Polno i reproduktivno zdravlje

13 дец

Bračni sterilitet je danas bolest modernog društva u svetu i kod nas. U Srbiji oko 300.000 parova traži pomoć.

POLNO I REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE I CALIVITA PROIZVODI

 O polnom zdravlju se ne priča mnogo. Podrazumeva se da mladi, zdravi ljudi nemaju sa time problema. Tek kada započinju sa planiranjem porodice, sreću se sa problemom neplodnosti. Bračni sterilitet je danas bolest modernog društva u svetu i kod nas. U Srbiji oko 300.000 parova traži pomoć.

Kada možemo reći da se radi o neplodnosti partnera (sterilitetu)?

Pod bračnim sterilitetom se podrazumeva izostanak trudnoće posle godinu dana održavanja redovnih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontracepcije. U toku prve godine braka čak u 90 odsto slučajeva dolazi do trudnoće ako je zdravstveno stanje partnera uredu: Seks dva puta nedeljno bez zaštite i eto bebe u prvih godinu dana (odnosno tako bi trebalo da bude)

Uzroci neplodnosti u 50% zavise direktno od nas! Uzroci su oko: 40% kod žene, 40% kod muškarca, 10 % je poremećaj kod oba partnera a kod 10% je uzrok nepoznat. Sve više čujemo da je to posledica stresa.

Možemo li ga smatrati jednim od najčešćih uzročnika danas? Način života na prvom mestu utiče na polno i reproduktivno zdravlje, pogotovo kod muškaraca a stres je danas sastavni deo života. Kada je žena u psihičkoj krizi, jakom stresu ili depresiji, celo telo je u grču, tada je i pokretljivost reproduktivnih organa izuzetno loša, smanjena je mogućnost oplodnje i razvoja ploda u materici.

Hroničan stres u kombinaciji sa nezdravim životnim navikama kod muškarca može smanjiti nivo testosterona i samim tim negativno uticati na stvaranje spermatozoida i direktno utiče na polno zdravlje kod muškaraca. Oslobađanje hormona stresa blokira i smanjuje produkciju testosterona u testisima, što se negativno odražava na stvaranje sperme i impotencije.

Uzroci kod oba pola koje možemo prevenirati su:

Ubrzano polno sazrevanje, prevremene menopauze, tako da i mlade žene imaju sve manje ovulatornih ciklusa kada mogu da zatrudne. Sterilitet je kod muškaraca udvostručen za manje od pet godina. Nepravilna ishrana, iscrpljujuće dijete mogu narušiti hormonalnu ravnotežu i uzrokovati neredovan ciklus ili čak amenoreju (stanje bez menstruacije duže od 6 meseci). Nedovoljna fizička aktivnost uzrokuje bračni sterilitet. Svakodnevni dobar trening povećava nivo testosterona za oko 30 posto. Gojaznost pospešuje impotenciju, dok kod žena ima negativan uticaj na ovulaciju i može uzrokovati nastanak cista na jajnicima.

Detoksikacija – prvi korak u prevenciji i pomoć u rešavanju problema neplodnosti oba pola. Naša iskustva su pokazala da je Paraprotex izuzetno efikasan dodatak ishrani za detoksikaciju organizma, prevenciju i pomoć kod zapaljenskih procesa kod oba pola. Zbog toga je jako važna relaksacija, opuštanje, uklanjanje stresnih reakcija organizma kod oba pola. Rhodiolin i Organic Noni su se pokazali izuzetno delotvornim.

Kako dodaci ishrani mogu da pomognu u održavanju dobrog polnog

i reproduktivnog zdravlja i prevenciji raznih problema?

Medicina je jako napredovala ali nije svemoguća. Zdrav način života i kvalitetni dodaci ishrani su značajan faktor u predupređenju, ali i uspešnom tretmanu steriliteta.

Medicina napreduje, ali i bračni sterilitet. I kada su utvrđeni uzroci steriliteta, istraživanja su pokazala da određeni vitamini i minerali i te kako utiču na plodnost kod oba pola.

Na osnovu ispitivanja sperme, poznata je činjenica da je za potpuni razvoj sperme u testisima potrebno 72 dana. Za vreme ovog osetljivog perioda bilo kakva greška ili zastoj mogu biti pogubni. Tada je jako važan unos suplemenata za koje je dokazan pozitivan uticaj na plodnost.

Vitamin E, ublažava oštećenje ćelija spermatozoida, izazvano delovanjem slobodnih radikala. Naučna ispitivanja vezana za nastanak sperme su pokazala da ukoliko oba partnera dnevno unesu između 100-400mg vitamina E, to značajno povećava mogućnost začeća.

Unošenje vitamina E se naročito preporučuje muškarcima jer poboljšava kvalitet sperme.

Vitamin C sa bioflavonoidima (C300 plus, C500 i C1000) štiti spermu od oksidativnih oštećenja i sprečava aglulinaciju (slepljivanje) sperme koje u znatnoj meri smanjuje oplodnu moć.

Takođe, veoma bitnu ulogu u održavanju plodnosti muškaraca i žene  imaju i vitamini B6 i B12 i folna kiselina (svi kompleksni dodaci ishrani: VitalABO po krvnim grupama, New Life, SuperMega 50, kao i Stress Management B complex, Anti-Stress daily i MegaB complex). Cink je nazvan mineral za razvoj sperme: on povećava nivo testosterona, koji povećava broj spermatozoida i plodnost. U tu svrhu suplement cinka treba uzimati najmanje nekoliko meseci, a preporučuje se 50 mg dnevno. Pre toga se treba se posavetovati sa lekarom u savetovalištima koje pruža CaliVita Int. (Zink).

Studije pokazuju da selen u znatnoj meri povećava pokretljivost i broj spermatozoida. Njegovo pozitivno dejstvo je izrazito delotvorno u kombinaciji sa E vitaminom. Ispitivanja vršena kod muškaraca poka zala su da korišćenje 100 mg selena dnevno u periodu od tri meseca značajno utiče na nivo pokretljivosti spermatozoida (ProSelenium).

Magnezijum takođe povećava broj i pokretljivost spermatozoida (MagneziB6 i gore pomenute kompleksne formule suplementata). L-arginin nazivaju „čudotvornim molekulom za nastanak sperme“. 80% aminokiselina sperme čini L-arginin, tako da se unosom ove aminokiseline poboljšava broj i pokretljivost spermatozoida (Arginin Plus). Kod muškarca koji redovno, tri meseca, koristi L-karnitin, značajno se povećava pokretljivost spermatozoida i zapremina sperme (Liquid L-Carnitine).

Kada je u pitanju neplodnost kod žena, pre svega se savetuje da uzimaju folnu kiselinu čiji nedostatak znatno smanjuje šanse za začeće i povećava opasnost od urođenih anomalija ploda. Takođe, veoma su važni gvožđe i jod, kao i vitamin E usled čijeg nedostatka oplođena jajna ćelija ne može da se ugnezdi u materici i telo je odbacuje. (NewLife).

Naučna istraživanja su pokazala da su muškarci koji su u periodu od 14 dana unosili dnevno najmanje 50mg koenzima Q10 imali značajno poboljšanje u količini i pokretljivosti spermatozoida. Istraživanja su takođe pokazala da su parovi kod kojih su muškarci prethodno koristili koenzim Q10 imali veći uspeh u nastanku začeća. CoQ10 je izuzetno delotvoran i za razvoj i sazrevanje jajnih ćelija i kao antoksidans (Mega CoQ10, SuperMega CoQ10).

VitalWoman namenjen ženama i VitalMan namenjen muškarcima su kompleksni suplementi, koji sadrže ekstrakte biljaka za koje je opšte poznato da su afrodizijaci, antioksidansi, koji sadrže fitoestrogene, materije biljnog porekla koje pomažu našem organizmu stvaranje polnih hormona, neophodnih za zdrav i skladan polni život. Oni imaju antistresno delovanje, opuštaju partnere, daju im psihičku i fizičku energiju, poboljšavaju raspoloženje, samim tim poboljšavaju libido -seksualnu želju, potenciju, regulišu hormonsku aktivnost, i na taj način

regulišu sazrevanje muških, odnosno ženskih polnih ćelija, obezbeđuju kvalitetnu oplodnju i razvoj ploda. Bazični dodaci ishrani su najbolja prevencija poremećaja polnog zdravlja.

Za očuvanje polnog zdravlja i plodnosti, da se ne bi našli u problemu, bazični dodaci ishrani kao što su VitalABO po krvnim grupama, namenjeni krvnim grupama, FullSpectrum, NewLife i SuperMega 50 koji sadrže sve nabrojane vitamine, minerale, i još mnogo drugih su idealna prevencija kao i pomoć za očuvanje polnog zdravlja. Antioksidansi dopunjuju njihovu zaštitnu ulogu (CocoaBean, Vitamin C, Energy&Memory, ZenThonic, Acai i svi ostali iz palete proizvoda – u zavisnosti od uzrasta i zdravstvenog stanja imaju izuzetno blagotvorno delovanje).

Prim. mr sci. med Jaroslava H. Somborac

1

o69/2359694

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: