Dodaci ishrani, hranljive supstance preporučene kod akni

24 јул

Akne *

Različite vrste akni:
1 – Cistične akne na licu,
2 – Akne na trbuhu,
3 – Akne na grudima i ramenima

Akne (latAcne vulgaris) su inflamatorno (upalno, zapaljensko) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice.

Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, i naročito je zastupljeno u populaciji zapadnih zemalja, što se objašnjava većom genetskom predisponiranošću. Akne su pojavni oblik preteranog odziva lojnih žlezdi na uobičajene nivoe muškog hormona testosterona. Kod većine ljudi ovaj prenaglašen odziv nestaje tokom vremena i oko dvadesete godine akne nestaju ili se u najmanjoj meri povlače, bilo delimično bilo privremeno. Međutim, ne postoji način pomoću koga se može pouzdano predvideti koliko dugo vremena će one opstati, i kod nekih osoba one se zadržavaju decenijama, i opstaju u tridesetim i četrdesetim godinama života, pa ponekad i kasnije. Akne pogađaju veliki procenat populacije u nekom od životnih razdoblja.

Sam izraz akne potiče iz netačno preuzetog grčkog izraza άκμή (akme, u smislu osipa kože) koji se sreće u spisima Etiusa Emideusa.

* Izvor: Wikipedia

Akne su upala kože koje potiču iz malih lojnih žlezda kože. Lojne žlezde se, uglavnom, nalaze u folikuli dlake i stvaraju sebum (loj), prirodnu masnoću kože koja održava vlažnost kože i kose. Ako je žlezda začepljena, loj ne može da ističe, a bakterije se umnožavaju u matičnoj žlezdi, što dovodi do upale. Na koži se manifestuje u različitim oblicima, u vidu papula (crvene bubuljice) mitesera i gnojanica. Preko tri četvrtine mladih imaju akne, a teški slučajevi mogu da ostave trajne ožiljke.

Stvaranju akni doprinose mnogi faktori. Genetsko nasleđe, masna koža, hormoni (posebno muški androgeni), pilule za kontracepciju, loše podnošenje nekih namirnica, stres. Faktori ishrane takođe mogu da igraju bitnu ulogu za nastanak akni.

Preporuke za način ishrane:

Preterano konzumiranje zasićenih (npr. masno meso, punomasno mleko i čokolada) i stvrdnutih masnoća (margarin i industrijski prerađene životne namirnice) mogu da podstiču nastanak akni, tako što povećavaju stvaranje loja. Životne namirnice, koje sadrže mnogo rafinisanih ugljenih hidrata (posebno saharoze), a malo dijetnih vlakana, mogu, takođe, da stimulišu stvaranje loja da inhibiraju odbranu od bakterija i izazovu akne. Loša podnošljivost nekih namirnica (posebno orašastih plodova, kola napitaka i čokolade) može da doprinese stvaranju akni.

Posebne napomene:

– Mesta pogođena aknama perite tri puta dnevno blagim sapunom i frotirskom rukavicom.

– Kod akni na licu: šminka zatvara pore, zato je treba što je moguće manje koristiti, a kosu je potrebno što češće prati.

Preporučene hranljive supstance (dodaci ishrani) kod akni:

 Vitamin A, 50.000 – 100.000 IJ

Velike doze vitamina A uzimati samo uz lekarski nadzor.

Preporučuje se probni period u trajanju od 2-4 meseca. Da bi se sprečio nastanak viška vitamina A, spuštati postepeno dozu, čim se primete prvi znaci poboljšanja, sve dok se ne utvrdi najniža doza, koja je delotvorna.

Vitamin E, 800 mg

Usporava razgradnju vitamina A u telu; treba ga uzimati zajedno sa vitaminom A.

Vitamin B6 i magnezijum

Delotvorno sredstvo protiv izbijanja predmenstrualnih akni. Uzimati nedelju dana pre i tokom menstruacije.

Selen, 200 μg

Veoma delotvoran u lečenju gnojanica, uzimati zajedno sa cinkom.

Cink, 50 – 100 mg

Veoma delotvoran u lečenju gnojanica, uzimati zajedno sa selenom.

Hrom, 200 μg

Uzimati organska jedinjenja hroma ili kvasac obogaćen hromom.

 

Gama-linoleinska kiselina (GLK), 200 μg, 4 – 8 kapsula ulja od noćurka (EPO)

 Uzimati zajedno sa najmanje 100 mg vitamina E.

Izvor:  Burgerštajnov priručnik hranljivih supstanci

CaliVita Srbija

Najbolja i najjednostavnija kombinacija je preparat Power Mins (sadrži sve neophodne minerale) i Evening Primrose Oil (ulje žutog noćurka).

Akne

http://www.calivita.com/

 

 

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: