Dijabetes – Vitamin D kao naš anđeo čuvar

26 јан

Iako su razlozi nastanka dijabetesa tipa 1 i 2 različiti, vitamin D i odgovarajući nivoi vitamina D bez obzira na to imaju izuzetnu važnu ulogu u prevenciji.

Dijabetes tipa 2

I u slučaju šećerne bolesti tipa 2 vredi obratiti pažnju na to, da β-ćelije u slučaju nedostatka vitamina D stvaraju manje insulina, međutim taj proces je do određene faze obolenja reverzibilan, i uz postizanje odgovarajućeg nivoa vitamina D se može poboljšati i stvaranje insulina. Pored toga, nekoliko ciljano vršenih ispitivanja je ukazalo na to, da postoji negativna veza između nivoa vitamina D i učestalosti pojave dijabetesa tipa 2, na osnovu čega se može zaključiti, da što je niži nivo vitamina D, tim je veći rizik od nastajanja šećerne bolesti.

Suplementacija vitamina D

Naše geografsko podneblje karakteriše nedostatak vitamina D, posebno tokom zime, ali čak i tokom leta, samo oko 50% potreba se može ostvariti putem izlaganja suncu. Sve ovo nedvosmisleno ukazuje na značaj suplementacije vitamina D, počevši već od najranijeg doba. Vredi razmisliti o tome, da li je već bilo slučajeva autoimunih obolenja ili šećerne bolesti u porodici i da li smo mi sami gojazni, da li uzimamo sredstva za snižavanje holesterola ili je slučajno već dijagnostikovana rezistencija na insulin. Sve nabrojeno je na žalost itekako česta pojava i svakako vredi shodno tome po potrebi povećati unos vitamina D, pored preporučenih promena u životnom stilu.
Više o Vitaminu D pročitajte OVDE.
Secerna bolest
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: