Probavni problemi

21 јун

Nadutost, meteorizam ili flatulencija je povećana količina zraka u probavnom sistemu i vrlo je čest problem naročito kod žena srednje i starije dobi. Uzrok nadutosti je najčešće u vrsti hrane koju konzumiramo i vrsti bakterija koje imamo u crevima. Zato je redovan unos probavnih enzima i korisnih bakterija nužan za uspostavljanje i održavanje zdrave crevne flore.

Najčešći uzrok nadutostii preteranog nakupljanja plinova rezultat je kombinacije nedovoljnog žvakanja hrane (gutanja vazduha) kao i vrstom namirnica i bakterija prisutnih u crevima. Neki su ljudi genetički skloniji nadutosti zbog toga što imaju duža creva ili tendenciju začepljenja pri čemu se toksični otpad koji nastaje probavom duže zadržava u crevima i bakterijama daje više vremena da proizvede plinove. Uzrok može biti i nepodnošenje određenih namirnica (npr. mleko), upale creva, ili užurbani način života i brza (loša) prehrana. Omiljena hrana bakterija fermentacije su, kao i nama: ugljikohidrati (šećer, žitarice, vlakna). Neki ugljikohidrati se ne mogu potpuno razgraditi (rafinoza) pa dolaze u debelo crevo i bakterijama ulepšavaju dan uzrokujući gomilanje plinova (kupus, brokule, šparoge i neke žitarice). Drugi primjer je mlečni šećer laktoza čija je probavljivost ograničena, stoga konzumacija većih količina mlečnih proizvoda i mleka često izaziva vetrove, nadutost, grčeve i proliv.

Prirodna sklonost stvaranju plinova povećava se s godinama nedostatkom enzima potrebnih za probavu (naročito ugljikohidrata pa nastaje fermentacija) i promena crevne flore. Ukoliko je probavljanje hrane otežano smanjenom proizvodnjom probavnih enzima, veća količina polurazgrađene hrane dospeva u debelo crevo gde dolazi do njihove fermentacije, a broj se štetnih bakterija povećava. Ovaj proces pojačava se sporijim pražnjenjem creva, zatvorom, prisutnošću divertikula (proširenja creva). Zbog toga uzimanje probavnih enzima znatno olakšava ovu situaciju.

Korisni saveti

  • Hranu dobro žvakati. Gutamo li slabo prožvakanu hranu, s njom ćemo progutati i puno vazduha koji će ostati ‘zarobljen’ u crevima.
  • Kombinovati namirnice. Proteinske obroke (meso) i ugljikohidrate (krompir, riža, testo, kruh) ne uzimati zajedno, već ih odvojeno kombinovati s kuvanim ili svežim povrćem.
  • Kontinuirano unositi dobre bakterije (pogotovo nakon antibiotskih tretmana kada je crevna flora narušena).
  • Unositi enzime za probavu. Probavni enzimi smanjuju ostatke neprobavljene hrane čime se smanjuje njihova prisutnost u debelom crevu. Na taj se način aktivno smanjuje količina nastalog plina.

REŠENjE:

1 Probava

Digestive Enzymes

100 tableta

Sadrži enzime za kompletnu razgradnju masti, ugljikohidrata i proteina čime doprinosi čišćenju tankog creva od neprobavljenih ostataka hrane koji uzrokuju procese truljenja.

ProbioBalance

60 tableta za žvakanje

Sadrži 4 milijarde aktivnih probiotičkih bakterija iz tri soja: Acidofilus, LGG i Bifidobacterium.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: