Noni, šta je to?

27 јун

Noni sok, zdravlje u boci

Količina 1 l

3

Noni je poznat kao kraljica voća, a koristi se više od 2000 godina kao prirodni tonik i lek za poremećenu ravnotežu  probavnog, crevnog i disajnog sistema i imuniteta. 

Supstanca  po kojoj je noni postao poznat i koja je na neki način temelj njegovih terapeutskih sposobnosti je veliki molekul prokseronina, koga organizam/jetra pretvara u fiziološki aktivan oblik kseronin. Telo koristi kseronin u ciljanim ćelijama za pokretanje metaboličkih procesa.

Koristeći kseronin ćelije se mogu brže i uspješnije obnavljati, no za svaku obnovu treba vremena pa za tu svrhu Noni treba koristiti najmanje 3 meseca.

Skopoletin iz Nonija pojačava proizvodnju serotonina i melatonina u organizmu.

Redovnom uporabom nonija postižemo bolji rad mozga i nervnog sistema, bolje raspoloženje, bolji san, noni suzbija potištenost i napade migrene, reguliše osjećaj gladi koji je često posledica stresa i nemira. S obzirom da skopoletin možemo opisati kao supstancu za opuštanje, pomaže i kod povišenog kao i sniženog krvnog pritiska, grčeva, mišićnih i menstrualnih bolova, astme i plućnih tegoba, itd. 

Damnakantal učestvuje u procesima kontrole ćelijske deobe te tako koči nekontrolisano bujanje ćelija, a može pomoći i pri zaštiti od negativnih posledica zračenja na ljudski organizam. Budući da učestvuje u postizanju optimalnog nivoa tzv. T- i B-stanica, pojačava delotvornost imuniteta.

Aktivni sastojci u Noniju imaju sposobnost da smanje angiozni bol, spreče stvaranje krvnih ugrušaka i lepljenje krvnih pločica (trombocita), poboljšavaju rad creva, pomažu izlučivanje insulina, pospešuju hormon rasta kao i potenciju,a putem mehanizma opuštanja krvnih sudova doprinose smanjenju visokog krvnog pritiska.

Manje poznat element je i limonen koji ima snažno protutumorsko delovanje, a kao sastojak nonija deluje sinergijski sa prokseroninom i damnakantalom. Tu su i eugenol i asperulozid, sastojci koji imaju antiupalno delovanje.

Pored navedenog dejstva, noni je veoma koristan i za sve koji treniraju; 18 aminokiselina koje sadrži pospešuju razvoj mišića, plus sprečavaju njihovo razgrađivanje. Noni podstiče i regenerativne procese u organizmu, a podržava i funkciju štitne žlezde. Može jako mnogo da pomogne u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, a samim tim i da znatno smanji rizik od infarkta i od izliva krvi u mozak.

Sve ovo ništa nije čudno ako se zna da je Noni jedina biljka koja sadrži gotovo sve elemente koje sadrži čovekov organizam  (čak 18 različitih aminokiselina, brojne minerale i vitamine, kao i različite enzime) i funkcioniše na 121 megaherc kao i ljudsko telo.

ili

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: