Uloga vitamina D i koenzima Q10 kod kardiovaskularnih obolenja

17 апр

Voli ŽIVOT!

Ukoliko pitate prosečnu osobu od koje bolesti strahuje najviše, najčešći odgovor će biti maligna obolenja. Ali bez obzira na to, šta mislite, koje obolenje je vodeće po pitanju stope smrtnosti širom sveta?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), vodeći uzrok smrtnosti usled obolenja na globalnom nivou jesu kardiovaskularna obolenja, jer praktično svaka treća osoba umire od toga, i to najviše zbog bolesti koronarnih arterija koje snabdevaju srce, kao i usled moždanog udara. Ovo su prilično bolni podaci, posebno ako uzmemo u obzir, da se velika većina ovih obolenja može prevenirati uz odgovarajući stil života, uz koji bi od posebnog značaja bili uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost.

Za poboljšanje i održavanje zdravlja srca i kardiovaskularnog sistema mogu se koristiti i prirodna sredstva. Za nedostatak vitamina D se znalo još od ranije, da to povećava rizik od nastajanja komplikacija u kardiovaskularnom sistemu. Prema rezultatima jedne studije koja je obuhvatala 57.000 pacijenata, nedvosmisleno je utvrđeno, da odgovarajući nivo vitamina D pomaže u smanjenju – između ostalog – stope smrtnih slučajeva kardiovaskularnog porekla. Rezultati jedne studije koja je rađena u trajanju od 6 meseci i u kojoj su učestvovali osobe sa hroničnim poremećajem rada srca, koji su uzimali 2000 IJ vitamina D svakodnevno, kako bi uspešno poboljšali funkcionisanje pumpanja srčanog mišića, tojest, došlo je do povećavanja količine krvi koje je srce tokom rada pumpalo u krvotok, pa samim tim i do smanjenja krvnog pritiska. Pozitivno dejstvo vitamina D na rad srca je od posebnog značaja, zato što se u poslednje vreme, bez obzira na to da postepeno dolazi do blagog smanjenja broja smrtnih slučajeva nastalih usled kardiovaskularnih zdravstvenih poremećaja, u isto vreme, učestalost pojave ovog poremećaja se zapravo povećava.

Druga aktivna materija, koja ostvaruje izuzetno blagotvorno dejstvo u vidu dopunskog sredstva za terapije poboljšanja zdravstvenog stanja kod osoba sa poremećajem funkcionisanja kardiovaskularnog sistema je koenzim Q10. Koenzim Q10 je aktivna materija sa antioksidantnim dejstvom, koje se prirodno luči i u našem organizmu i unosi putem odgovarajuće ishrane, ali na žalost, upravo baš u slučaju prevencije ili tretiranja kardiovaskularnih zdravstvenih problema se najčešće primenjuju određena sredstva za smanjenje nivoa holesterola, koja pored toga dovode i do smanjenja prirodnog stvaranja koenzima Q10. Zato se posebno preporučuje dodatno uzimanje koenzima Q10 u vidu dodataka ishrani, jer se dokazalo putem višestrukih naučnih ispitivanja, da u slučaju hroničnih problema funkcionisanja kardiovaskularnog sistema može doprineti ublažavanju neprijatnih pratećih simptoma, kao i poboljšati kvalitet života kod takvih osoba. Prema rezultatima ispitivanja, dnevni unos 60-200 mg koenzima Q10 je dovodilo do poboljšanja funkcionisanja srčanog mišića, a pozitivno dejstvo je bilo još izraženije kod onih osoba, koje nisu uzimale sredstva za smanjenje povišenog pritiska u vidu ACE-blokatora. Pored toga, višestruka ispitivanja su pokazala i to, da je stepen smrtnosti bio veći kod onih osoba, kod kojih su izmereni niži nivoi koenzima Q10, naspram osoba sa višim nivoima koenzima Q10. Zbirna iskustva dobijena tokom raznih ispitivanja tokom prethodnih nekoliko decenija nedvosmisleno pokazuju – što je nedavno i objavljeno u jednoj sveobuhvatnoj publikaciji – da uzimanje velikih količina koenzima Q10 u vidu dodataka ishrani (3×100 mg/dnevno) u toku dužeg vremenskog perioda predstavlja bezbednu i delotvornu dodatnu terapiju za osobe koje pate od poremećaja zdravlja funkcionisanja kardiovaskularnog sistema. Naime, u kontrolnoj grupi, kod osoba koje su dobijale koenzim Q10, došlo je do smanjenja broja smrtnih slučajeva nastalih usled kardiovaskularnih poremećaja zdravlja, učestalosti slučajeva odlazaka na bolničko lečenje, kao i ublažavanja neprijatnih pratećih simptoma.

Pored navedenih, redovno podvrgavanje periodičnim zdravstvenim kontrolama ponekad može biti od životnog značaja. Običnom analizom krvi se može utvrditi, da li je povišen nivo holesterola ili triglicerida, i da li postoji neki poremećaj sa metabolizmom ugljenih hidrata; a za merenje krvnog pritiska nije potrebna ni analiza krvi. U većini slučajeva kardiovaskularnih obolenja tokom starijeg doba, glavni uzročnici su najčešće povišeni krvni pritisak, kao i poremećaj metabolizma šećera i masti, a dobra vest u vezi toga je to, što se svi ovi poremećaji mogu efikasno tretirati, tako da značaj redovnih kontrola svakako ne treba potcenjivati!

Moguće je poručivanje proizvoda i za inostranstvo.

Kontakt za obaveštenja,  kupovinu suplemenata po diskontnim cenama,  lekarske konsultacije, zakazivanje pregleda žive kapi krvi:

069-2359694  ili 064-2359694

rbduna@gmail.com

Kodni broj za registrovanje  ili kupovinu suplemenata po diskontnim cenama u bilo kom diskontu kod nas i u svetu: 381 4324852

Srce 2

Korišćena literatura i izvori:
Vitamin D supplementation and total mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials – Autier P. et al., Arch Intern Med. 2007 Sep 10;167(16):1730-7.
Association of vitamin D deficiency with heart failure and sudden cardiac death in a large cross-sectional study of patients referred for coronary angiography – Pilz S et al., J Clin Endocrinol Metab. 2008 Oct;93(10):3927-35.
Effects of six months of vitamin D supplementation in patients with heart failure: a randomized double-blind controlled trial – Dalbeni et al., Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 Aug;24(8):861-8.
The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial – Mortensen et al., JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9.
Protective cardiovascular and renal actions of vitamin D and estrogen – Gangula et al., Front Biosci (Schol Ed). ; 5: 134–148.
WHO: Q&As on hypertension

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: