Šta znači stabilizovani tečni kiseonik (Oxy Max)?

4 дец

Šta znači stabilizovani tečni kiseonik? 

oxy-max

Skoro svakog dana se pojavljuju novi članci i stručni izveštaji u medijima koji govore o pozitivnom uticaju vode obogaćene kiseonikom, dok se istovremeno javlja sve više pitanja u vezi raznih proizvoda koji sadrže stabilizovani kiseonik. Kako zapravo funkcioniše stabilizovani kiseonik? Kako bismo otklonili sve eventualne nedoumice, obratili smo se stručnjaku na ovom polju, pa smo zamolili dr Jožefa Kohana (Kohán József), da nam pomogne u tome, da i laicima na jednostavan i razumljiv način damo pravilne informacije u vezi ove tematike.

OXU

„Organizmu možemo obezbediti dodatni kiseonik na više načina: npr. hiperbaričnom terapijom (to jest udisavanjem kiseonika u posebnoj komori) ili putem primene raznih kupki i napitaka obogaćenih kiseonikom. Kiseonik se usled svog specifičnog hemijskog svojstva loše apsorbuje u vodi. Jedan deo – kao i sve ostale gasove potrebne za disanje – prenosi krv u rastvorenoj formi. Iako je ta količina (0,3 ml kiseonika u 100 ml krvi) veoma mala, ipak je važna, pošto kiseonik može samo u fizički rastvorenoj formi da se apsorbuje u tkiva. Naša krv 99% kiseonika prenosi u formi vezanoj za hemoglobin (Hb), koji se može naći u crvenim krvnim zrncima. Jedna Hb molekula može vezati najviše četiri molekule kiseonika, i može prenositi 70 puta više kiseonika u krvi, naspram fizički rastvorene količine u krvnom serumu. Fizički rastvoreni kiseonik u vodi predstavlja izuzetno malu količinu kiseonika koju možemo na taj način uneti, a pored toga, veoma loše se iskorišćava. Znači na taj način progutani životno važan gas predstavlja manje delotvoran izvor za brzo i efikasno dopunjavanje dodatne energije za organizam. Zato su mnogo delotvorniji rastvori koji sadrže tzv. “stabilizovani tečni kiseonik”. Oni nisu obogaćeni sa fizički rastvorenim kiseonikom, već sadrže kiseonik u hemijskoj vezi sličnoj hemoglobinu.

U slučaju fizički rastvorenog kiseonika O2 molekuli kiseonika se mešaju sa H2O molekulama vode, ali na taj način, što molekule vode okružuju molekule kiseonika, ali se ne mešaju međusobno kao jedinjenje. Prilikom hemijskog rastvaranja (kao npr. u proizvodima koji sadrže stabilizovani kiseonik) se međutim elementi nalaze u specijalnim hemijskim supstancama u vidu organskih molekula, kao posebni gradivni elementi, koje okružuju molekule vode, koje se raspoređuju u posebne grupe. Molekule koje sadrže kiseonik u vodi se ne dele dalje, to će se desiti samo pod uticajem kiselina, kao na primer na koži ili u želudcu. Tada se ta jedinjenja raspadaju i oslobađaju se O2 molekule. Stabilizovani kiseonik je dakle tako „dizajniran”, kako bi ćelijski enzimi mogli da razbiju te hemijske veze, to jest kako bi mogli da oslobode za njih potreban kiseonik. Oslobođene molekule kiseonika dospevaju u kapilare mukoze gastrointestinalnog trakta, i tamo mogu čak duplo povećati nivo rastvorenog kiseonika u krvnoj plazmi (onog kiseonika koji nije vezan za hemoglobin crvenih krvnih zrnaca). Razmena gasova između epitela se efikasnije obavlja tamo gde je mukoza vlažnija. Baš iz tog razloga se mnogo manje kiseonika može apsorbovati kroz kožu, nego na primer putem pluća, koja su prekrivena tankim slojem tečnosti. Isto tako, putem usta, jednjaka, želudca i intestinalne mukoze – usled slične epitelne strukture – je isto mnogo jednostavnija i efikasnija apsorpcija kiseonika. Stabilizovani tečni kiseonik je zapravo voda, koja sadrži materije koje snažno vezuju O2. Ne treba ga pogrešno smatrati za isto kao tečnosti i mineralne vode obogaćene sa fizički rastvorenim kiseonikom, već je u pitanju takav proizvod, koji sadrži biološki iskoristivi kiseonik u specijalnoj hemijskoj vezi.
Dr. Jožef Kohan

1

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: