Alkalizacija organizma

6 сеп

Alkalizacija

Zakiseljenje, alkalizacija… Često možemo čuti i čitati o ovim izrazima u poslednje vreme, ali da li zaista znamo o čemu je reč? Da li je u pitanju samo novi prolazni hit? Ili je u pitanju obična promena stila života?

Kada možemo pričati o zakiseljenosti?

Iz reklama dobro poznata idealna vrednost kože je pH 5,5, zbog čega mnogi pogrešno misle da je to normalna pH vrednost za nas. pH 5,5 međutim ne znači neutralnu vrednost, već je u pitanju blago kisela vrednost, putem koje se koža štiti od mikroorganizama. Neutralnim se može smatrati vrednost od pH 7, manje vrednosti su acidozne, a veće označavaju alkalnost.

Naša krv je blago alkalna (pH 7,4). Primetna acidoza se javlja ako vrednost pH padne ispod 7,35. Do pomeranja pH vednosti može doći i usled nekih obolenja (dijabetes, maligna obolenja, gojaznost). Kontrola zakiseljenosti organizma kao i odgovarajuća prateća terapija u takvim slučajevima može biti od posebne važnosti.

Šta prouzrokuje kiselost organizma?

Tokom odvijanja metaboličkih procesa u organizmu, neprestano se stvaraju kiseline. To organizam na razne načine neutrališe (detoksikacija u jetri, disanje, fizička aktivnost), ili otklanja putem organa za detoksikaciju (koža, creva). Sve to ima za cilj, da spreči nagomilavanje kiselina u tkivima i organima, kao i da se organizam reši toksičnih nusproizvoda metabolizma. Uspešnost ovog procesa može zavisiti i od naše ishrane.

U današnjem savremenom užurbanom svetu, sve češće i u sve većoj meri konzumiramo takve vrste namirnica i napitaka, koji doprinose procesima zakiseljavanja: rafinisani šećer, konzervansi, brza hrana, gazirani napici, kafa, alkohol itd. Sve to praćeno sa velikom dozom stresa i nedostatkom redovne fizičke aktivnosti ima značajan negativni uticaj na naše zdravlje.

ph-tabela

Šta možemo učiniti?

Nema potrebe za zabrinutost, zakiseljavanje organizma se lako može sprečiti. Prvi korak bi trebalo da bude odluka da ćete se posvetiti održavanju zdravog načina života! Ako budete obraćali pažnju na odgovarajući način ishrane, prekinete ili značajno smanjite neke od svojih štetnih navika, a tome dodate i redovnu ili barem dva puta nedeljno fizičku aktivnost, to će značajno doprineti poboljšanju vašeg zdravlja.

Osnove alkalizujuće ishrane

pH spektar

Trudite se da konzumirate alkalizujuće namirnice, umesto jutarnje kafe ili večernjeg vina bi trebalo piti jonizovanu alkalnu vodu iz Aquariona! Alkalne namirnice su one, koje su bogate kalijumom, natrijumom, magnezijumom i kalcijumom, pošto je njihov vodeni rastvor alkalan. Većina voća i povrća spada u tu grupu. Namirnice koje u velikim količanama sadrže hlor, fosfor i sumpor čine kisela jedinjenja, koja mogu doprineti zakiseljavanju. U ovu kategoriju spadaju meso, žitarice i mahunarke, kao i takvo voće i povrće, koje sadrži oksalnu, benzoatnu ili neku drugu organsku kiselinu.

Alkalizujuću dijetu je preporučljivo obogatiti „zelenim” dodacima ishrani, koji sadrže mineralne materije. Hlorofil iz lucerke sadrže Green Care tablete i Liquid Chlorophyll u tečnoj formi, koje ima izuzetno alklizujuće dejstvo. Spirulina Max i njena nova unapređena formula Spirulina Chlorella PLUS pored dve alge iz naziva sadrži još i pšeničnu travu, lucerku i jednu zaštićenu biljnu mešavinu od veoma vrednih „zelenih” sastojaka. Preparat Ocean 21 sadrži više od 200 aktivnih materija, koje imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje (između ostalog i 8 vrsta morskih algi).Power MinsMagneZi B6 i Strong Bones PLUS su specijalni preparati sa mineralnim sadržajima, koji mogu doprineti odgovarajućoj snabdevenosti organizma mineralima. OxyMax Low Deuterium Oxy Crystal zbog obilja negativnih OH jona takođe pozitivno utiču na alkalnost organizma.

Nemojte međutim zaboraviti ni to, da preterana alkalizacija takođe nije idealna za naš organizam, nego da bi trebalo da se trudimo da uspostavimo i održavamo ravnotežu!

Ukoliko se budete pridržavali ovih opisanih jednostavnih preporuka, već ste učinili nekoliko koraka u pravom smeru za jedan zdraviji i vitkiji stil života, koji će imati pozitivno dejstvo ne samo na Vaše fizičko zdravlje, nego i na opšte raspoloženje i stanje duha!

Napomena

– Alkalizacija i konzumiranje alkalne vode samo po sebi ne može prevenirati, tretirati ili otkloniti spomenute zdravstvene poremećaje, već može poslužiti samo kao dopunsko sredstvo. U slučaju već postojećih bolesti ili tegoba, obratite se svom lekaru.
– Dodaci ishrani ne mogu da zamene uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, kao ni zdrav način života praćen sa redovnom fizičkom aktivnošću.
– Pridržavajte se uputstva za upotrebu proizvoda koje se nalazi na nalepnici bočice!

Literatura:
– Dr. Kőszegi Tamás: A sav-bázis egyensúly és a táplálkozás 2001. július 
(Dr. Kesegi Tamaš: Alkalno-bazna ravnoteža i ishrana, jul 2001.)
– Dr. Tamási József: Sav-bázis egyensúly a komplementer orvosi praxisban 2001. július
(Dr. Tamaši Jožef: Alkalno-bazna ravnoteža u komplementarnoj lekarskoj praksi, jul 2001.)

4

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: