Delujte protiv dijabetesa

4 дец

„Tvoje zdravlje je tvoje pravo bogatstvo“ (Mahatma Gandi)

Dijabetes tipa 2 bi se u velikoj meri mogao preventirati sa pravilnim načinom života i uz odgovarajuću ishranu, a i lečenje je takođe zasnovano na tome. Održavanjem normalnog nivoa šećera u krvi i uz kontrolisanje nivoa lipida (holesterola, triglicerida) i krvnog pritiska, može da se uspori razvoj i pogoršanje već nastalih komplikacija. Ukolilo se pridržavate odgovarajućih pravila u vezi ishrane i redovno upražnjavate fizičke aktivnosti, uz primenu prirodnih sastojaka i u tesnoj saradnji sa svojim lekarom, takođe možete u velikoj meri poboljšati svoje zdravstveno stanje. Hajde da vidimo koje su to aktivne materije!

Koenzim Q10 protiv dijabetesa

Super Mega CoQ10

Tokom jedne kliničke studije pacijenti sa dijbetesom tipa 2 su dobijali dnevno 200 mg koenzima Q10 pored svojih regularnih lekova, tokom vremenskog perioda od 3 meseca. Rezultati su obećavajući, jer su značajno opale vrednosti koje ukazuju na fluktacije nivoa šećera u krvi (HbA1c i glicated albumin).

Jedna ranije rađena studija takođe opisuje blagotvorni efekat uzimanja koenzima Q10 od 200 mg dnevno na regulaciju glikemije. Prema rezultatima studije koja je uključivala obolele od koronarne bolesti srca, koenzim Q10 je bio delotvoran ne samo u smanjenju povišenog krvnog pritiska, već je takođe povoljno uticao na nivo insulina i šećera u krvi tokom dijete. Pored toga,  doprinelo je uspešrom smanjenju štetnog patološkog nivoa masnoće u krvi, tipične za obolele od šećeme bolesti i to u roku od 8 nedelja.

Primena vitamina D od detinjstva

Ddrops, vitamin D

Uz odgovarajuću snabdevenost vitamina D kod trudnica i novorođenčadi možemo doprineti budućem zdravlju dece, pošto nedostatak vitamina D tokom trudnoće povećava rizik od nastajanja dijabetesa tipa1 u detinjstvu.

Adekvatan unos vitamina D tokom ranih godina je takođe od velikog značaja, jer uočeno je da se kod dece može za čak i do 78% smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 1.

S druge strane, na osnovu studija, čini se da nedostatak vitamina D u odraslom dobu povećava rizik od nastajanja dijabetesa tipa 2, tako da vredi zapamtiti da je potrebno obezbediti redovan unos vitamina D. Pored toga, nedostatak vitamina D čak 2,5 puta povećava rizik od srčanih napada, što je – kao što smo već opisali – česta posledica dijabetesa.

Acai: blagotvorno dejstvo na metabolizam šećera

Asai 2

Acai ima zaista brojna pozitivna dejstva na zdravlje, a jedna od najvrednijih je i to da blagotvorno utiče na metabolizam šećera.

Prema rezultatima jedne kliničke studije koja je rađena 2011. godine, u slučaju odraslih osobe sa viškom telesne mase ili gojaznošću, uzimanje acaija je već samo nakon mesec dana ostvarilo izuzetno pozitivno dejstvo na metabolizam. Terapija u vidu svakodnevnog uzimanja voća acai od 200 mg na kraju je dovelo do značajnog smanjenja ukupnog i LDL holesterola (dok istovremeno, nivo HDL-a iliti „dobrog holesterola“ je ostao nepromenjen), smanjenja nivoa triglicerida, kao i nivoa šećera u krvi, kao i insulina učesnika. Pored toga, dovelo je i do opšteg smanjenja nivoa šećera u krvi nakon jela, tojest doprinelo je otklanjanju reprijatnih simptoma naglih promena nivoa šećera u krvi. Pored regulisanja metabolizma šećera, velika prednost je i smanjenje nivoa masti u krvi, pošto kod dijabetičara jako često ima problema i sa time i baš zbog toga se i razvijaju dodatna kardiovaskularna obolenja pored dijabetes.

Dijagnosticiranje dijabetesa, metaboličkog sindroma i insulinske rezistencije ne znači tragediju. Uz odgovarajuću svesnost i uz pridržavanje preporuka lekara i nutricioniste, kao i uz nekoliko prirodnih metoda možete da se izborite čak i sa ovim hroničnim obolenjima!

4

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: