Deca i Vitamin D3

23 авг

Bez obzira na dugu istoriji poznavanja problema nedostatka vitamina D, njegova deficijencija i insufiijencija i dalje ostaje značajan zdravstveni problem kod nas i u svetu. Preko 25-30% dece i i više od polovine, čak i do 70% odraslih ima određeni nedostatak  vitamina D koji utiče na važne procese na organima.

D3

Našem organizmu je potreban vitamin D kako bi apsorbovao kalcijum  koji je glavni mineral neophodan za zdrav i pravilan razvoja i rast kostiju. Bez vitamina D u organizmu može doći do razmekšanja kostiju (u ekstremnim slučajevima do rahitisa) što vodi do smanjenog rasta, deformacije kostiju, učestalih fraktura kostiju i zglobova, bolova u leđima i nogama. Osim toga, nedostatak vitamina D povezuje se i s nastankom srčanih bolesti, karcinoma, multiple skleroze, dijabetesa, autoimunih poremećaja…Gotovo svaka hronična bolest može se povezati s nedostatkom ovog vitamina u organizmu.

Kod dece je posledica nedostatka vitamina D nastanak rahitisa sa najvećom učestalošću između 3 i 18 meseca života. Nedostatak vitamina D je prisutan nekoliko meseci pre pojave simptoma i znakova rahitisa, često u obliku hipokalcemijskih konvulzija, nedovoljnog rasta, letargije, razdražljivosti, bledila, umora, poremećaja varenja, nesanice i obilnog znojenja. Ovi rani simptomi nedostatka vitamina D su nespecifični, teško se otkrivaju i retko se pripisuju rahitisu.

Obilno znojenje je svakako jedan od najvažnijih znakova nedostatka vitamina D, posebno na čelu i potiljku. Roditelji daju podatak da je ujutro jastuk na kojem je dete spavalo potpuno mokar. Dete je mrzovoljno, slabo spava, lako se budi….

Vitamin D se nalazi u džigerici, masnim ribama, buteru, pečurkama gajenim na suncu, žumancu…
Naučnici, osim odgovarajućeg načina ishrane, preporučuju kao meru za obezbedjivanje dovoljne količine vitamina D i izlaganje sunčevim zracima koji kroz kožu podstiču proizvodnju tog vitamina.

Malo je namirnica koje obezbeđuju dovoljne dnevne količine vitamin D i zato je neophodno unositi ga suplementacijom (korišćenjem dodataka ishrani). CaliVitin D-drops je prirodan D3 vitamin u tečnom obliku,

Jedna kap sadrži 400 I.J. vitamina D3

Pakovanje 30ml

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: