Suzbijanje groznice

12 јан

Groznica je zapravo kontrolisana hipertermija sa medicinske tačke gledišta, tojest visoka temperatura, koja nastaje usled zajedničkog uticaja spoljašnjih i unutrašnjih zapaljenskih faktora koje prouzrokuju istu, u sadejstvu sa materijama koje sprečavaju trajanje povišene temperature. Drugim rečima, u slučaju zapaljenja koja stvaraju visoku temperaturu, telo oslobađa takve medijatore, koji dovode do stvaranja povišene temperature, kako bi se uspešnije borilo protiv uzročnika, ubrzavanjem pulsa i disanja, poboljšavanjem snabdevenosti tkiva kiseonikom, kao i intenziviranjem metabolizma. Visoka temperatura (39 °C) već sama po sebi inhibira aktivnost bakterija, tako da je u pitanju jedna korisna telesna reakcija. Povišena temperatura, iako je sama po sebi korisna, ipak ima jako neprijatne prateće simptome, koji mogu u potpunosti onesposobiti bolesnu osobu, što mnogi veoma teško podnose, tako da se u velikom broju slučajeva brzo primenjuju sredstva za smanjenje povišene temperature.

Prema najsavremenijim medicinskim smernicama, povišenu temperaturu ne bi trebalo automatski odmah smanjivati, imavši u vidu navedene pozitivne uticaje. Ukoliko međutim dođe do ozbiljnije malaksalosti i lošeg opšteg stanja, onda i lekari svakako preporučuju smanjenje temperature.

Mi sada želimo da vam predstavimo jednu aktivnu supstancu biljnog porekla, koja takođe može postati deo naše tradicionalne kućne apoteke.

1-groznica

Kora bele vrbe se koristi već hiljadama godina za smanjivanje povišene temperature zahvaljujući svojem protivupalnom i antipiretičkom dejstvu (protiv temperature). Glavni aktivni sastojak je salicil, a pored toga sadrži još i salicilate, polifenole i flavonoide (npr. katehin), koji zajedničkim dejstvom mogu uticati na smanjenje upale ili na oslobađanje medijatora odgovornih za stvaranja povišene temperature. Opšte poznati i popularni Aspirin® kao aktivni sastojak takođe ima jednu vrstu salicilne kiseline, acetil-salicilnu kiselinu, ali istu organizam u potpunosti apsorbuje u istom obliku, dok se u slučaju salicilata iz kore bele vrbe, prvo se deo pretvara od strane crevne flore u saligenin, a jetra u salicilnu kiselinu, te stoga ne dovodi do direktne iritacije sluznice želudca. Poznato antioksidativno jedinjenje katehin koji se nalazi i u zelenom čaju, može pomoći u ublažavanju nivoa oksidativnog stresa koji je pratilac zapaljenskih procesa, zahvaljujući dejstvu neutralizacije slobodnih radikala.

Dejstvo na smanjenja bolova su potvrdile višestruke studije, a između ostalog, primena kore bele vrbe može biti od pomoći i za ublažavanje bolova koji se javljaju u sklopu simptoma gripa.

Tokom zimskog perioda, od prirodnih rešenja može da bude od pomoći i crna zova, pošto je blagotvorna svojstva iste danas pored tradicionalne medicine prepoznala i savremena nauka, posebno u slučaju prehlade i gripa. Ispitivanja su potvrdila, da doprionosi sprečavanju razmnožavanja virusa gripa, pomaže da se smanje i otklone neprijatni simptomi istog, između ostalog i povišene telesne temperature, kao što potpomaže funkcionisanje imunog sistema i odbrambenih sposobnosti organizma protiv gripa.

Nemojte zaboraviti na to, da kada imate visoku temperaturu, treba obratiti posebnu pažnju na pravilnu hidrataciju i odgovarajući odmor!

Pažnja!

Proizvodi koji među aktivnim sastojcima sadrže salicilnu kiselinu, ne preporučuju se deci ispod 10 godina satrosti!

Aktivni principi salicilatnih jedinjenja u kori bele vrbe mogu da utiču na dejstvo antikoagulantnih lekova, pa se ne preporučuje njihova zajednička primena!

Osobe (pre)osetljive na Aspirin®, bubrežni bolesnici, ljudi koji uzimaju nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAID), trudnice i doljije treba da izbegavaju upotrebu kore bele vrbe!

Proizvodi koji sadrže crnu zovu se ne preporučuju onima koji su alergični na lekovitu biljku krstašicu (cruciferae), osobama koje boluju od autoimunih obolenja i uzimaju lekove za supresiju imunog sistema, kao ni deci mlađoj od 3 godine.

Korišćena literatura i zvori:

Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts – Shara M., Stohs SJ.; Phytother Res. 2015 Aug;29(8):1112-6. doi: 10.1002/ptr.5377.

Anti-Influenza Virus Effects of Elderberry Juice and Its Fractions – Kinoshita E., et al., Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry Vol. 76 (2012) No. 9 p. 1633-1638

Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial – Tiralongo E., Nutrients 2016, 8, 182; doi:10.3390/nu8040182

Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and B Virus Infections – Zakay-Rones Z., et al., The Journal of International Medical Research 2004; 32: 132 – 140

Colds and Influenza: A Review of Diagnosis and Conventional, Botanical, and Nutritional Considerations – Roxas, M., ND et al., Alternative Medicine Review Volume 12, Number 1 2007

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: