Origano ulje protiv unutrašnjih i spolašnjih parazita

18 јун

Oregano Oil (30 ml)

Origano je višegodišnja biljka, koja je zbog svog posebnog aromatičnog svojstva bila omiljena još u drevna vremena.

U antičkoj Grčkoj su ga nazivali radošću planina, jer je simbolizovao radost i zadovoljstvo. Stari Egipćani su vrstu Origanum smatrali za svetu biljku boga Ozirisa, i koristila se tokom obrednih rituala tkanja kruna i venaca. U svakodnevnoj upotrebi origano se koristi u vidu začina, i kao sredstvo za konzervaciju namirnica. U narodnoj medicini se preporučivao za otklanjanje simptoma poremećaja varenja i disanja, protiv zaraza i unutrašnjih-spoljašnjih parazita. Uglavnom se koriste listovi i cvetovi.

Origano je poznati začin. Ulje origana se pravi od presovanih listova origana, a koje smo mi „ugradili“ u maslinovo ulje, koje u ovom slučaju služi kao „supstanca-prenosilac“. Postoje brojne podvrste origana, od kojih neke uopšte i nisu pravi origano. One se razlukuju od „pravog“ origana, ne samo po izgledu, već i po svojim svojstvima i sastavu – aktivnim supstancama i hemijskim komponentama. Razlika postoji i u sastavu esencijalnog ulja takođe, što predstavlja ključnu razliku, jer je upravo esencijalno ulje aktivni sastojak origana. Mi smo u našoj formuli koristili Oreganum Vulgares Subsp. Hirtum, podvrstu koja je najbogatija esencijalnim uljima.

Ova biljka sadrži dva glavna sastojka – timol i karvakrol. Ova dva jedinjenja su veoma slična, njihove formule i molekularne mase su iste, jedino se razlikuju po svojoj strukturi (u hemiji se ovaj fenomen naziva izomerizam). Oba esencijalna ulja – s obzirom da su serivati fenola -imaju izuzetan antibakterijski i antivirusni efekat. Štaviše, origano sadrži i flavonoide, koji su odlični antioksidanti i pospešuju zaštitu ćelija od slobodnih radikala, a sadrži i rozmaricinsku kiselinu, sterloe, vitamine A i C, kao i brojne minerale. Važno je napomenuti, da su u poređenju sa uobičajenim oblicima origana (začin, osušena bilja), ovi aktivni sastojci u ulju prisutni u visokoj koncetraciji.

Za šta upotrebljavati?

  • Inhalacija, u slučaju prehlade ili blagih upala gornjih disajnih puteva.
  • Mućkanje u ustima, u slučaju oralne infekcije.
  • Interno, u slučaju problema sa varenjem.
  • Kao antioksidant, u cilju neutralizacije slobodnih radikala koji nastaju kao proizvod ćelijskog metabolizma.
  • Eksterno, u cilju tretmana pega, ujeda insekata i modrica, kao i u prevenciji gljivičnih infekcija.

Aktivni sastojci

Ekstrakt lista oregana (u maslinovom ulju kao osnovi) 13 mg

Upotreba

Ovaj preparat je žućkaste boje i karakterističnog mirisa, a može se primenjivati i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Kod spoljne upotrebe se koristi kod manjih povreda i modrica, ujeda insekata, a razrađen kao vodica za ispiranje usta, itd. Treba primeniti samo par kapi na tretirano mesto i nežnoih utrljati u kožu. Izbegavati kontakt sa povredama velikih površina, očima i polnim organima.

Kod unutrašnje upotrebe, preporučena doza je 4 kapi Origana ulja (otprilike 0,17 ml), pomešano sa jednom supenom kašikom vode ili voćnog soka, tri puta dnevno. Kod unutrašnje upotrebe, treba imati u vidu da ulje poseduje karakterističan, snažan ukus, pa može doči do većeg lučenja pljuvačke, nego što je uobičajeno, zato ga i treba uvek uzimati razređenog.

Koristi se po potrebi.

Napomena:

Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama!

Ne koristiti u slučaju preosetljivosti na sastojke (pogledati spisak sastojaka) 

Pazite da ovaj proizvod ne dospe u dodir sa očima ili mukoznim membranama!

13 mg Ekstrakt lista oregana (u maslinovom ulju kao osnovi)

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: