Psorijaza

10 окт

Psorijaza je jedan od veoma čestih kožnih problema sa kojima se čovek susreće.

Psorijaza je hronična, recidivirajuća, neinfektivna kožna bolest od koje boluje 2-3% stanovništva. Psorijaza se može javiti u bilo kom životnom periodu, mada se najčešće javlja između 20 i 30 godine života ili između 50 i 60 godine života. Podjednako su zahvaćene osobe muškog i ženskog pola. Učestalost zavisi od rase (ređe kod pripadnika crne i žute rase) i nacije (Indijancima i Eskimima je skoro nepoznata).

Uzrok nastanka psorijaze je još uvek nedovoljno poznat. Smatra se da nastaje usled poremećaja metabolizma normalnih ćelija kože; ali i kao posledica smetnji u radu jetre. Zdravoj koži treba oko mesec dana da se ćelije iz najdubljeg, bazalnog sloja transformišu i dođu do same površine kože. Kod psorijaze, ovaj proces traje samo nekoliko dana, što rezultira zadebljanjem kože i stvaranjem ljuspica. Sigurno je da je psorijaza polietiološko oboljenje, zapravo ona se klinički manifestuje kod genetski predisponiranih osoba izloženih kontinuiranom delovanju provokativnih faktora. 

Provokativni faktori su brojni i neki od njih su:
– infektivni agensi, bilo akutni (naročito kod dece i omladine),
– stres (sa godinama sve više slabi uticaj infektivnih agenasa, a raste uloga),
– hronična mikroiritacija (pritisak, povrede, izloženost određenim materijama),
– lekovi (antimalarici, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, beta blokatori, litijum…),
– gojaznost,
– hipokalcemija…

Za psorijazu je karakteristična pojava crvenila, zadebljanja kože u vidu riblje krljušti, te pojačano perutanje i svrab. Promene najčešće zahvataju kožu kosmatog dela glave, laktova, kolena i donji deo leđa. Osim kože psorijatičnim promenama mogu biti zahvaćeni i nokti. Promene se ređe javljaju na pregibima kao što su pazuh i prepone ili na dlanovima i tabanima.

Tok bolesti je hroničan sa periodima poboljšanja i pogoršanja kliničke slike. Leti su promene obično znatno manje izražene, dok u zimskom periodu obično sledi pogoršanje.

Kada se psorijaza pojavi na koži glave, oljuštena koža se slepljuje i oseća se pod prstima kao neravnina. Pored toga javlja se crvenilo i svrab. Zadebljala, ljuspasta koža obično se gomila duž linije gde počinje kosa na čelu, oko ušiju i oko potiljka. Psorijatične promene ne zahvataju dlake, već se isključivo javljaju na koži kosmatog dela glave. Tokom perioda kada je bolest najaktivnija, proizvodi i šamponi za normalnu kožu mogu da prouzrokuju dodatnu iritaciju.

Kako se hraniti?

Obavezno izbegavati: kobasice, suhomesnate proizvode, svinjsko meso, kao i supe spravljenje s njim; sve šta je kiselo: ocat, mošt, vino, limun, narandžu, grejpfrut, bobičasto voće i sokove spravljene od njega; crno grožđe, sirove jabuke, crnu kafu, čokoladu, kakao, med, jer ovi poslednji stvaraju kiselinu koju bolesna jetra ne podnosi. Takođe, treba izbegavati: sve vrste ribljih konzervi, dimljenu ribu, mesne konzerve, leću, sočivicu grašak, grašak, i sve vrste alkohola.

Preporučeno: mlečna jela, mleko i mlečni proizvodi, salate začinjene kiselom pavlakom/ vrhnjem, lagano meso – npr. teletina; kokošije meso, kuvana govedina, divljač, sveža ili smrznuta riba, lahko povrće, i svaki dan mnogo kompota od jabuka umesto svežeg voća.

U paleti CaliVitinih proizvoda postoje i oni koji mogu biti od izuzetne pomoći.

U slučaju da osoba ima više od 35 godina preporučuje se sledeće:

Ocean 21, Omega 3, Coenzym Q 10, Evening Primrose Oil (ulje žutog noćurka) piti i mazati pomešano sa kremom protiv psorijaze, Liquid Chlorophyll, Beauty Formula, plus neki od multivitamina.

U slučaju da osoba ima manje od 35 godina, izbaciti Coenzym Q10.

Dva slučaja iz iskustva potrošača koji su se pomoću CaliVitinih proizvoda rešili psorijaze:

Tecni hlorofilEvening primrise Oil13

1. 

LiverAid, Likuid Chlorophyll, Power Mins i vitamin C 500.  

Prve promene povlaćenja psorijaze osetio je nakon 3 nedelje korišćenja ovih suplemenata.

Nakon 2 meseca korišćenja psorijaza je bila jedva primetna, a nakon 4 meseca je potpuno nestala a kosa mu se vratila.

Sada koristi preventivne doze proizvoda.

2. 

– Liquid Chlorofillom u trajanju od 6 nedelja 2 x 2 kafene kašike u 2 dcl vode (detoksikacija).

–  Super megu 5o, 1 tabletu dnevno posle jeka i

– Evening primrose oil (ulje žutog noćurka), 2 +o + 2 posle jela . 

Moji podaci sa slikom

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: