ALERGIJE I ZAŠTITA

25 апр

Jeste li znali da su danas alergije učestalije nego ikad pre. Čak jedno od petero dece razvije alergiju do 20. godine života, a procenjuje se da približno 20% stanovništva boluje od nekog oblika alergije. U poslednjih 20 godina, pojavljivanje alergija se udeseterostručilo! Najčešći je alergijski rinitis.

8

ŠTA JE ALERGIJA?

Alergije nastaju kad organizam određene, inače bezopasne materije, prepozna kao napadača tj. alergen. Ove materije ulaze u telo kroz pluća, probavni trakt ili preko kože. Većina tih materija je bezopasna, ali ih telo ponekad zameni za nešto šta je štetno i nastoji ih odbaciti. 
Alergija se stoga može smatrati neodgovarajućim ili preteranim obrambenim odgovorom na tvari iz okoline.

ŠTA SE DEŠAVA PRILIKOM BLISKOG SUSRETA S ALERGENOM?

Kada alergen dospe u telo, počinje specifična reakcija organizma. Za svaku stranu materiju organizam stvara odgovarajuća antitela (imunoglobuline IgE). Oni se vežu za receptore obrambenih ćelija (mastociti) koji sadrže histamin. U trenutku vezanja mastociti otpuštaju histamin iz svojih vrećica u okolinu, a on uzrokuje širenje okolnih krvnih žilica i pojavu alergijskih simptoma. To se dešava u našem nosu (rinitis), spojnici oka (konjuktivitis), plućima (bronhitis i alergijska astma), crevima itd. I tako pri svakom susretu s alergenom. Zbog toga alergija, kao i svaka druga upala, troši energiju tela, iscrpljuje imunitet, guta zalihe minerala i vitamina čineći telo podložnijim drugim oboljenjima.

PODELA ALERGIJSKIH REAKCIJA I SIMPTOMI

Reakcije probavnog sistema (povraćanje, mučnina, proliv, zatvor…),
Kožne reakcije (ekcem, dermatitis, osip, svrab, urtikarija, angioedem),
Oralni alergijski sindrom (osećaj pečenja ili svrab jezika, otok jezika ili grla),
Reakcije disajnog sistema (kijanje, kašljanje, curenje nosa, svrab i crvenilo vrška nosa, smanjenje ili čak nestanak njuha…),
Reakcije na očima (crvenilo, natečeni kapci, suzenje očiju),
Reakcije na centralnom nervnom sistemu (razdražljivost, pospanost, nemir).

NUTRITIVNE ALERGIJE

Nutritivne alergije su alergije na pojedine namirnice ili hemikalije u hrani, a danas su sve češće. Najčešći alergeni u prehrani su kravlje mleko, žitarice, soja, rajčice, kupus, citrusno voće i sokovi, jagode, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci, čokolada, jaja, ribe, rakovi i školjke. Alergijske reakcije na hranu neretko su uzrokovane dodacima (aditivima) hrani, konzervansima i bojama. Česta je pojava na farmama da se životinjama u prehranu dodaju antibiotici koji kasnije, pri konzumaciji takve hrane, kod osetljivih osoba mogu izazvati alergije. Kod nutritivnih alergija savetujemo, uz izbegavanje hrane na koju smo alergični, korišćenje probiotika (Probio Balance, Acidophillus), jer je dokazano da smanjuju alergijske simptome, poboljšavaju imunološki status te apsorpciju hranjivih materija. Mogu ih koristiti svi bez obzira na dob.

GDE POTRAŽITI POMOĆ?

I kod alergija pomoć možemo potražiti u neiscrpnoj riznici prirode. Pre svega ono šta tražimo su materije antihistaminskog delovanja. To su materije koje smanjuju ili sprečavaju oslobađanje histamina te tako donose olakšanje kod akutnih i hroničnih alergija. Za razliku od kortikosteroida koji se danas široko koriste, ovi prirodni antihistaminici deluju podjednako uspešno, ali bez štetnih nuspojava.

Polifenoli i koenzim Q10 – dobitna kombinacija

Izdvojili smo po jednu kombinaciju za odrasle i decu, sačinjenu od preparata, za koje smatramo, na osnovu dostupnih rezultata istraživanja i naučne literature, da bi mogle biti trenutno najučinkovitije. Naime, u prirodi se ističe jedna grupa biljnih spojeva koje zajedničkim imenom nazivamo fenolni spojevi (mangostin, flavonoidi, antocijanidini,…) potvrđenog antihistaminskog i antioksidativnog delovanja te prirodni energetik i antihistaminik koenzim Q10.

ZenThonic

ZenThonic je vrlo ukusna mešavina koncentrata voćke mangostina (Garcinia mangostana), crvenog bobičastog voća (crno grožđe, jagode, brusnice, trešnje, borovnice, maline), te jabuke i kruške. Ovaj je voćni koncentrat posebna riznica biljnih materijai iz grupe fenola kojima po delovanju nema premca u prirodi. Poznato je već duže vreme da su polifenoli najjači antioksidanti u prirodi, a zaista su posebni. Poseduju antihistaminska (antialergijska), antitumorska, antibakterijska i antigljivična svojstva. Antihistaminsko svojstvo mangostina i crvenog bobičastog voća dokazano je u brojnim istraživanjima. Zanimljivo je ono objavljeno 2002.godine (Biol Pharm Bull.) gde je zabeleženo da je iscrpina mangostina postigla bolji antihistaminski efekat od uobičajenog biljnog leka (Rubbus s.) koji se u Japanu koristi kao lek protiv alergije. Kada bismo iz riznice prirode morali izdvojiti nešto posebno korisno za zdravlje svoga deteta zasigurno bi crveno voće i mangostin bili naš izbor.

Koenzim Q10

Osim ostalih pozitivnih učinaka na organizam, CoQ10 pokazuje i antihistaminsko delovanje te tako smanjuje ili sprečava alergijsku reakciju uzrokovanu otpuštanjem histamina. Ujedno jača imunitet jer potiče sazrevanje ćelija imuno sistema te proizvodnju antitela. Jedan je od najboljih antioksidanata topivih u ulju. Preporučujemo njegovo korišćenje nekoliko sedmica pre pojave alergije ako je ona sezonska, ili konstantno tokom godine ukoliko se radi o alergiji na prašinu, dlaku, grinje, hranu. Zanimljivo je da je nivo koenzima Q10 kod osoba koje su razvile alergiju u poznijim godinama jednaka nivou koenzima kod umirućih osoba. Koenzim Q10 ne izaziva pospanost, čak deluje kao energetik.

Vitamin C 

Vitamin C ima mogućnost sprečavanja ili ublažavanja alergijskih reakcija, na primer na kućnu prašinu ili životinjsku dlaku. Takođe, je dokazano da vitamin C pomaže u prevenciji i olakšanju simptoma astme kod astmatičara kod kojih je čest manjak vitamina C. Vitamin C treba uzimati kroz duže vremensko razdoblje da bismo postigli optimalne rezultate. Antialergijsko delovanje samog vitamina C pojačava se njegovom kombinacijom sa bioflavonoidima.

Probio Balance

Probiotici su delotvorno oružje u prevenciji i terapiji mnogih infekcija i upala, a dokazano je pozitivno delovanje probiotičkih materija u organizmu kod raznih vrsta alergija, neurodermitisa i astme. Probiotici deluju na naš imunološki sistem na više načina i to direktno i indirektno. Podstiču obrambeni odgovor organizma povećavanjem broja antitela u organizmu i delovanjem specifičnih odbrambenih ćelija, osiguravajući zdravu mikrofloru creva utiču na smanjenje toksičnih spojeva u crevima i njihov prodor u krv olakšavaju apsorpciju hranjivih materija, sudeluju u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koje služe kao hrana ćelijama sluznice creva, pa osiguravaju celovitost sluznice što je posebno važno kod nutritivnih alergija. Kako je dokazana povezanost nastanka alergija i narušavanja fiziološke crevne flore, bez probiotika ne možemo zamisliti niti jedan prirodan i celovit odgovor na alergije.

OSTALI PROIZVODI KOJI MOGU POMOĆI KOD ALERGIJA

Noni sok

Delovanje Nonija je adaptogeno, njegove delotvorne materije, a na prvom mjestu kseronin, pomažu opšte sve regulatorne procese tela. Do sada je zabeieženo da noni smiruje preterano izlučivanje sluzi (nos, ždrijelo, pluća) tako karakteristično za alergiju, te deluje antioksidativno i smirujuće. Delovanje nonija osobito dolazi do izražaja kod alergijskog bronhitisa te astme. Preporučujemo višemesečno korišćenje 1 čepa dnevno, uz probiotike Probio Balance.

Vein ProteX

Vein ProteX je pravi biser za sve one koji žele smanjiti probleme koje donose godine, kao što su hemenroidi, problemi krvožilnog sistema, te alergije. VeinProteX sadrži oligomerne proantocijanidine (OPC) koji uz vitamin C, donose olakšanje kod različitih tipova alergija i astme. Glavni mehanizam delovanja OPC-a je inhibicija (zaustavljanje) oslobađanja i delovanja histamina što donosi smanjenje alergijskih simptoma – oticanja, upale, bolova. Nadalje, snažno antioksidativno delovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po tome što reaguju na prisustvo histamina dozvoljavajući ispuštanje upalnih molekula što se očitava kao fizička manifestacija alergije. Čak se i za vreme sezone alergija, kada nije bilo vremena za pripremu, može osetiti značajno smanjenje fizičkih simptoma alergije. Posebno je važno da se primjena OPC-a ne kosi sa imunoterapijo,m jer OPC ne sprečavaju stvaranje antitela na specifične alergene.

Strong Bones (kalcijum i magnezijum) 

Kalcijum je najaktivniji makroelement u ljudskom telu. Kalcijum nije odgovoran samo za gustoću kostiju već i za pravilan ritam srca, kontrakciju mišića, prenos nervnih impulsa. No, ne smemo zaboraviti da je kalcijum jedan od elemenata koji mnoge od alergijskih reakcija može učinkovito otkloniti. Osobito je koristan kod alergije na sunce i nekih alergijskih reakcija na hranu. U akutnim alergijskim reakcijama pojačano se troši pa ga je potrebno nadoknaditi. Tada je dnevna doza 1000-1200 mg.

18a

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: