Nega tela i temena leti

22 јун

Naša koža, kosa i nokti zahtevaju posebnu zaštitu i brigu

Zbog štetnog uticaja vrućine i sunca, u letnjem periodu naša koža, kosa i nokti zahtevaju posebnu zaštitu i brigu. Protiv najočitijeg oštećenja kože, opekotina od sunca, moramo se zaštititi spolja i iznutra.

U slučaju osetljive, blede kože preporučuje se uzimati beta karoten (vitamin A) pre početka izlaganja suncu, jer neutrališe slobodne radikale, bilo da su proizvedeni u našem telu ili dolaze iz spoljnih izvora, te suzbija direktno aktivne molekule kiseonika koje potiču iz ultraljubičastog zračenja. Nanesite losion za sunčanje već pola sata pre izlaganja suncu! Za vrlo svetlu kožu preporučuje se zaštitni faktor 20-25, za svetlu kožu zaštitni faktor 15-20, za srednju kožu faktor 10-15, a za tamnu kožu faktor 5-10. Najnovije formule mogu sadržavati i faktor 100 te ne sadrže mehaničku ili fizičku zaštitu (titanij dioksid), već nude biološku zaštitu. Koristite fotostabilne i vodootporne formule, jer imaju dugotrajniji učinak! Nezavisno o tome, kožu izloženu suncu potrebno je mazati svaka 2-3 sata, kao i svaki put kada izađemo iz vode ili se istuširamo.

Površina vode, pesak i beton uvećavaju UV zračenje, pa bismo u takvoj okolini morali preduzeti dodatne mere zaštite, jer 50% UV zračenja postoji čak i 1 metar ispod površine vode. Izbegavajte sunce između 11 i 15 sati (prema poslednjim preporukama između 10 i 16 sati)! Nakon što se osušite, što pre se sklonite u hlad i pokrijte glavu. Da biste zaštitili oči, nosite kvalitetne sunčane naočare s UV filterom, koje će, sprečavajući treptanje, ujedno sprečiti nastanak bora oko očiju. Uprkos zaštiti od opekotina, koža nam leti postaje suva, a njena površina grublja. Jedan od razloga za to je što za vreme vrućina naše telo, uključujući i kožu, gubi mnogo vode koju tada treba nadoknaditi. Međutim, osim unosa potrebnih 2,5-3 litre vode dnevno, savetuje se dodatno negovati kožu spolja. Za to su najbolja ulja prirodnog porekla (danas se sve manje koriste sintetska ulja ili ona na bazi petroleja). Glicerin takođe treba izbegavati, jer on isušuje vodu iz kože.

Odbrambenu sposobnost kože jačaju cink, selen, vitamini B, C i E, kao i već spomenuti beta karoten, a njihov se unos preporučuje i nakon izlaganja suncu.

Teme, zbog svog posebnog sastava, zahteva posebnu negu. Ljuštenje, koje na drugim delovima tela ostaje gotovo neprimećeno, na temenu može uzrokovati perut, čiji se razvoj danas pripisuje gljivici zvanoj malassezia furfur. Proučavajući bolesti temena, saznajemo da je najčešći problem upravo perut (lat. seborea). Kako bismo uklonili patogene, najčešće koristimo specijalne šampone s fungicidnim delovanjem. Najmodernije formule ne sadrže supstance za penjenje, jer su naučnici otkrili da preopsežno odstranjivanje masti iz temena pospešuje ne samo prodor različitih hemijskih tvari, već i prodor patogenih mikroba.Kosi je takođe potreban loj koji proizvodi teme, kako bi se zaštitila od preteranog pucanja i isušivanja, kao i od punjenja suvišnim statičkim elektricitetom. Kada se zbog preteranog uticaja deterdženata folikuli oštete, postaće sve manji i manji, odumreti će, postati tanki i na kraju će otpasti. Gubitak kose danas je jedna od najčešćih bolesti kože. Kosa može otpasti na pojedinim mestima ili sa celog temena, što se može desiti usled hormonalne neravnoteže, latentne upale ili infekcije. Gubitak kose može uzrokovati i nedostatak vitamina i minerala, kao i oštećenje folikula uzrokovano stresom i zagađenjem okoline (dim, plinovi, teški metali, radioaktivni elementi) ili toksičnim elementima (lekovi, citostatici). Možemo utvrditi da se u poslednjih 15-20 godina broj onih koji su se obratili lekaru zbog gubitka kose udvostručio. To se može objasniti dobro poznatim (ponekad neprepoznatim) pozadinskim zračenjem, promenjenim ubrzanim načinom života, kao i nezdravim prehrambenim navikama, pa zbog toga i terapija često može biti dugotrajna, ponekad s vrlo oskudnim rezultatima. Za spoljnu negu kose primerene su formule čiji aktivni agensi mogu prodreti u nju (tonici, maske, regeneratori za kosu). Apsorpcija se uvek odvija u folikulu, odnosno na temenu; beživotna kosa nikada ne bi dovela takve tvari do korena. Regeneratori su pogodni za jačanje spoljnog sloja oštećene kose, ali hranjenje folikula je takođe nezamenjivo za lečenje ove bolesti.
Gelovi i lakovi obično ne oštećuju kosu, ali začepljujući pore na temenu često pospešuju razvoj potkožnih pirštića. Ulja za kosu više nisu u modi; međutim, ona su mnogo pogodnija za zaštitu kose od gelova i lakova. Za unutrašnju negu, osim široko priznatih vitamina B kompleksa, treba uzimati multivitamine i adekvatne količine lako apsorbirajućih (heliranih) minerala – gvožđe, cink i selen. Dobro je uzimati i omega masne kiseline, lecitin, kao i formule koje sadrže fitoestrogene.

Dr. Kohán József

CaliVita preporuka 

Koristite najbolje od prirode iz mora i zemlje.
Nahranite svoj organizam bogatstvom sastojaka koje sadrže – Ocean 21, Noni organic, vitamini, minerali, multivitamini i minerali, kreme prirodnog porekla i sastava, Omega 3 koncentrat i još mnogo prirodnih proizvoda koje, zavisno od Vaše potrebe, nudi CaliVita international kompanija sa 22 godine iskustva na svetskom tržištu!

Spektar proizvoda

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: