Uloga vitamina C i D u borbi protiv gripa

31 јан

c-i-d-vit

Grip pogađa otprilike 5-10% populacije svake godine, a kod nekih to podrazumeva čak i par nedelja provedenih u krevetu, potrebnih za oporavak. Često može doći i do dodatnih komplikacija i naknadnih dodatnih infekcija, tako da se svakako preporučuje preduzimanje mera za smanjenje rizika od nastanka ovog zdravstvenog poremećaja. Jedna od bitnijih mera zaštite predstavlja i odgovarajuća vakcina. Pored toga, obavezno se treba postarati i za odgovarajući unos neophnodnih vitamina i minerala, jer tokom zimskog perioda u jeku sezone gripa, dolazi do značajnog smanjenja zaliha istih, usled manje dostupnosti preko potrebnih svežih i raznovrsnih namirnica, čemu treba dodati i nedostatak sunčeve svetlosti. Iako protiv obične prehlade ne postoji odgovarajuća vakcina, određeni vitamini mogu biti od pomoći čak i u tom slučaju.

Uloga vitamina D za pravilno funkcionisanje imunog sistema je od istog značaja kao i u slučaju održavanja zdravlja koštanog sistema. To su počeli da istražuju tada, kada je utvrđeno, da se poklapa vreme najnižeg izmerenog nivoa vitamina D i gripa, tokom zime.

Ispitivanja su nedvosmisleno pokazala, da vitamin D doprinosi boljem funkcionisanju prirodno urođenog imuniteta, koji se stara za pravilnu identifikaciju i neutralizaciju patogenih uzročnika. Na taj način može poboljšati pokretljivost belih krvnih zrnaca, kao i njihovu sposobnost za gutanje patogenih elemenata, a u kontaktu sa vitaminom D, bela krvna zrnca počinju da proizvode moćne prirodne antimikrobne supstance, koje uništavaju uljeze poput unutrašnjih antibiotika.

Sa mnogobrojnim naučnim i medicinskim studijama se procenjuje, da bi se čak za oko 90% mogla smanjiti učestalost pojave gripa, ukoliko bi se globalno ostvarilo postizanje neophodnog optimalnog nivoa vitamina D kod opšte populacije. Kao jedan deo dobijenih rezultata jedne velike sveobuhvatne studije, koja se bavila sa ženama nakon menopauze, utvrdilo se, da kod žena koje su bile u grupi koja je dobijala veće količine vitamina D (800 naspram 2000 IJ) bilo manje slučajeva zaraze disajnih puteva. Takođe, kod drugih ispitivanja, kada su korišćene manje količine vitamina D od 600 i 800 IJ, nisu postignuti takvi rezultati, što najverovatnije ukazuje na to, da primenjene doze nisu bile dovoljne za postizanje optimalnog nivoa vitamina D kod ispitanika, kako bi uspešno zaštitili disajne puteve i organe od zaraze.

Za vitamin C se već odavno zna, da je neophodan za dobro funkcionisanje imunog sistema, ali pored toga, takođe je važna i činjenica, da se u odbrambenim ćelijama koje su odgovorne za otkrivanje i gutanje patogena, takođe otkriven visok sadržaj vitamina C, naravno, samo u slučajevima odgovarajuće snabdevenosti. Pored toga, takođe stimuliše i odbrambene sposobnosti belih krvnih zrnaca, što je značajno za pravilnu identifikaciju i neutralizaciju patogenih uzročnika. U slučaju nedostatka vitamina C, isti ne mogu pravilno neutralisati patogene elemente gutanjem, pa zbog toga lakše može doći do nastanka određenih obolenja usled pojedinih infekcija. 

Unakrsnim upoređivanjem rezultata nekoliko različitih ispitivanja, došlo se do zaključka, da u slučaju pojave prvih simptoma prehlade, ukoliko se odmah počne sa uzimanjem većih doza vitamina C, donekle može smanjiti vreme trajanja simptoma, kao i ubrzati proces oporavka. Takođe je veoma bitno napomenuti i to, da je od velikog značaja i u prevenciji, jer kontrolne grupe koje su preventivno dobijale vitamin C, bila manja učestalost prehlade, nasapram kontrolne grupe, a razlika je bila još veća i značajnija kod dece i odraslih osoba koje su bile izložene velikom fizičkom opterećenju.

Ne treba zaboraviti ni na to, da je pored vakcine neophodna i odgovarajuća ishrana i pravilan unos vitamina, kako bi izbegli zimske infekcije!

1 kontakt


Korišćena literatura i izvori:

Hungarian consensus regarding the role of vitamin D in the prevention and treatment of diseases – Takács I. et  al., Orv Hetil. 2012 May;153 Suppl:5-26.

A D-vitamin-hiány és az infekciók – Ludwig E. et al., Lam Kid 2012;2(3):21–26.

Az élet aminjai a vitaminok – Takács S., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 2006

Complementary and alternative medicine for prevention and treatment of the common cold – Nahas R, Balla A. Can Fam Physician. 2011;57:31-36

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: