Svestranost magnezijuma u organizmu

31 окт

Magnezijum se često pogrešno smatra samo za tihog partnera kalcijuma: da je neophodan za procese izgradnje kostiju, kao i za očuvanje zdravlja istih, a prepručuje se i u slučaju grčeva u nogama. Ali zapravo, u pitanju je jedan pravi superheroj, koji zaslužuje da bude tretiran u skladu sa svojim značajem. Sakupili smo pet aktuelnih vesti, kako bi ukazali na svestranost magnezijuma!

nedostatak-magnezijuma

1. Može da smanji krvni pritisak! 

Da li to zvuči samo kao briga starijih ljudi? Ali to može da predstavlja dobru vest i za mlade 30-to godišnjake, pošto zbog povećanog stresa, nezdravog načina života i gojaznosti, i oni mogu biti pogođeni ovim problemom. Visoki krvni pritisak se takođe može smatrati za tihu bolest, jer ukoliko dođe do povećanja pritiska od samo nekoliko  Hgmm, to se ne primećuje, ali tokom godina može postepeno dodatno da raste, posebno u pratnji dodatnih kilograma, što može dovesti do oštećenja srca i krvnih sudova. Američka asocijacija za srce (American Heart Association) je u letnjem izdanju svog profesionalnog magazina objavila rezultate analize, prema kojoj već i količina od samo 30 mg magnezijuma dnevno može da smanji krvni pritisak, a dejstvo je još izraženije ukoliko se radi o osobama sa izraženim nedostatkom magnezijuma.

2. Nedostatak magnezijuma.   

Obično se smatra da to i nije neki izričito izražen problem, ali prema jednom istraživanju rađenom u Engleskoj, kod populacije od 19 do 64 godina starosti, bez obzira na pol, prosečno kod 50-74% ispitanika je utvrđen niži unos magnezijuma naspram preporučenih količina. Šta može da bude uzrok toga? Nepravilna ishrana, brze modne dijete, pogrešno kombinovanje namirnica, povećani stres ili intenzivan fizički napor.

3.Teško podnosite ovaj tempo?

Potrebne su vam 2-3 kafe tokom prepodneva, kako bi se dovoljno razbudili? Moguće je, da se u pozadini ovog problema možda krije određeni nedostatak vitamina i/ili minerala? Nedostatak magnezijuma i vitamina B grupe može dovesti do pogoršanja mentalnih sposobnosti i koncentracije, kao i do lošeg raspoloženja, pošto su od nezamenjivog značaja za pravilno funkcionisanje nervnog sistema.

4. Šećerna bolest

Prema rezultatima jedne sveobuhvatne studije, dodatni unos magnezijuma je doveo do smanjenja nivoa šećera u krvi kod dijabetičara, a u slučaju osoba sa visokim rizikom od nastajanja šećerne bolesti, je dovelo do poboljšanja rezultata, tojest smanjenja HOMA-IR indeksa prilikom dvosatnog testa tolerancije na šećer.

5. Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje nekoliko enzima.

Prema rezultatima jedne sveobuhvatne studije, kod gojaznih osoba dolazi do smanjenja nivoa magnezijuma u krvi. Zato se osobama koje se bore sa dodatnim kilogramima preporučuje dodatni unos magnezijuma, kako bi smanjili rizik od potencijalnog nastanka određenih zdravstvenih problema izazvanih prekomernom telesnom masom!

Dobar izvor magnezijuma su i spanać, kiseljak, uljane semenke i soja. Ako smatrate da od navedenih namirnica ne konzumirate odgovarajuće količine, treba da posvetite dodatnu pažnju unosu magnezijuma, pošto je od osnovnog značaja za potrebe očuvanja našeg zdravlja!

mg

Korišćena literatura i izvori:

Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials- Xi Zhang et al. Hypertensionaha.116.07664

The National Diet and Nutrition Survey: Adults Aged 19 to 64 Years – Food Standards Agency, Vol 3. London: The Stationery Office; 2003.

Effect of magnesium supplementation on glucose metabolism in people with or at risk of diabetes: a systematic review and meta-analysis of double-blind randomized controlled trials – Veronese N. et al., Eur J Clin Nutr. 2016 Aug 17.

Role of Magnesium in Oxidative Stress in Individuals with Obesity – Morais JB et al., Biol Trace Elem Res. 2016 Jul 22.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: