Svestrani cink

29 сеп

Svestrani cink  

Prema jednom članku objavljenom u renomiranom naučnom časopisu „Nature“, usled očekivanog rasta nivoa ugljen-dioksida, do 2050-e godine će sadržaj gvožđa i cinka u najčešće konzumiranim žitaricama trajno znatno opasti. To je posebno alarmantan podatak, ako uzmemo u obzir činjenicu, da baš te žitarice predstavljaju osnovni izvor unosa cinka i gvožđa, ali i pored toga, u ekonomski razvijenim državama ovaj problem je već postao opšta pojava kod dela populacije koja unosi veoma male količine belančevina životinjskog porekla, kao i kod vegetarijanaca.Cink je esencijalna mineralna materija, koja se mora redovno unositi u organizam u uravnoteženim količinama. Ima ključnu ulogu u rastu i metabolizmu ćelija, funkcionisanju imunog sistema, regulisanju i održavanju pH nivoa; a pored toga, sastavni je deo mnogih enzima i takođe je neophodan za pravilno funkcionisanje hormona, kao što su tiroidni hormoni i insulin.

Važno je i u detinjstvu

Cink igra važnu ulogu od samog početka. Nedostatak cinka može dovesti do poremećaja u rastu i razvoju, pojave anemije, uvećanja slezine, nedostatka apetita, podložnosti infekcijama i sporog zarastanje rana kod dece.

Izbegnite prehladu!

Međutim, pored već navedenih činjenica, cink ima i mnogo „opipljivije“ dejstvo. Pregledom uporednih rezultata 15 kliničkih ispitivanja, koje je objavljeno 2013 godine, došlo se do zaključka, da kada je suplementacija cinka počela u roku od 24 sata od pojave prvih simptoma, dolazilo je do značajnog smanjivanja vremena trajanja i intenziteta prehlade. Razlog za to može biti činjenica, da cink stimuliše razvoj ćelija imunog sistema, a isto može da se demonstrira i u laboratorijskim uslovima, kada cink može da inhibira (spreči) reprodukciju čak 8 od 9 rinovirusa odgovornih za nastajanje prehlade. Pored toga, cink uzet u vidu prevencije, može da smanji pojavu prehlade kod dece.

Ne budite depresivni!

Značajni rezultati su postignuti i u vezi između odgovarajuće snabdevenosti cinka i psihičkog stanja. Tokom jedne studije, tokom koje je ispitivano ukupno više od 1.600 ljudi, pronašli su vezu između niskog nivoa cinka u krvi i depresije. Taj odnos je bio direktno dokaziv; što znači da što je bila niža koncentracija cinka kod kontrolne grupe, to je bio ozbiljniji stepen depresije, dok istovremeno razlozi za razumevanje ove sprege još nisu u potpunosti ustanovljeni.

Može pomoći i u slučaju dijabetesa i povišenog holesterola

Prema rezultatima jedne sveobuhvatne studije koja je upoređivala rezultate 25 kliničkih ispitivanja, uključujući i podatke o više od 1.300 pacijenata učesnika, došli do zaključka, da suplementacija cinka u kombinaciji sa klasičnim terapijama lečenja, može da ponudi efikasnu podršku u procesima regulacije glikoze kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Redovna suplementacija cinka je dovodila do smanjenja nivoa šećera u krvi, kao i HbA1c nakon obroka i tokom dijete. Pored toga, takođe je dolazilo i do smanjivanja ukupnog nivo holesterola, dok se nivo dobrog HDL holesterola praktično povećavao.
Uprkos činjenici da je ozbiljan nedostatak cinka prvenstveno problem zemalja u razvoju, isto se takođe javlja u umerenoj ili malo ozbiljnijoj formi i u razvijenim državama. Iako se sa uravnoteženom ishranom mogu pokriti redovne dnevne potrebe cinka, međutim opšta generalna pojava deficita nam ukazuje na to, da se takva ishrana praktikuje samo u veoma ograničenoj meri. Srećom, danas već možete lako nadoknaditi taj nedostatak uz pomoć kvalitetnih dodataka ishrani. Izaberite Chelated Zinc ili Mega Zinc sa većom koncentracijom aktivne materije, koji oba sadrže organski vezani cink u helatnom obliku, ili tečni dodatak ishrani za jačanje imunog sistema SambuRex, koji takođe sadrži i cink.

Pažnja!
Chelated Zinc, MegaZinc
U slučaju tegoba sa bubrezima, posavetujte se sa svojim lekarom pre uzimanja, pošto treba imati u vidu, da se cink putem urina izbacuje iz organizma. Konzumiranje MegaZinc preparata se preporučuje samo u obliku privremenog tretmana.
SambuRex
Proizvod se ne preporučuje onima koji su alergični na lekovitu biljku krstašicu (cruciferae), pacijentima koji boluju od autoimunih obolenja i uzimaju lekove za supresiju imunog sistema. Ne preporučuje se deci mlađoj od tri godine. Period upotrebe ne treba da bude duži od 8 nedelja. Proizvod treba dobro promućkati pre upotrebe. Nakon otvaranja, proizvod treba čuvati u frižideru.

Korišćena literatura:
Increasing CO2 threatens human nutrition – Myers et al., Nature 07 May 2014 * Zinc supplementation and growth in children – Darnton-Hill, e-Library of Evidence for Nutrition Actions (eLENA) WHO, 2013 * A nyomelemek nyomában – Takács I., Medicina Könyvkiadó Zrt. 2001 * Zinc for the common cold – Singh M., Das RR., Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16
Oral zinc for the common cold – * Zinc in Depression: A Meta-Analysis – Swardfager et al., Biological Psychiatry Volume 74, Issue 12 , Pages 872-878, 15 December 2013 * Effects of zinc supplementation on diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis – Jayawardena et al., Diabetology & Metabolic Syndrome 2012, 4:13

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: