NOPAL KAKTUS U SLUŽBI ZDRAVLjA i ZDRAVOG MRŠAVLjENjA

18 јан

Nopalin – iskustva iz savetovališta za ishranu

Gojaznost je najčešći metabolički poremećaj koji se sreće u kliničkoj praksi. Ona predstavlja faktor rizika za nastanak drugih oboljenja kao što je povišen krvni pritisak, dijabet tipa 2, povišene masnoće, šećer u krvi i drugih. Lečenje gojaznosti i prekomerne uhranjenosti podrazumeva promenu životnog stila, posebno ishrane i uvođenje fizičke aktivnosti. Kod osoba koje imaju BMI* preko 30 savetuje se regulacija telesne težine i sa dijetetskim dodacima ishrani od kojih je mogući NOPALIN.

Šta je to Nopalin?

Nopalin je potpuno prirodni dijetetski dodatak ishrani koji sadrži dehidriranu stabljiku biljke nopal. Nopal je kruškoliki pustinjski kaktus iz familije Opuntia species čije stabljike ljudi koriste u ishrani već više od sto godina, u pojedinim područjima Meksika odakle i potiče, a takođe se gaji i u Južnoj i Centralnoj Americi i drugim delovima sveta zbog svojih lekovitih svojstava.

6a

Nopal se nalazi i na vrhu liste lekovitog bilja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) kao jedno od najboljih prirodnih sredstava za podsticanje peristaltike.

Lekovita svojstva Nopalina

Lekovita svojstva potiču od bogatog nutritivnog sastava biljke. Iako deluje kao vrsta „panacee“, on to zaista jeste! Njegova lekovita svojstva se istražuju od 1983. godine i naučno su potvrđena.

Najvažnija svojstva Nopalina

Antioksidativno dejstvo, glikoregulatorno (stabilizacija šećera u krvi), hipolipemičko (smanjenje masnoća u krvi), regulacija telesne težine, poboljšanje varenja i metabolizma, čišćenje debelog creva, poboljšanje izgleda kože, prevencija malignih tumora, stanja kardiovaskularnog sistema, podizanje imuniteta kao i poboljšanje funkcija žlezda nervnog i cirkulatornog sistema, antiinflamatorno dejstvo, podizanje imuniteta…

Nutritivne karakteristike Nopalina

Nopalin je bogat hranjivim materijama: vitaminima (B1, B2, B6, vitaminom C, A i K), mineralima (bakrom, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom i manganom), aminokiselinama (sadrži 17 od kojih su 8 esencijalne), organskim komponentama – bioflavinoidima i polisaharidima i dijetetskim vlaknima (rastvorljivim i ne rastvorljivim).

Kako Nopalin doprinosi postizanju i održavanju željene telesne težine?

Postoji nekoliko komponenti u Nopalinu koje doprinose da gubitak suvišnih kilograma bude brži i lakši. Najvažnija komponenta su dijetetska vlakna koja imaju sposobnost da upijaju tečnost i bubre u želucu. Na taj način osoba se zasiti sa manjom količinom hrane, osećaj sitosti je duži a to smanjuje oslobađanje hormona grelina, koji izaziva osećaj gladi što smanjuje prejedanje i prekomerno lučenje insulina. Prolazeći kroz creva vlakna stimulišu pokretljivost istih i omogućavaju adekvatno redovno pražnjanje creva. Stolica postaje mekša, voluminoznija što je značajno kod osoba koje pate od zatvora ili hemoroida.

Vlakna su veoma važna jer usporavaju oslobađanje šećera iz želuca u krv jer smanjuju glikemički indeks hrane GI (GI je pokazatelj da li će nam hrana podići nivo šećera dramatično, umereno ili postepeno, lagano). Hrana tako ima niži glikemijski indeks i na taj način se smanjuje insulinska rezistencija koja može uticati na nastanak dijabeta tipa 2 koja je česta kod gojaznih osoba. Pored nerastvorljivih vlakana (celuloze) Nopalin sadrži i rastvorljiva vlakna (inulin, pektin i druga) koja olakšavaju varenje, smanjuju reapsorpciju masti iz creva, vezuju holesterol za žučne soli i odstranjuju ga stolicom. Na taj način se smanjuje ukupan holesterol kao i loš LDL holesterol jer se masti iz creva ne vraćaju više u jetru, pa se na taj način organizam i detoksikuje. Odstranjuju i druge masne kompomente uključujući i trigliceride u krvi vezujući ih za žučne soli. Jasno je da se na taj način preveniraju i kardiovaskularne bolesti. Vezuju i teške metale. Kao i sva biljna vlakna deluju kao pre i probiotik podstiču stvaranje zdravih probiotskih crevnih bakterija. Toksini se mogu eliminisati iz organizma putem jetre, bubrega, pluća, creva, kože, krvi i limfnog sistema. Nopal podstiče izlučivanje kroz sve pobrojane puteve. Podstičući osećaj žeđi jer bubri u želucu podstiče povećan unos tečnosti, deluje i diuretički. Opisan je i njegov efekat da podstiče znojenje tako da se toksini izlučuju i preko kože. Zbog bogatstva mineralima on obezbeđuje alkalizaciju organizma, a time ubrzava metabolizam koji je u kiseloj sredini usporen.

6

Kod osoba koje su na redukcionoj dijeti teško je malim kalorijskim unosom obezbediti organizmu sve potrebne hranljive materije putem hrane. Nopalin je skoro bez kalorijske vrednosti (1 tbl je 4KJ) a pri tom obezbeđuje telu sve potrebne hranljive sastojke, tako da nema potrebe za dodatnom suplementacijom vitaminskomineralnim dodacima koji često povećavaju apetit.

S obzirom na obilje amino kiselina daje organizmu potrebnu energiju. Osoba počinje da biva fizički aktivnija, više se kreće jer je dobila snagu a mišićna masa se ne gubi kao što je to slučaj kod većine osoba na redukcionim dijetama. Biljni proteini pomažu da se povuče višak tečnosti iz tkiva i vrati u limfni sistem i cirkulaciju smanjujući na taj način zadržavanje tečnosti i celulit.

Zbog prisustva vitamina B1, B2, B6 metabolički procesi su brži i iskoristljivost masti u energiju je efikasnija. Obilje B vitamina popravlja raspoloženje, dok istovremeno smanjuje apetit jer potiču iz biljnih vlakana. S obzirom da Nopalin obezbeđuje sitost sprečava prejedanje i grickanje između obroka. Ovo je veoma važno kada postoje psihički problemi u vezi sa ishranom (koji su vrlo česti) kao što je binge eating, bulimija, noćno jedenje. Kod pacijenata koji su depresivni lekovi često deluju uspavljujuće i povećavaju apetit pa dodavanje Nopalina značajno popravlja kvalitet života. Nopalin povećava insulinsku senzitivnost perifernih tkiva jer usporava oslobađanje šećera iz želuca u krvotok i smanjuje lučenje insulina zbog biljnih vlakana što je veoma važno kod osoba koje imaju problema sa sindromom policističnih jajnika koji je danas veoma prisutan kod devojaka. Rešenje tada ne predstavlja terapija hormonima, jer se ovde ne radi o deficitu nijednog hormona.

Problem je što su hormoni u statičkoj ravnoteži i često ne dolazi do uspostavljanja menstrualnog ciklusa ili su ciklusi anovulatorni. Poremećaj je mnogo kompleksan i zahteva timski pristup, ali korekcija ishrane namirnicama niskog glikemijskog indeksa uz pomoć Nopalina omogućava da se smanji potreba za slatkišima, redukuje telesna težina ako je to potrebno, kasnije da se smanje i lekovi koji se daju za regulaciju šećera u krvi (Metformin, Glukofage…), poboljša raspoloženje zbog obilja B vitamina, amino kiselina, podigne nivo serotonina i dobije želja i snaga da se krene na neku fizičku aktivnost.

Moji pacijenti koji imaju problem sa gojaznošću rado uzimaju Nopalin i efekti su odlični, upravo zbog opisanog povoljnog dejstva na organizam, metabolizam, apetit ali i na fizičku i mentalnu snagu. Pored toga što pruža veliku pomoć prilikom redukcione dijete Nopalin ima i dodatna dejstva:

 • Obezbeđuje zdravlje kože
 • Bogatstvo fitonutrijensima posebno bioflavonoidima pruža zaštitu od slobodnih

radikala tako da Nopalin prevenira prevremeno starenje, pojavu bora i staračkih pega.

 • Prevencija karcinoma
 • Zbog pomenutih vitamina kojima obiluje posebno vitamina C i A, bogatstvo

flavonoida obezbeđuje jačanje imunog sistema. Posebno se preporučuje kod

karcinoma kože, pluća i usne duplje.

 • Obezbeđuje jake kosti i zglobove
 • Bogat sadržaj mineralima posebno kalcijumom koji je esencijalan za zdrave

kosti, nopalin je važan u stvaranju i repariranju koštanih oštećenja.

 • Poboljšava san
 • Obilje magnezijuma pomaže osobama koje pate od nesanice, anksioznosti ili

razdražljivosti. On dovodi do povećanog oslobađanja serotonina u organizmu.

 • Obezbeđujući zdravlje čitavog organizma, hormonalni balans u regulisanju osećaja gladi i sitosti, očuvanje mišićne mase zbog bogatstva amino kiselina i toniziranje čitavog organizma jer obezbeđuje vezivanje toksina i njihovo pojačano izlučivanje čini

Nopalin jednim od izvanrednih dopunjivača ishrani posebno kod osoba koje imaju metaboličke poremećaje.

Preporuke kod uzimanja Nopalina

 1. Preporučuje se 3×2 tablete (može se individualno odrediti), potrebno ga je piti pola sata pre jela sa dosta vode, sa svakom tabletom (1-3 dl) da bi nabubrio i time smanjio zapreminu želudca. Sve vreme uzimanja Nopalina povećati unos vode da bi se proces detoksikacije bolje obavljao.
 2. Druge lekove i suplemente ne treba uzimati 2 sata pre i posle Nopalina jer vlakna vezuju aktivne materije iz lekova i vitamina i onemogućavaju njihovu apsorpciju.
 3. U početku može doći do osećaja nadutosti koji potiče od vlakana koja bubre

i to je normalna prolazna pojava.

BMI* (indeks telesne uhranjenosti )

BMI ¬¬se izračunava TT (Kg)/TV (m2)

Prim. Dr Branka Konstantinović Birovljev Specijalista ishrane

Više informacija o našim proizvodima: https://radunkabogdanovic.calivita.rs/products

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: