Darfield mikroskop u službi zdravlja

5 јун

Izveštaj sa okruglog stola u hotelu Norcev

14a

U okviru dvodnevnog seminara, koji je održan u hotelu Norcev 20. maja, održan je okrugli sto posvećen Darkfild mikroskopiji (DFM) čiji organizator je bila prim mr sci. med Jarolava Hovan – Somborac. Edukator za rad na darkfild mikroskopu, dugogodišnji konsultatnt za korišćenje suplementata, predsednik naučno-stručnog odbora „Quality Life” koji radi pod okriljem CaliVita International Srbija. I koja sama radi na darkfild mikroskopu 15 godina. Održavanje okruglog stola omogućili su direktor CaliVita Int. u Srbiji, Tibor Parokai i zamenikj za marketing u zemljama Balkana, i edukator u CaliVita Akademiji, Eva Parokai. Na okruglom stolu je uzelo učešće preko 30 lekara koji rade na DF mikroskopu, lekara koji su angažovani u okviru savetodavnih aktivnosti vezanih za dodatke ishrani, kao i nekoliko menadžera iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske.

Ukratko o primeni darkfild (Darkfield microscopy) mikroskopa sa ciljem procene nutritivnog statusa i zdravlja.

Ovo je moćna metoda koja omogućuje otkrivanje nedostataka vitamina, minerala, enzima za varenje, kao i uočavanje prisustva povišenih masnoća i znakova lošeg varenja, posledica povišenog šećera u krvi, kao i hormonskih poremećaja. Takođe omogućava uvid u znakove disbioze, odnosno nedostatka probiotskih bakterija i prisustva raznih mikroorganizama u krvi (bakterija, kandide i raznih drugih mikro i makro parazita). Ova metoda može da detektuje razne poremećaje homeostaze i zdravlja nekoliko nedelja, meseci, pa i godina pre pojave prvih simptoma bolesti.

  Godine 2003. je počela obuka i primena darkfild mikroskopa u Evropi i Srbiji odnosno u zemljama u kojima radi CaliVita International. Prvu obuku je održao Bill Allen iz Kanade u Budimpešti. Obuka je zasnovana na teoriji i iskustvima nemačkog prof dr Güntera Enderleina. Organizator edukacija i DFM analiza je CaliVita International Srbija. To je jedina dobro organizovana škola darkfild mikroskopije u Evropi. Imre Zoltan Parokai, tadašnji direktor CaliVita International u Srbiji i direktor za marketing u Cali Vita International zemljama je počeo da organizuje obuke za rad na DFM i u drugim CVI zemljama, što je nastavljeno sve do sada. Obuke su se održale u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Turskoj, Ukrajini, Sloveniji i Bugarskoj i naravno u Srbiji.

U Srbiji je, počev od 2005. izvršeno 15 startnih obuka, koje su pratili i viši nivoi obuke (napredni – advanced i profesionalni nivo). Obuku je završilo preko 200 kolega – lekara, biohemičara, farmaceuta, stomatologa i veterinara. Još davne 2009. je održan u Novom Sadu dvodnevni seminar sa međunarodnim učešćem posvećen DFM.

14b

Tokom 15 godina primene darkfild mikroskopije, izvršen je veliki broj analiza. Janoš Milinski od 2005. vodi evidenciju i do sada izvršeno je više od 18.000 analiza žive kapi krvi. Ako se ovom broju doda još 1.000 pregleda, koje je izvršila dr Jaroslava H. Somborac tokom prve dve godine rada, i isto toliko analiza koje je izvršila dr Divna Cvetković, koja je bila zaposlena u CVI u Srbiji, možemo zaključiti da je od 2003. sve do danas izvršeno najmanje 20.000 analiza. Uzmajući u obzir da naši Menadžeri imaju svoje mikroskope, kao i nekoliko privatnih ordinacija i laboratorija, možemo slobodno zaključiti da izvršeno najmanje 40.000 analiza.

Stečena su velika iskustva, i naravno i nedoumica, dilema i pitanja u vezi sa tumačenjem nalaza i davanjem adekvatnih saveta. Zbog toga se pojavila potreba za organizovanjem okruglog stola u vezi sa darkfild mikroskopom i njegovom savremenom primenom.

Postoje neke razlike u tumačenju nalaza, koje mogu da se nađu na internetu, YouTube itd. Na osnovu postojeće literature, dugogodišnjeg kliničkog iskustva, kao i na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva u radu sa DF mikroskopom i zahvaljujući rezultatima koje postižemo koristeći ovu metodu kontrole zdravlja, možemo zaključiti da su naša tumačenja stručna i efikasna jer rezultati našeg rada to potvrđuju.

Cilj okrug stola je bio obezbezbediti stručan i što kvalitetniji pristup ovim analizama, kao i najefikasnije kombinacije dodataka ishrani koje pruža CaliVita International. Teme okruglog stola bile su ujednačavanje terminologije koja se primenjuje, usklađivanje tumačenja nalaza, preporučivanje suplementa na osnovu analize žive kapi krvi na darkfild mikroskopu i saradnja lekara.

Razmena iskustava u korišćenju suplemenata svih lekara je bila izuzetno korisna. Bila je posvećena iskustvima sa suplementima i njihovim kombinacijama kod posebnih stanja. U ovom delu je prim mr sci. med Amalija Tarnocki iznela svoja iskustva u tretmanu psorijaze, ali i svoja zapažanja vezana za polipragmaziju – izuzetno velikom broju dodataka ishrani koji se nekada preporučuje, koji mogu da predstavljaju u tim velikim količinama opterećenje za organizam. Dr Tijana Antin Pavlović je iznela svoja iskustva sa OreganoOil kapima. Dr Dragana Odanović je dala prikaz slučaja sa tretmanom atopijskog dermatitisa, kao i uspešan tretman lupusa (LED), sistemske autoimune bolesti u odmaklom stadijumu. Dr Stevan Somborac je izneo prikaz slučaja sa infekcijom mikrosporijum i otkrivanjem znakova tumorske bolesti.

14c

Dr Orsolya Torok Berentai je iznela svoja iskustva u tretmanu karcinoma pankreasa, kao i rešavanja problema sa varenjem. Na kraju je dr Jaroslava H. Somborac imala prikaz rešavanja Cronove bolesti, paraneoplastičnog sindroma predtumorskih stanja i iskustvom sa trombocitopenijom i zaustavljanjem petehijalnih krvarenja uz pomoć Liquid C vitamina i OrganicNoniJuice.

Istaknut je veliki značaj saradnje i kolegijalan pristup lekara koji rade na DF mikroskopu, kao i lekara koji rade u savetovalištima za korišćenje dijetetskih suplemenata.

Jedan deo okruglog stola posvećen je iznošenju dilema i problema vezanih za dijagnostiku, preporučivanje i doziranje dodataka ishrani CaliVita International. Na kraju se razvila diskusija, i umesto planiranih dva sata, sesija je trajala 4 sata.

Iyvor: CaliNews, Prim mr sci.med Jaroslava Hovan-Somborac

Ako ste zadovoljni dobijenim informacijama, podelite tekst sa drugima. Ako vam je potrebna pomoć za zakazivanje ovog pregleda, javite se putem komentara, u inbox, preko e-maila rbduna@gmail.com ili na broj mobilnog: 069-2359694

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: