ŠTA ZNATE O SELENU I ŠTA TREBA DA ZNATE?

3 окт

Često se pitam da li postoji neko ko se pravilno hrani?

Danas se nalazimo u izuzetno paradoksalnoj situaciji kada izuzetno bogata ponuda namirnica ne može u potpunosti da zadovolji potrebe organizma.

Zbog toga je korisno i preporučljivo nedostatak vitalno važnih materija u hrani dopunjavati kontrolisanim uzimanjem određenih SUPLEMENATA – DODATAKA ISHRANI  i na taj način ispraviti greške koje činimo kao ustupak modernom načinu života.

GDE JE SPAS???

Spas je u veoma bogatoj ponudi visokokvalitetnih prirodnih suplemenata Calivita International!

DA LI JE HRANA DOVOLJNA?

Kao što već znamo, starije osobe, sportisti, svi koji su izloženi fizičkom i psihičkom naporu i stresu imaju povećane potrebe za antioksidansima i HRANA NIKAKO NIJE DOVOLJNA! Nedostatak se može nadomestiti putem DODATAKA ISHRANI  u obliku tableta, kapsula, sirupa i sl.

ŠTA ZNATE O SELENU?

Selen je snažan antioksidant, izuzetan je u borbi protiv slobodnih radikala i jačanju telesnih odbranbenih snaga.

SNAŽAN ANTIOKSIDANT PRO SELENIUM   U KOMBINACIJI SA NONI-jem i VITAMINIMA A, C, i E DELUJE NA METABOLIZAM SVIH ĆELIJA.

Selen

NEDOSTATAK SELENA :

Nedostatak selena može se pojaviti kod osoba koje se nepravilno hrane i kod onih koji imaju smetnje u apsorpciji. Ako se tome pridoda I prirodan nedostatak selena na balkanskom području I da je Srbija u grupi zemalja sa najmanjom koncentracijom selena u zemljištu, to je znak dag a moramo uzimati kroz suplementaciju, odnosno dodatke ishrani.

Selen ima antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko delovanje pa se često nalazi u suplementima zbog svog antioksidativnog delovanja i zbog sve više dokaza da deluje antitumorski!

Nedostatak selena najčešće se javlja u obliku oboljenja kože, kose, noktiju, imunodeficijencije, zakrečenja arterija, bolesti srca, reumatidni artritis.

Mineral SELEN jača imuni sistem u borbi sa virusima i drugim patogenim agensima. Dakle, bela krvna zrnca, antitela makrofage i inteferon su uz njega puno delotvorniji. Uzimanju dodataka SELEN govori u prilog i istraživanje da se dodatnim uzimanjem SELENA usporava i sprečava virus HERPESA, virus HEPATITISA, pa čak i virus EBOLA I AIDS-a.

Sve studije moderne onkologije govore da je izuzetan u prevenciji kancerogenih procesa, kao i da je procenat učestalosti pojave raka pluća, rektuma (debelog creva), bešike, jednjaka, grlića materice i tela materice uzimanjem SELENA mnogo manji.

Od Limfoma, vrste raka limfnog sistema, sve raširenijeg u svetu, mnogo češće obolevaju osobe sa niskim nivoom SELENA.

Kao snažan antioksidant izuzetan je u zaštiti od srčanih bolesti. Dokazano je da je kod osoba sa niskim nivoom SELENA pojava srčanih bolesti i za 70% češća nego kod onih koji imaju normalan nivo SELENA.

SELEN je  važan činilac u kontroli i sprečavanju srčanih aritmija, kao i iznenadnog zastoja srca.

U samom središtu zapaljenja SELEN u kombinaciji sa vitaminima A,C, i E izuzetno povoljno deluje kod OSTEOARTRITISA, KOLITISA kao i PSORIJAZE.

SELEN uspešno deluje i kod hormona T4 (štitne žlezde), jer uspešno aktivira enzime koji stimulišu stvaranje ovog važnog hormona.

SELEN je veoma bitan i u detoksikaciji organizma teškim metalima: olovom, platinom, živom, kadmijumom, talijumom, jer se u prisustvu SELENA  oni, odnosno njihove soli pretvaraju u inertne i neopasne materije.

Enzim GLUTATION PEROKSIDAZA koja  direktno zavisi od SELENA, veoma je niska kod osoba obolelih od MULTIPLE SKLEROZE, pa se i kod ove veoma teške bolesti preporučuje povećan unos SELENA.

PLODNOST-REPRODUKCIJA takođe zavisi od količine SELENA, a deficitaran je i kod degenerativnih bolesti kičmene moždine dece, čije majke imaju nedostatak SELENA  tokom  trudnoće.

Kao izuzetan „LOVAC NA SLOBODNE RADIKALE“ i u Dermatologiji, SELEN je odgovoran za sprečavanje seboreje, nastanka peruti.

Selen 2

 TEST: (odgovorite sa da ili ne)

  1. IMATE LI ČESTE INFEKCIJE?
  2. GUBITE LI POVREMENO OŠTRINU VIDA?
  3. IMATE LI POVREMENO PROBLEMA SA KARDIOVASKULARNIM SISTEMOM?
  4. DA LI VAM RANE ZACELJUJU SPORIJE?
  5. OSEĆATE LI DA VAM PONEKAD NEDOSTAJE SNAGE?

AKO STE NA 1-2 PITANJA ODGOVORILI SA “DA”, KONCENTRACIJA SELENA VAM JE GRANIČNA!

AKO IMATE 3-4 POTVRDNA ODGOVORA, UZMITE DO 2 TABLETE PRO SELENIUM-a DNEVNO!

AKO STE NA SVIH 5 PITANJA ODGOVORILI SA „DA“, ZAPITAJTE SE DA LI STE MOŽDA IZLOŽENI PREVELIKOM STRESU? I NEODLOŽNO UZIMAJTE 3-4 PUTA DNEVNO PO 1-2 TABLETE PRO SELENIUM-a. 

Autor teksta Dr. Isa Alizadeh

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: