Ne dozvolite da budete jedna od svake četvrte osobe?

30 дец

Ne dozvolite da budete jedna od svake četvrte osobe?

 

U skoro svim razvijenim zemljama, kardiovaskularna obolenja su među vodećim uzrocima smrti. Isto tako česta pojava je i metabolički sindrom, koji je zapravo zajednički termin koji označava faktore rizika koji se istovremeno javljaju u vezi metabolizma ugljenih hidrata i metabolizma lipida. Prema određenim podacimasvaka četvrta osoba pati od metaboličkog sindroma, koji obuhvata gojaznost u predelu stomaka, visok nivo šećera u krvi, visok nivo masnoća u krvi (LDL-holesterol, trigliceridi) i visok krvni pritisak. U pitanju je prilično podmuklo obolenje, pošto visoki nivo šećera u krvi ili povišeni holesterol generalno ne daju nikakve simptome, sve dok ne dođe do ozbiljnijeg zdravstvenog problema, ali u međuvremenu nastavljaju da narušavaju zdravlje, i doprinose povećavanju rizika od nastanka srčanih oboljenja i dijabetesa.

Ne treba da se uplašite ni ukoliko kod sebe primetite neke od navedenih simptoma! Ranija ispitivanja su potvrdila, da ishrana bogata antioksidansima može pomoći u tretiranju metaboličkog sindroma.

Dijabetes

U jednom ispitivanju su analizirali navike u ishrani žena starosne dobi od 18 do 76 godina. Utvrđeno je, da povišeni unos antocijanina antioksidantnog dejstva dovodi do smanjenja nivoa insulinske rezistencije i nivoa insulina, a analize krvi su pokazale i smanjenje nivoa CRP indeksne vrednosti, kojom se označava stepen zapaljenja.

Jedna druga studija, u kojoj su učestvovale i ženske i muške osobe i koja je rađena 2012-e godine u Sjedinjenim Američkim Državama, dokazala je, da povišeni unos antocijanina smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2, što je takođe potvrdila i jedna druga studija iz 2013-e godine.

Visok krvni pritisak, infarkt

U tretiranju visokog krvnog pritiska mogu biti od koristi i bioflavonodid, koji takođe poseduju antioksidantno dejstvo, jer prema rezultatima jedne sveobuhvatne studije, koja je upoređivala i analizirala rezultate dobijane tokom raznih ispitivanja tokom 14 godina i objavljena je 2012-e, pokazalo se, da ishrana bogata antocijaninjmamože smanjiti rizik od nastajanja visokog krvnog pritiska. Na osnovu istih podataka, došlo se i do zaključka, da povišeni unos antocijanina može doprineti smanjenju rizika od nastajanja srčanog infarkta.

Zašto nabrajamo sve ovo? Zato što i dobijeni rezultati spomenutih ispitivanja ukazuju na to, od kolikog značaja mogu biti određeni sastojci u sklopu naše ishrane za naše zdravlje. Antocijanini su takva jedinjenja, koja između ostalog daju tamno crvenu, plavu ili ljubičastu boju voću i povrću, kao što su na primer cvekla ili borovnica. Da li, i koliko često konzumirate ove namirnice? Ako su u pitanju male ili zanemarljive količine, preporučujemo Vam jedno jednostavno i izuzetno ukusno rešenje, u vidu Organic Acai voćnog soka.

Acai bobice su tamno ljubičaste boje, izuzetno su bogate antioksidansima, antocijaninima i flavonoidima. Acai voćni sok sadrži i veoma vredne vitamine i mineralne materije, kao i značajne količine antocijanina, koji doprinose zaštiti kardiovaskularnog sistema, prevenciji i tretiranju visokog krvnog pritiska. Pored toga, prema rezultatima određenih ispitivanja, kod gojaznih osoba može biti od pomoći za regulisanje nivoa insulina i šećera u krvi, pošto je prema iskustvima, dnevno dva puta uzimani acai voćni sok u trajanju od mesec dana doprineo padu povišenog nivoa insulina i šećera u krvi, a pored toga, dovelo je i dopoboljšanja nivoa masnoća u krvi, i to tako, da se istovremeno nije smanjivao nivo HDL-holesterola.

Probajte i Vi acai sok i sačuvajte svoje zdravlje!

Registrujte se OVDE

Acai_wellness SRB 2

Korišćena literatura:
Intakes of Anthocyanins and Flavones Are Associated with Biomarkers of Insulin Resistance and Inflammation in Women – Jennings et al., J Nutr. 2014 Feb;144(2):202-8.
Higher Dietary Flavonol Intake Is Associated with Lower Incidence of Type 2 Diabetes – Jacques et al., J Nutr. 2013 Sep;143(9):1474-80.
Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women – Wedick et al., Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):925-33.
Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults – Cassidy et al., Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):338-47
High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women – Cassidy et al., Circulation. 2013 Jan 15;127(2):188-96.
Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study – Udani et al., Nutrition Journal 2011, 10:45
2

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: