Oralna higijena i zdravlje

22 јул

Sunčani osmeh tokom cele godine

Oralna higijena je verovatno osetljiva tema čak i u slučaju bogatijih zapadnih zemalja. To se pokazalo i prilikom rađenja stomatoloških istraživanja, koja su imala za cilj da procene prosečni period početka razvoja starosne paradentoze tokom mlađih godina. Gingivitis – koji ako postane hroničan, može dovesti do paradentoze– uočen je već i kod male dece, a u Sjedinjenim Američkim Državama je to problem koji pogađa polovinu odraslog stanovništva, i čak do 70% ljudi starijih od 65 godina. U Evropi, utvrđeno je 52% slučajeva upale desni u određenoj meri kod dece školskog uzrasta, u sklopu jedne Poljske studije.

Šta može da se preduzme povodom toga? Sa jedne strane, potrebno je razvijanje pravilne oralne higijene i odgovarajuće tehnike pranja zuba već tokom ranog detinjstva, a sa druge strane, redovne kontrole kod stomatologa i tim prilikama uklanjanje kamenca mogu značajno doprineti smanjenju rizika od nastajanja gingivitisa i parodontopatije.

Deo pravilne oralne nege treba da predstavlja i redovna upotreba odgovarajuće četke i paste za pranje zuba. Osobe koje imaju osetljivije desni, po mogućstvu treba da izbegavaju četke sa tvrdim vlaknima i da koriste mekše. Takođe treba obratiti pažnju i na pravilan odabir paste za zube. Kod dece treba obratiti pažnju da se obavezno koriste paste koje ne sadrže fluor, dok se roditeljima preporučuju paste sa ciljanim dejstvom poput izbeljivanja zuba, osetljivih desni ili za rešavanje određenih problema sa desnima.
CaliVita u sklopu svoje nove porodice organskih kozmetičkih proizvoda OrganiCare nudi i dve vrste paste za zube, koje mogu koristiti svi članovi porodice, od najmlađih do najstarijih.

OrganiCare Aloe Toothpaste sadrži aloju, eukaliptus i crni slez, koji pomažu da se ublaži zapaljenje desni, i tako doprinesu lakšem oporavku i otklanjanju naslaga na zubima i desnima usled antiinflamatornog dejstva.OrganiCare White Clay Toothpaste zahvaljujući sadržaju bele gline može pomoći ne samo u održavanju zdravlja zuba i desni, već ima i izbeljujuće dejstvo, što može biti od značaja osobama koje redovno konzumiraju čajeve, kafu ili puše cigarete.

Ukoliko želite da doprinesete i unutrašnjem zdravlju desni, onda treba da žvačete što više sirovog povrća, jer to na mehanički način deluje na zube, dok istovremeno doprinosi čišćenju desni između zuba, a pored toga treba izbegavati zaslađene i gazirane napitke! U tretiranju gingivitisa umnogome može pomoći i dodatni unos koenzima Q10. Tokom jednog ispitivanja u trajanju od 8 nedelja, merili su da li dnevni unos 50 mg koenzima Q10 može pomoći testiranim pacijentima. Na kraju studije je utvrđeno, da se kod 70% učesnika značajno popravili simptomi, dok se kod dodatnih 30% ispitanika pokazalo zaista izuzetno dobro poboljšanje stanja.

Učinite i Vi uslugu za svoje desni i zube, kako bi ste mogli imati zdrav i lep osmeh tokom cele godine!

Naruci 3

Korišćena literatura i izvori:
Comparison of the status of the periodontium and oral hygiene among children 8-9 and 13-14 years of age in Poland and in other countries – Arabska-Przedpełska B et al., Przegl Epidemiol. 1988;42(3):279-85.
Prevalence of Periodontitis in Adults in the United States: 2009 and 2010 – P.I. Eke et al., Dent Res October 2012 91: 914-920.
Study of CoQ10 Enzymes in Gingive from Patients with Periodontal Disease and Evidence for a Deficiency of Coenzyme Q10 – Matsumura, T., Saji, S., Nakamura, R. & Folkers, K. Int. J. Vitamin Nutr. 43, 537-548. (1973)

Paste

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: