraju u debelom crevu, čime pomažu funkcionisanje korisnih bakterija koje se nalaze u ovom delu sistema za varenje.

OSTALI PROIZVODI KOJI MOGU POMOĆI KOD ALERGIJA

~ Noni sok

Delovanje Nonija je adaptogeno, njegove delotvorne materije, a na prvom mestu kseronin, pomažu opšte sve regulatorne procese tela. Do sada je zabeeženo da noni smiruje preterano izlučivanje sluzi (nos, ždrijelo, pluća) tako karakteristično za alergiju, te deluje antioksidativno i smirujuće. Delovanje nonija posebno dolazi do izražaja kod alergijskog bronhitisa te astme. Preporučujemo višemesečno korišćenje 1 čepa dnevno, uz probiotike Probio Balance.

~ Vein ProteX

Vein ProteX je pravi biser za sve one koji žele smanjiti probleme koje donose godine, kao što su hemenroidi, problemi krvnih sudova, alergije. VeinProteX sadrži oligomerne proantocijanidine (OPC) koji uz vitamin C, donose olakšanje kod različitih tipova alergija i astme. Glavni mehanizam delovanja OPC-a je inhibicija (zaustavljanje) oslobađanja i delovanja histamina što donosi smanjenje alergijskih simptoma – oticanja, upale, bolova. Nadalje, snažno antioksidativno delovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po tome što reaguju na prisustvo histamina dozvoljavajući ispuštanje upalnih molekula što se očitava kao fizička manifestacija alergije. Čak se i za vreme sezone alergija, kada nije bilo vremena za pripremu, može osetiti značajno smanjenje fizičkih simptoma alergije. Posebno je važno da se primena OPC-a ne kosi sa imunoterapijom jer OPC ne sprečavaju stvaranje antitela na specifične alergene.

Vein ProteX (u kombinaciji sa Vein Care kremom, C plus flavonoidi i Omaega 3 koncentrate) je veoma efikasan i u tretmanu problema sa proširenim venama.

Strong Bones (kalcijum i magnezijum) 

Kalcijum je najaktivniji makroelement u ljudskom telu. Kalcijum nije odgovoran samo za gustoću kostiju već i za pravilan ritam srca, kontrakciju mišića, prenos nervnih impulsa. No, ne smemo zaboraviti da je kalcijum jedan od elemenata koji mnoge od alergijskih reakcija može učinkovito otkloniti. Osobito je koristan kod alergije na sunce i nekih alergijskih reakcija na hranu. U akutnim alergijskim reakcijama pojačano se troši pa ga je potrebno nadoknaditi. Tada je dnevna doza 1000-1200 mg.

Moguće je poručivanje proizvoda i za inostranstvo.

Kontakt za obaveštenja,  kupovinu suplemenata po diskontnim cenama,  lekarske konsultacije, zakazivanje pregleda žive kapi krvi:

069-2359694  ili 064-2359694

rbduna@gmail.com

Kodni broj za registrovanje  ili kupovinu suplemenata po diskontnim cenama u bilo kom diskontu kod nas i u svetu: 381 4324852

Proizvodi 1

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: