Kora bele vrbe kao pomoć za održavanje zdravlja starijih

31 мај

Sa prolaskom godina, očekuju nas nove vrste izazova. Sa jedne strane, treba da posvetimo posebnu pažnju očuvanju našeg zdravlja, dok istovremeno ne smemo zanemariti ni mentalne sposobnosti, a treba prevenirati i postepeno pogoršanje čula. Tipična slika koja nam pada na pamet u ovom slučaju je bakica, sa velikim naočarima i slušnim aparatom, koja povremeno brka i imena svoje dece i unučadi. Ali to ne mora neizbežno biti tako, demencija ne predstavlja obavezan deo starenja: uz pomoć prirode, moguće je da očuvamo i održimo mentalnu svežinu i usporimo pogoršavanje opšteg stanja, što je itekako moguće, baš poput očuvanja zdravlja i u poznijim godinama.

Kora bele vrbe se još od davnina koristi u narodnom lečenju, prvenstveno za ublažavanje bolova i smanjivanje upala, ali su oblasti primene u stvari daleko šire od toga, i može da pomogne prvenstveno starijim osobama u očuvanju psiho-fizičkog zdravlja.

Kora bele vrbe sadrži salicin, koji se u našem organizmu nakon što se transformiše u jetri, pretvara u acetilsalicilnu kiselinu, koja je poznata i kao glavni sastojak aspirina, ali ima mnogo blaže dejstvo i daleko manje nepoželjenih dejstva.

Acetilsalicilna kiselina zahvaljujući svom svojstvu da smanjuje rizik od razvijanja krvnih uguršaka, sada se već rutinski primenjuje za tretiranje i prevenciju tromboze, srčanog infarkta i šloga, i verovatno zahvaljujući istom dejstvenom principu, može da pomogne i za smanjenje stepena staračke demencije.

Simptomi moždanog udara su manje-više spektakularno vidljivi i prilično nedvosmisleni, ali u starijem dobu se ponekad mogu javiti i takvi slučajevi malih šlogova (tzv. tihi šlogovi), koje osobe koje ih pretrpe praktično ni ne primete, jer ne utiče na njihove svakodnevne živote – dok istovremeno iste prouzrokuju oštećenja na mikroskopskom nivou, koja kasnije mogu dovesti do nastanka staračke demencije. Postoji mogućnost, da acetilsalicilna kiselina može imati blagotvorno dejstvo u prevenciji od staračke demencije zahvaljujući smanjenju broja i učestalosti slučajeva malih šlogova, usled svojstva razređivanja krvi.

Sa druge strane, prema rezultatima nekih novijih ispitivanja, utvrđeno je da se među korisnicima acetilsalicilne kiseline Alchajmerova bolest javlja ređe. Tačan uzrok tog fenomena još nije otkriven, ali najverovatnije zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu acetilsalicilne kiseline, doprinosi i sprečavanju formiranja Alchajmerove bolesti nastale usled hroničnih upala.

Maligna obolenja su takođe u porastu i pogađaju sve veći broj starijih osoba. Jedan od najčešćih faktora rizika crevnih tumora kod većine je starost, jer čak 90% slučajeva pojave ovog obolenja pogađa osobe starije od 50 godina. Jedna sveobuhvatna studija koja je sumirala rezultate više različitih ispitivanja, potvrdila je, da dugotrajna primena acetilsalicilne kiseline može biti efikasno za smanjenje rizika od nastajanja kolorektalnog kancera. Nakon praćenja podataka u trajanju od 23 godina, ne samo što je registrovan manji broj slučajeva, već je i stopa smrtnosti usled kancera bila manja za 40% kod pacijenata koji su uzimali acetilsalicilnu kiselinu. Naravno, čak ni primena prirodnih rešenja ne umanjuje značaj redovnih pregleda i kontrole zdravlja!

Acetilsalicilna kiselina u formi poznatog leka je manje efikasna: dejstvo traje kraće, dok je broj sporednih neželjenih efekata mnogo veći. Zato, preporučujemo Vam da date prednost prirodnom sredstvu White Willow uz konsultacije sa Vašim lekarom!

bela vrba 2

Korišćena literatura i izvori: 
Alzheimer’s disease prevention & acetyl salicylic acid: a believable story – Pomponi et al., Indian J Med Res. 2014 Jan; 139(1): 1–3.
Aspirin Alternatives Salicin Containing Herbs – Art Presser, PharmD, Huntington College of Health Sciences 2009
Use of Aspirin and NSAIDs to Prevent Colorectal Cancer, Evidence Syntheses, No. 45 – Alaa Rostom, MD et al., University of Ottawa Evidence-based Practice Center at The University of Ottawa, Ottawa, Canada
Gyógynövénytár, Útmutató a korszerű gyógynövény-alkalmazáshoz – Szendrei, Csupor (szerk.), Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest 2009
Colorectal Cancer Prevention (PDQ®) – National Cancer Institute at the National Institute of Health

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: