ANEMIJA NIJE BEZAZLENA BOLEST, REŠITE JE SE NA VREME

20 феб

Uvodna napomena

Naše CaliVita info večeri bi zaista trebalo da posećuju svi oni kojima je stalo do svoga zdravlja, bez obzira da li pristupili našem CaliVita Timu ili ne, pogotovio što je ulaz besplatan i bez ikakvih nametnutih obaveza. Na svakoj ovakvoj večeri obrađuje se neka tema iz oblasti zdravlja (uzroci, simptomi, posledice, preventiva, lečenje) a informacije su dragocene za svakoga. Konsultacije sa lekarom su takođe besplatne i neobavezujuće.

Lekarsko predavanje: ANEMIJA PODMUKLA I OPASNA BOLEST I KAKO JE SPREČITI

19

Dragocene informacije o ovoj bolesti sa kojom se susreće veliki broj populacije kod nas i u svetu, naročito ženske, pružio nam je dr Aleksandar Aca Atanasijević, specijalista urgentne medicine, lekar u Hitnoj pomoći leskovačkog Doma zdravlja.

Dr  Aca, divan lekar i čovek blage naravi započeo je svoje predavanje o tome kako je anemija odredila njegov životni poziv. Neka mi naš dr Aca ne zameri što ću to ovde zapisati, ali je on u svoju priču uneo toliko emocija da me je to duboko dirnulo, a kako je za sve vreme predavanja u Sali bio tajac a koncentracija na zavidnom nivou, verujem da su i ostali prisutn bili u istoj situaciji.

Dr Aca je kao desetogodišnji dečak shvatio ozbiljnost anemije jer je njegova majka imala taj problem. Lečenje je pokušavano na razne načine ali njoj nije ništa od toga pomoglo pa je jednog trenutka završila u bolnici u veoma teškom stanju. Doktor Aca je tada, kao desetogodišnjak koji je voleo svoju majku i strahovao za njen život, odlučio da će, kad poraste, biti lekar kako bi izlečio svoju majku. O tome je maštao tokom celog školovanja i svoju je želju ostvario.

Kasnije je dr Aca shvatio da su svi hemijski lekovi protiv anemije istovremeno i opasni i sa vrlo neprijatnim nuspojavama, pa je počeo da proučava i prirodu kako bi pronašao nešto što će pomoći a nenaškoditi.

Pronašao je CaliVitu i njene fantastične prirodne proizvode koji zaista pomažu a ne štete.

Tako je postao lekar integrativac.

Dirljiva priča, ali i poučna. Nikad ne znamo koji trenutak će odrediti naš životni put i cilj, a ako je želja za ostvarenjem nekog cilja zaista jaka, čovek, ma u kom životnom dobu bio, svoju energiju usmeri prema ostvarivanju tog cilja i tada uvek uspe.

Anemija (Malokrvnost)

Anemija može biti veoma ozbiljno stanje koje ponekad značajno utiče na kvalitet života. Tegobe sa anemijom najčešće imaju osobe sa krvnom grupom A.

Kako anemija utiče na telo?

Krv se sastoji od 3 tipa ćelija (crvenih krvnih zrnaca – eritrocita, belih krvnih zrnaca – leukocita i krvnih pločica – trombocita) koje cirkulišu našim krvotokom. Eritrociti sadrže crveni i gvožđem bogati protein – hemoglobin (Hb), koji prenosi kiseonik iz pluća do svih mišića i organa našeg organizma. Normalan život i funkcionisanje je nemoguće bez kiseonika. 
Anemija je stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. U tom slučaju, mali broj eritrocita sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika organima kao što su mozak, srce, mišići , smanjena. Na taj način kada ste anemični osećate mentalnu i fizičku slabost. Kada je broj eritrocita smanjen, srce radi brže u pokušaju da većim proticanjem krvi nadoknadi manjak kiseonika u krvi siromašnoj eritrocitima. 

Uzroci anemije

 • Gubitak krvi – Brojna oboljenja (bubrega, zglobova, krvotvornih organa, menstrualni ciklus kod devojaka i žena….)
 • Neželjena dejstava lekova
 • Neadekvatna ishrana i nedostaci vitamina i gvožđa
 • Trudnoća
 • Naporne vežbe i treninzi (sportisti)
 • Ako imate krvnu grupu A, podložni ste anemiji

Simptomi nedostatka gvožđa

 • Simptomi nedostatka gvožđa uključuju anemiju, zamor, ubrzani rad srca, zadihanost, smanjenu konenctraciju, vrtoglavicu, poremećen san, teške menstrualne bolove i krvarenje, ispucale usne, zapaljenje oka, čir usana, gubitak kose, glavobolja, napetost bez razloga (anksioznost). 

  Nizak nivo gvožđa u krvnoj plazmi može da uzrokuju svrab kože posebno kod starijih osoba. Nokti postaju meki, krti i beli.

  Ukoliko se kod trudnica javi nedostatak gvožđa može lakše doći do infekcije ploda nakon porođaja, spontanih pobačaja i prevremenog porođaja. Nedostatak gvožđa može uzrokovati malu telesnu masu kod novorođenih beba i povećan rizik od anemije deteta. U drastičnim sučajevima može doći i do smrti deteta pri rođenju. 

  Nedostatak gvožđa je povezan i sa povećanom smrtnošću starijih osoba zato što nizak nivo gvožđa povećava rizik od srčanih oboljenja. 

Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi. Zbog toga se lako zamenjuje tegobama koje se viđaju u drugim bolestima ili nakon korišćenja nekih lekova, ili se jednostavno zanemaruju.. Anemija vam može samnjiti životnu energiju do mere da vam otežava obavljanje najosnovnijih kućnih aktivnosti. Ona pogoršava tegobe koje stvaraju i druge bolesti ukoliko se međusobno udruži pa pospanost, slabost, malaksalost i drugi simptomi postaju veoma izraženi. Simptomi anemije su sledeći:

 • Umor – pospanost
 • Slabost – brzo zamaranje
 • Vrtoglavica i nesigurnost
 • Bledilo kože i sluznice usana, desni, konjuktiva, noktiju i dlanova
 • Ubrzan srčani rad – tahikardija
 • Osećaj hladnoće naročito ekstremiteta-ruku i nogu
 • Tuga i depresija
 • Smanjanje seksualnih funkcija
 • Poremećaji sna i smanjenje apetita

Kako je simptome lako zameniti simptomima koji se javljaju u drugim oboljenjima  važno je, ukoliko postoji osećaj intenzivnog zamora i drugih navedenih tegoba, proveriti nivo gvožđa u krvi.

Takođe, jedna od dobrih savremenih metoda dijagnostikovanja anemije ili podložnosti organizma ovoj bolesti je pregled žive kapi krvi (darkfild mikroskopija).

Ukoliko se anemija ne leči na vreme, teško stanje organizma može dovesti do poterebe za transfuzijama krvi. Osim toga niske vrednosti ertitrocta mogu dovesti do dodatnih zdravstvenih problema: Anemija može dovesti do preopterećenja vašeg srca i pojave srčanih tegoba, u pokušaju da popravi dopremanje kiseonika u tkiva iz krvi siromašne eritrocitima. Anemija vam može otežati mentalne procese. Kada vaš mozak ne dobija dovoljno kiseonika, biće vam teško da učite, pamtite a kasnije čak i da pišete, čitate ili obavljate svakodnevne poslove. Ukoliko anemija dugo traje ili se simptomi pogoršavaju sve ovo može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje. 

KAKO DA UNOSITE VIŠE GVOŽĐA

Dnevna doza je 14mg gvožđa u normalnim prilikama.

Ženama od 19 do 50 godina dnevno se preporučuje da unose 18 miligrama gvožđa. Ali ako su trudne, potrebno je uneti 27 miligrama. Ako doje, trebalo bi da unose samo 9 miligrama. S obzirom na to koliko je teška menstruacija, može se uneti i više. Ženama starijim od 50 potrebno je 8 miligrama dnevno. 

Porcija sočiva, spanaća, govedine, koštunjavog voća i piletine daje vam već nekoliko miligrama.

Kada se radi o gvožđu, . Prema nekim novijim istraživanjima, prekomeran unos gvožđa može dovesti do oštećenja unutrašnjih organa i povećati rizik od dijabetesa, srčanog udara i raka, naročito kod starijih ljudi.

CaliVita je razvila čitav niz preparata koji mogu veoma efikasni pomoći u prevenciji i lečenju anemije, kao i negovanju postignutih rezultata nakon izlečenja.

Među njima su Iron Plus (sa 14mg helatnog gvožđa, vitaminom C i kompleksom biflavonoida), Vital – specijalan proizvod prema krvnim grupama (A, B, AB, 0), Nev Life za trudnice i dojilje,  kao i drugi multivitaminsi i mineralni proizvodi:  Full Spektrum,  Mega i Super Mega 50, Senior Formula, Menopausal formula.

Za decu:  Lion Kids +D.

Za sve: Organic Noni

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Tokom večeri o kompaniji, kvalitetu, naučnoj osnovi u kombinaciji i sastavu elemenata u proizvodima i paleti proizvoda govorili su profesor Zoran Anđelković i naša mlada doktorka Marija Smiljković koja se je nedavno upoznala sa CaliVitom, ali su njena filozofija zdravog života i čuvanja zdravlja, mogućnosti i kvalitet proizvoda privuklji njenu pažnju i ona je oduševljena što može i na taj način da pomogne svojim rođacima,  prijateljima, poznanicima i svima koji žele da što manje posećuju lekare a da pritom ostanu uvek zdravi ivitalni.

 18 11

O načinu kako doći do proizvoda po diskontnim cenama i koristiti sve besplatne usluge lekara savetnika, akcije, poslovnu mogućnost i sve druge pogodnosti koje CaliVita nudi svojim registrovanim članovima, govorila je Nataša Gavrilović, diplomirani inženjer poljoprivrede, uska specijalnost -ljudska ishrana.

O savremenom načinu komunikacije sa ljudima i širenju informacija o CaliVitinim fantastičnim proizvodima u koje je prosto zaljubljena, o zdravlju i čuvanju zdravlja putem bloga i interneta govorila je Radunka Duna Bogdanovič.

244

Veče je bilo zaista bogato i korisno.

Vidimo se u martu. Pridružite nam se da zajedno delimo svoja znanja i iskustva. Mnogima će ove informacije promeniti život i stil života i učiniti da žive zdravije, bolje i kvalitetnije.

Vaša Duna.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements

2 реаговања to “ANEMIJA NIJE BEZAZLENA BOLEST, REŠITE JE SE NA VREME”

 1. Latinka фебруар 20, 2015 у 10:50 pm #

  Sele moja, uvek me iznova oduševiš svojim tekstom i predstavljanjem Calivita večeri. Hvala ti na tome .Sjajna si UČITELJICEEEEEEEEEEEE !!!!

  Liked by 1 person

  • Duna фебруар 20, 2015 у 11:00 pm #

   To važi i za tvoje tekstove. Lati. Kad čovek piše srcem kao što to činimo mi, onda unese dušu u svaku reč i to je ono pravo, iskreno, lek za dušu. Hvala i tebi. Nasmejala si me i raznežila opisom moje ličnosti. Pomislih, da li sam ovo stvarno ja? 🙂

   Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: