„Vi ste ono što jedete” -Šta to ustvari znači!

25 нов

Probiotici za potrebe cele porodice!

Prema jednoj staroj izreci – „Vi ste ono što jedete”. Čak i naši preci su pretpostavljali, da ishrana, a samim tim i stanje naših creva ima značajan uticaj na naše zdravlje. I ne samo na zdravlje, već i naše mentalno stanje i raspoloženje!

Probiotici su takve prijateljske bakterije, koje žive u našim crevima (kao i vagini) i svojim prisustvom sprečavaju razmnožavanje štetnih patogena, doprinose održavanju neophodnog kiselog okruženja, kao i u dodatnim brojnim procesima, od kojih mnoge tek počinjemo da u potpunosti razumemo. Krenimo od početka!

Probiotici su od velikog značaja već i tokom trudnoće. Sa jedne strane, mogu puno pomoći u prevenciji ili ublažavanju zatvora, koji se često javlja u zadnjem stadijumu trudnoće, a sa druge strane može doprineti delotvornijoj apsorpciji određenih mineralnih materija, zahvaljujući čemu pomažu očuvanju zdravlja kostiju, kao što dodatno mogu doprineti i održavanju zdravlja vagine. Uporedni podaci dobijeni iz višestrukih studija su pokazala, da određena bakteriološka zapaljenja, kao i prehlada doprinose jačanju rizika od nastajanja preveremenog porođaja. I u tim slučajevima se preporučuju probiotici, jer su se pokazali delotvornim.

Zatvor može predstavljati neprijatni zdravstveni poremećaj ne samo tokom trudnoće, već se prilično često javlja i kod inače zdravedece. Nakon više studija koje su rađene isključivo sa odraslim učesnicima, isto je dokazano i putem kontrolisanog ispitivanja vršenog sa decom, da primena dobroćudnih bakterija pomaže u tretiranju zatvora. Takođe, i za tretiranje crevnih infekcija kod dece mogu biti od pomoći primena nekoliko sojeva lakto-bacilla (Lactobacillus), zahvaljujući kojima je čak moguće i skratiti dužinu trajanja infekcije. Kod dece, u čijim porodicama su česte pojave astme, alergije ili ekcema, suplementacija probioticima se takođe pokazala uspešnom, a pored toga, smanjila se i učestalost pojave zdravstvenih poremećaja gastrointestinalnog trakta! A pored toga, jedna nedavna studija pokazala je da čak mogu sprečiti i rizik od razvoja karijesa, koji nastaje usled specifičnog sloja naslaga na zubima, koje stvaraju određene bakterije.

U odraslom dobu očuvanje zdravlja gastrointestinalnog trakta je praktično nemoguće bez prisustva probiotika. Suplementacija probioticima ublažava neprijatne simptome takozvane „putničke dijareje”, ali takođe može doprineti i ublažavanju pratećih simptoma crevnih infekcija. Probiotici doprinose boljoj apsorpciji minerala koji učestvuju u procesima koštanog metabolizma, čime se smanjuje rizik od osteoporoze. Prema rezultatima više studija, tretman probioticima može doprineti ublažavanju simptomasindroma iritabilnih creva (IBS), a prema rezultatima jednog kontrolisanog naučnog istraživanja rađenog 2013. godine, takođe se pokazalo, da mogu biti korisni i za smanjenje trajanja proliva koji nastaje nakon tretmana antibioticima.

U starijem dobu se takođe mogu ispojiti već navedena blagotvorna dejstva, jer ponovo raste rizik od pojave zatvora, a tu je i veća verovatnoća za pojavu infekcija usled slabljenja imunog sistema. Dve nezavisne studije su pokazale, da kada je vakcina protiv gripa davana zajedno sa suplementacijom probiotika, to je razultiralo snažnije stvaranje antitela, naspram slučajeva kada nisu uzimani probiotici, a pored toga, došlo je i do smanjenja dužine trajanja respiratorne infekcije.

Iako se još uvek vrše ispitivanja kako bi se utvrdilo o tačno kakvom međusobnom odnosu se radi, pokazalo se, da crevna flora može imati uticaj i ulogu čak i u takvim stanjima, koja ranije nisu ni uzimana u obzir. Više studija je opisalo, da su utvrdili, da se crevna flora gojaznih osoba razlikovala od osoba koje ne pate od gojaznosti, jer su određene vrste bile prisutne u mnogo manjoj proporciji, tako da istraživači pretpostavljaju, da crevna flora izmenjenog sastava može imati ulogu u nastajanju gojaznosti.

CaliVita u svojoj ponudi probiotika ima sledeće proizvode: Ac-Zymes sa kapsulama male veličine, koje se lako mogu progutati, Acydophillus sa dodatnim vlaknima, kao i izuzetno ukusni ProbioBalance u formi žvakaćih tableta, sa dodatim prebioticima, koji predstavlja alternativu za očuvanje zdravlja crevne flore svih članova porodice. Iskoristite prednosti koje nude ovi preparati!

6 Varenje

Korišćena literatura:

Coudeyras, S., Jugie, G., Vermerie, M. és mtsa: Adhesion of human probiotic Lactobacillus rhamnosus to cervical and vaginal cells and interaction with vaginosis-associated pathogens – Infect. Dis.Obstet. Gynecol., 2008, 2008, Article
A comparative study of the effect of probiotics on cariogenic biofilm model for preventing dental caries – Lee et al., Arch Microbiol. 2014 Aug;196(8):601-9.
Effect of probiotics on gastrointestinal symptoms and small intestinal permeability in children with atopic dermatitis – Rosenfeldt, V., Benfeldt, E.:J. Pediatr., 2004, 145, 612–616.
Probiotics in the prevention of recurrences of bacterial vaginosis – Parma et al., Altern Ther Health Med. 2014 Winter;20 Suppl 1:52-7.
Is Bifidobacterium breve effective in the treatment of childhood constipation? Results from a pilot study – Tabbers et al., Nutrition Journal 2011, 10:19
Randomised clinical trial: A liquid multi-strain probiotic vs. placebo in the irritable bowel syndrome–a 12 week double-blind study – Sisson et al., Aliment Pharmacol Ther. 2014 Jul;40(1):51-62.
Randomised placebo-controlled double blind multicentric trial on efficacy and safety of Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium BB-12 for prevention of antibiotic-associated diarrhoea – Chatterjee et al., J Assoc Physicians India. 2013 Oct;61(10):708-12.
Probiotics in infectious diarrhoea in children: are they indicated? – Vandenplas et al., Eur J Pediatr (2007) 166:1211–1218
The relationship between gut microbiota and weight gain in humans – Angelakis et al., Future Microbiol. (2012) 7(1), 91–109
Probiotics and health: An evidence-based review – Aureli et al., Pharmacological Research 63 (2011) 366–376.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: